“Trupi im, zgjedhja ime”: Pasojat më të vështira të vendosjes së implanteve

Life style

“Trupi im, zgjedhja ime”: Pasojat më të vështira të vendosjes së implanteve

Më: 4 shkurt 2023 Në ora: 12:45
Foto ilustrim

Kur një grua duhet të “kalojë nën bisturi”?

Çdo grua e cila dëshiron të vendosë implante në gjinj, duhet të dijë çfarë rreziku bart operacioni i gjinjve. Pos që silikoni apo tretja e njelmët me të cilën janë mbushur mund të rrjedhë, janë të mundshme edhe efekte të tjera të padëshiruara.

Një grua e cila nuk është e kënaqur me dukjen e saj, natyrisht, dëshiron ta modifikojë sipas gjykimit të vet. Megjithatë, për të marrë vendimin e duhur, ajo duhet të njihet edhe me karakteristikat kryesore të kësaj procedure, të cilat janë shumë invazive. Aq më tepër që standardet e bukurisë janë të lidhura me imazhe të paarritshme dhe joreale çfarë tregohen në rrjetet sociale.

Për të mësuar kuptimin e plotë të sloganit “trupi im, zgjedhja ime”, është e rëndësishme që ta bëni këtë zgjedhje vetëm pasi të jetë plotësisht e informuar.

“Sëmundja e implantit” është një term i gjerë që përfshin një shumëllojshmëri të gjerë simptomash që shfaqen pas operacionit – duke filluar me skuqjen e lëkurës, lodhjen kronike dhe duke përfunduar me menopauzën e hershme dhe sëmundjet autoimune. Edhe pse nuk është saktësisht e qartë pse shfaqet kjo sëmundje, supozohet se shkaku është reagimi i trupit ndaj inflamacionit.

Kontraktura e kapsulës është një ndërlikim që mund të ndodhë disa muaj pas operacionit, por edhe vite pas saj. Meqenëse zmadhimi i gjirit arrihet duke futur dy trupa të huaj në trup, reagimi i tij natyral është formimi i indit mbresë. Nëse shtrëngohet shumë fort rreth implantit, gjoksi mund të lirohet ose të shtrëngohet. Gjithashtu është e mundur që njëri gji të jetë më i lartë se tjetri. Rreth dy të tretat e kontrakturave ndodhin brenda një deri në dy ditë pas operacionit. Atëherë është e nevojshme një ndërhyrje e re.

Një implant mund të këputet nëse është i mbushur me silikon ose me tretje të kriposur. Për shkak të kësaj, gjoksi ndryshon formën. Është i nevojshëm një operacion gjatë të cilit i gjithë “xhepi” do të pastrohet nga përmbajtja e derdhur, në mënyrë që më pas të vendoset një implant i ri. Silikoni gjithashtu mund të rrjedhë në pjesë të tjera të trupit dhe ndonjëherë nevojitet një mamografi për të përcaktuar nëse implanti është këputur plotësisht.

Një nga pasojat më të rënda të “sëmundjes së implantit” është limfoma anaplastike. Nuk është kancer gjiri, por një lloj limfome jo-Hodgkin. Simptomat më të dukshme janë dhimbja e vazhdueshme rreth implantit dhe kontrakturës së kapsulës. Përveç heqjes së implantit, kërkohet edhe kimioterapia dhe rrezatimi.

“Symmastia” është një tjetër ndërlikim. Ndodh kur implantet lëvizin mbi sternum, kështu që gjinjtë prekin njëri-tjetrin. Pastaj duket sikur gruaja ka një, jo dy gjinj. Kjo zakonisht ndodh nëse implantet janë shumë të mëdha ose shumë të gjera për gjoksin e gruas. Atëherë është i nevojshëm një operacion dhe është më i komplikuar se të tjerët.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat