Kjo është arsyeja pse njerëzit e martuar kanë rrezik më të ulët të demencës

Life style

Kjo është arsyeja pse njerëzit e martuar kanë rrezik më të ulët të demencës

Më: 7 shkurt 2023 Në ora: 12:51
Foto ilustrim

Ata që kanë një bashkëshort kanë më pak gjasa të zhvillojnë demencë ose dëmtim të butë njohës pas moshës 70-vjeçare sesa ata që janë beqarë ose të divorcuar, sipas një studimi të ri.

Marrëdhëniet shoqërore përbëjnë një pjesë të rëndësishme të jetës sonë dhe kontribuojnë ndjeshëm në shëndetin tonë. Por jo vetëm. Kontakti i vazhdueshëm me njerëzit gjithashtu zvogëlon rrezikun e zhvillimit të demencës në jetën e mëvonshme. Është vlerësuar se rreth 3.5% e rasteve të demencës i atribuohen izolimit social, një përqindje më e lartë se ajo e lidhur me pasivitetin fizik dhe diabetin.

Dhe martesa luan një rol themelor në këtë kontekst. Se si të jesh i martuar mbron trurin nga rënia njohëse e lidhur me moshën, pasi siguron një nga burimet më të rëndësishme të kontaktit dhe mbështetjes sociale në moshë madhore dhe më vonë në jetë. Kjo është konfirmuar nga disa studime që kanë hetuar lidhjen midis statusit martesor dhe njohjes tek të moshuarit. Sipas gjetjeve, nga vende të ndryshme të botës, të jesh i martuar dhe/ose të jetosh me një partner mbron nga çmenduria dhe MCI (Çrregullimi i butë njohës). Në të kundërt, të qenit beqar apo i ve rrit rrezikun e zhvillimit të një forme të demencës në krahasim me të martuarit.

Ky korrelacion konfirmohet nga një studim i ri dhe i madh i kryer nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik (NIPH), sipas të cilit personat e martuar kanë një rrezik më të ulët të dëmtimit kognitiv pas moshës 70-vjeçare krahasuar me beqarët dhe të divorcuarit. “Ekziston një korrelacion midis të qenit i martuar në moshën e mesme dhe një rreziku më të ulët të demencës në moshë të madhe,” tha autori i parë i studimit Vegard Skirbekk. “Për më tepër, të dhënat tona tregojnë qartë se njerëzit e divorcuar përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të rasteve të demencës”. Rezultatet e studimit u publikuan në Journal of Aging and Health.

Studimi

Për të ekzaminuar lidhjet midis statusit martesor dhe shëndetit njohës te njerëzit e moshuar, studiuesit analizuan statusin martesor dhe të dhënat klinike në 8706 të rritur (burra dhe gra, me dhe pa fëmijë) të moshës 44 deri në 68 vjeç në fillim të studimit. Qëllimi ishte të identifikohej se sa prej tyre ishin beqarë ose të divorcuar dhe nëse këta subjekte kishin zhvilluar një formë të demencës pas moshës 70-vjeçare. Shumica e pjesëmarrësve ishin të martuar (70.5%), pjesa tjetër ishin të martuar me ndërprerje (11.3%), të pamartuar (4.6%), të divorcuar vazhdimisht (3.9%), me ndërprerje (5.3%) ose të ve (4.3%).

Rezultatet treguan se 11.6% e kampionit kishin zhvilluar një formë të demencës dhe 35.3% kishin zhvilluar dëmtim të butë njohës (MCI). Për më tepër, të dhënat treguan se incidenca më e ulët e demencës ishte te grupi i martuar, ndërsa më i madhi te të pamartuarit, të ndjekur nga të divorcuarit dhe më pas të divorcuar me ndërprerje. Përveç kësaj, studiuesit vlerësuan se nëse të gjithë pjesëmarrësit do të ishin martuar vazhdimisht (dhe kishin të njëjtin status të shëndetit fizik dhe mendor), 6 për qind e rasteve të demencës në studim nuk do të kishin ndodhur. “Ky është – thanë studiuesit – një reduktim i konsiderueshëm dhe është i barabartë me përqindjen e rasteve të demencës për shkak të pirjes së duhanit dhe obezitetit të kombinuara”.

Efekti mbrojtës i martesës

Studimet kanë treguar prej kohësh se izolimi social lidhet me një rrezik në rritje të demencës. Tani ky studim norvegjez ka treguar se martesa mund ta zvogëlojë këtë rrezik sepse rrit ndërveprimin socialpor jo vetëm. Të paturit e një bashkëshorti mund të çojë gjithashtu në rritjen e ndërgjegjësimit shëndetësor dhe sjelljeve më të shëndetshme në jetën e mëvonshme, siç është zvogëlimi i konsumit të alkoolit, mospirja e duhanit, ushtrimet më shumë dhe ngrënia e një diete të shëndetshme, të cilat të gjitha janë të rëndësishme për parandalimin e rënies njohëse. Përveç kësaj, martesa mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin mendor (sipas disa studimeve, të rriturit e martuar janë më pak të shqetësuar se të rriturit e pamartuar) dhe zvogëlojnë simptomat e depresionit si te burrat ashtu edhe te gratë. Anasjelltas, divorci ka efektin e kundërt: mund të shkaktojë stres social dhe financiar dhe të çojë në konflikte dhe sjellje të rrezikshme për shëndetin.

“Në studimet e mëparshme, martesa është treguar gjithashtu të jetë një faktor mbrojtës veçanërisht i rëndësishëm kundër demencës për burrat,” tha Skirbekk. Megjithatë, në studimin tonë, martesa ishte po aq e rëndësishme si për burrat ashtu edhe për gratë”.

Të kesh fëmijë ndikon pozitivisht në njohjen

Rritja e rrezikut të demencës për të pamartuarit mund t’i atribuohet kryesisht mungesës së fëmijëve. Në të vërtetë, të kesh fëmijë mund të ndikojë pozitivisht në njohjen në jetën e mëvonshme: fëmijët mund të nënkuptojnë një individ, të japin një qëllim në jetë dhe të inkurajojnë sjelljet mbrojtëse shëndetësore (p.sh. lënia e duhanit, ushtrimet fizike, kontrollet e rregullta mjekësore), të jenë burime të rëndësishme praktike dhe mbështetje emocionale, të cilat, nga ana tjetër, zvogëlojnë rrezikun e demencës.

“Të kesh fëmijë është i rëndësishëm, por analizat nuk mund të identifikojnë të mos kesh fëmijë ose të mos jesh i martuar si faktori kryesor që shkakton një rrezik në rritje të demencës,” tha Skirbekk. “Shpjegime të tjera për marrëdhëniet e vëzhguara mund të jenë gjithashtu rritja e stresit të lidhur me divorcin ose ndryshimet në stilin e jetës. , të tilla si duhani dhe pasiviteti fizik.” Pavarësisht, është e qartë nga studimi se ka një prevalencë të rasteve të demencës në mesin e njerëzve të pamartuar dhe të divorcuar, duke sugjeruar se reduktimi i izolimit social mund të ketë një ndikim të madh në përmirësimin e cilësisë së jetës në jetën e mëvonshme.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat