Trauma e braktisjes: Plagët e birësimit

Life style

Trauma e braktisjes: Plagët e birësimit

Më: 20 mars 2023 Në ora: 20:10
Foto ilustrim

Birësimi është alternativa e zgjedhur nga shumë baballarë dhe nëna që nuk mund të kenë fëmijë biologjikë. Megjithatë, kur marrin këtë vendim, ata nuk janë gjithmonë plotësisht të vetëdijshëm për përgjegjësinë shoqëruese. Në fakt, rritja e një fëmije nuk është kurrë një detyrë e lehtë. Në rastet e birësimit, të vegjlit kanë edhe bagazh emocional. Çështjet e tyre duhet të kuptohen, respektohen dhe trajtohen.

Plagët e birësimit

Kur mendojmë për një fëmijë të birësuar, ne priremi të konsiderojmë se ata kanë qenë me fat pasi janë shpëtuar nga një situatë e tmerrshme nga familja e tyre e re. Prandaj, ne besojmë se ata duhet të jenë të lumtur dhe mirënjohës për jetën e tyre të re. Sidoqoftë, në realitet, procesi është shumë më kompleks. Në fakt, larg këtij lloj idealizimi, adoptimi mund të hapë disa plagë.

Lidhja e lidhjes dhe trauma e braktisjes

Plaga e braktisjes është pasoja kryesore negative e birësimit. Lidhja e lidhjes, e cila krijohet gjatë muajve dhe viteve të para të jetës, është vendimtare për besimin dhe shëndetin emocional të foshnjës. Në rastin e një fëmije të birësuar, krijohet një lidhje e pasigurt. Kjo për shkak të ndarjes nga nëna dhe familja e gjakut.

Për këtë arsye, fëmija rritet duke përvetësuar idenë se nuk është i denjë për dashuri. Ata nuk i besojnë vetes ose të tjerëve dhe mund të bëhen tepër të bindur ose, përkundrazi, evazive dhe të frikësuar. Përveç kësaj, çdo sinjal i vogël negativ nga mjedisi i tyre do të shkaktojë atë plagë parësore dhe frikën e vuajtjes së braktisjes përsëri. Mund të gjenerojë sjellje jopërshtatëse dhe parehati të madhe.

Problemet e identitetit

Ky lloj konflikti është më i zakonshëm gjatë adoleshencës, një periudhë veçanërisht e prirur për kërkimin e identitetit. Kjo detyrë është komplekse për çdo të ri. Megjithatë, është shumë më tepër për ata që janë ‘zhveshur’ nga rrënjët e tyre, nuk janë të vetëdijshëm për origjinën dhe historinë e tyre dhe e kanë të vështirë të identifikohen me familjen e tyre birësuese.

Vështirësia rritet dukshëm në rastin e birësimeve ndërshtetërore dhe, mbi të gjitha, birësimeve ndërraciale (kur fëmija është i një race ose origjine etnike të ndryshme nga prindërit). Në këto raste, fëmija jeton i zhytur në një kulturë që nuk është e tyre (për të cilën ai mund të mos jetë plotësisht i vetëdijshëm) dhe është i rrethuar nga njerëz që duken krejtësisht të ndryshëm.

Kjo jo vetëm që rrit rrezikun e vuajtjes së ngacmimeve ose racizmit nga të tjerët, por gjithashtu ndërlikon ndërtimin e identitetit të tyre dhe ndjenjës së vetvetes.

Pavlefshmëria e mjedisit

Së fundi, një nga plagët e mëdha të birësimit është zhvlerësimi që këta fëmijë dhe të rritur vuajnë gjatë gjithë jetës së tyre. I gjithë mjedisi, dhe zakonisht edhe prindërit birësues, presin që këta fëmijë të jenë jashtëzakonisht mirënjohës që janë birësuar dhe t’i përkushtohen “reciprokimit” të asaj që kanë marrë.

Birësimi është kompleks. Ka trauma dhe dëmtime, dhe përshtatja mund të jetë vërtet e vështirë. Kështu, është me të vërtetë e zakonshme që të lindin konflikte dhe probleme emocionale dhe të sjelljes. Për më tepër, është e natyrshme që individi të dëshirojë të dijë për origjinën e tij dhe madje të kërkojë familjen e tij biologjike. Megjithatë, kur kjo ndodh, ata shpesh cilësohen si mosmirënjohës, egoistë dhe ngatërrestarë. Në fakt, emocionet e tyre as nuk kuptohen dhe as vërtetohen.

Nevojitet informacion dhe ndërgjegjësim

Çdo i rritur që dëshiron të birësojë duhet ta bëjë këtë me shumë vetëdije dhe të sigurohet që të jetë i informuar mirë paraprakisht. Duhet pasur parasysh se qëllimi i birësimit është të kërkosh mirëqenien e një të mituri të braktisur dhe jo të kënaqësh dëshirën për të qenë prind.

Nga ky këndvështrim, mund të kuptohet se nevojat emocionale të këtyre fëmijëve janë specifike dhe kërkojnë doza të mëdha dashurie, mirëkuptimi, durimi dhe vendosmërie nga ana e prindërve birësues. Mbështetja psikologjike mund të jetë jashtëzakonisht pozitive në këto raste për të ndihmuar të dyja palët.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat