Si ndikon vetmia në ndryshimin e trurit

Life style

Si ndikon vetmia në ndryshimin e trurit

Më: 23 mars 2023 Në ora: 13:59
Foto ilustrim

Ekziston një zonë e trurit tonë e aftë të përfaqësojë ndjenjën e vetmisë. Ajo ndodhet pikërisht në pjesën e pasme të trurit, në një zonë të quajtur bërthama raphe dorsal, e cila është thelbësore për stimulimin e shoqërueshmërisë te subjektet që kanë qenë në izolim për një kohë të gjatë.

Për të arritur në këtë përfundim, studiuesit izoluan një mi për 24 orë dhe matën nivelin e aktivitetit të qelizave të tij të bërthamës rafe dorsal. Të dhënat e mbledhura treguan një rritje të aktivitetit në zonën e bërthamës raphe dorsal të trurit kur kafsha iu bashkua pjesës tjetër të grupit të minjve. Megjithatë, përpara izolimit ashtu edhe gjatë periudhës së vetmisë, neuronet që lidhen me këtë rajon nuk ishin veçanërisht aktivë. Për më tepër, miu ishte më i shoqërueshëm me të tjerët.

Vetmia shkakton agresion

Izolimi social rrit përqendrimin e një molekule në tru që nxit sjelljet agresive dhe të lidhura me frikën. Kjo u demonstrua nga një ekip hulumtues nga Divizioni i Biologjisë dhe Inxhinierisë Biologjike në Institutin autoritar të Teknologjisë në Kaliforni në Pasadena, pas kryerjes së eksperimenteve specifike në modelet e miut (minj).

Hulumtimi mori si model një grup minjsh laboratori dhe i mbajti të izoluar për dy javë, duke marrë një rezultat befasues: këta minj shfaqnin vazhdimisht agresion ndaj të huajve, frikë dhe mbindjeshmëri ndaj stimujve të jashtëm. Koha e lartë e kërkuar për të marrë sjelljet e lartpërmendura ka treguar nevojën, në bazë, për modifikime thelbësore në qarqet e trurit.

Në kafshët e mbajtura të ndara nga pjesa tjetër e grupit, u vu re veçanërisht një hipersekretim i një proteine specifike, neurokinin B (NkB), e identifikuar si përgjegjëse për sjelljet negative të lidhura me izolimin.

Studiuesit kanë parë gjithashtu se duke ndryshuar aktivitetin e kësaj proteine është e mundur të modifikohen efektet e izolimit të zgjatur në sjellje. Në fakt, bllokada e neurokininës B në minjtë e izoluar eliminon sjelljet anormale që lidhen me izolimin, ndërsa rritja e saj i bën minjtë e rritur në kushte normale agresivë dhe të frikshëm.

Gjatë hulumtimit, studiuesit vunë re se gjenet e leukociteve (qelizat imune) të përfshira në përgjigjen antivirale të njerëzve në kushte vetmie, janë më pak aktive, kanë një aktivitet të ndryshuar të gjeneve në favor të gjeneve të gjeneve pro-inflamatore dhe dëmtimi i gjeneve të rëndësishme për të na mbrojtur kundër agjentëve infektivë.

Shkencëtarët kanë vërejtur se nivelet e ulëta të mbrojtjes imune lidhen me rrezikun e të qenit vetëm. Rezultatet e hulumtimit konfirmohen nga eksperimentet e kryera mbi makakët e mbajtur të izoluar: këta makakë ishin më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve infektive.

Vetmia nxit depresionin

Disa kërkime kanë vërejtur se tek njerëzit që përjetojnë vetminë, vëllimi i lëndës gri në rajonet e lidhura të trurit është më i madh. Dhe nuk është rastësi që ky rrjet i trurit luan një rol udhëheqës pikërisht kur njeriu ndihet i vetmuar. Kjo, në fakt, përfaqëson “bazën neurologjike të vetvetes”, se si njeriu e percepton dhe e përshkruan veten.

Edhe zemra vuan

Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Harvardit të rriturit e moshës së mesme që jetojnë vetëm kanë 24 për qind më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundjet e zemrës. Por cila është lidhja midis ndjenjës së të qenit vetëm dhe zemrës sonë?

Duke mos pasur mbështetjen morale apo ngrohtësinë e miqve dhe të afërmve, janë më të prirur të ndjejnë efektet negative të stresit, të cilat rrisin mundësinë e vuajtjes nga zemra.

Por kjo nuk është e gjitha: duke menduar se nuk mund të mbështeteni tek askush, ka më pak gjasa t’i tregoni dikujt dhe të shkoni te mjeku nëse ndiheni keq. Ata që ndihen vetëm në përgjithësi bëjnë më pak aktivitet fizik dhe hanë në mënyrë të çrregullt: këta faktorë nuk janë idealë për shëndetin dhe zemrën tonë.

Të jesh vetëm: një zgjedhje

Vetmia nuk duhet të përjetohet gjithmonë si diçka negative; ndonjëherë ne vetë e kërkojmë dhe e përjetojmë vullnetarisht. Në jetën e përditshme, është thelbësore t’i krijosh hapësirë vetes, por edhe të jesh në gjendje të kalosh kohë në shoqërinë e një prej njerëzve më të rëndësishëm në jetën tënde: Vetes.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat