Shpjegohet nga ekspertët: Qumështi i nënës mund të qëndrojë për disa orë para konsumimit

Life style

Shpjegohet nga ekspertët: Qumështi i nënës mund të qëndrojë për disa orë para konsumimit

Më: 27 maj 2023 Në ora: 08:01
Foto ilustrim

Qumështi i nënës është eliksiri i jetës dhe i vetmi ushqim për bebet në muajt e parë

Edhe pse është gjithmonë në temperaturën perfekte, me të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme, jo domosdo është gjithmonë në dispozicion të foshnjës.

Nëse po flasim për një nënë që punon ose për ndonjë arsye nuk është në gjendje të qëndrojë me fëmijën për disa orë apo ditë, lind pyetja se si të ruhet qumështi i mjelë.

A mund të ruhet qumështi i gjirit të nënës në temperaturën e dhomës? Po në lidhje me lënien e qumështit të gjirit në temperaturën e dhomës? A është vërtet i sigurt për fëmijën?

Përgjigjja është po, thotë MD. Jessica Madden, pediatër, neonatologe, konsulente laktacioni dhe udhëheqëse në Aeroflow Breastpumps.

Qumështi i mjelë i gjirit mund të lihet në temperaturën e dhomës për ca kohë para konsumimit ose ruajtjes në frigorifer – shpjegon Madden. Por ka disa paralajmërime. Para së gjithash, duhet të siguroheni që po përdorni enën e duhur të ruajtjes.

– Qumështi i gjirit duhet të ruhet gjithmonë në enë që janë pastruar mirë me ujë të ngrohtë dhe detergjent dhe i tharë mirë para përdorimit – thotë dr. Çmenduri për Prindërit.

Kontejnerët e magazinimit mund të bëhen prej qelqi ose plastike dhe aktualisht nuk ka rekomandime se cili material është më i mirë. Për sa i përket pyetjes se çfarë nënkuptohet me temperaturë dhome, duhet theksuar se bëhet fjalë për temperaturë ajri maksimalisht deri në 25 gradë Celsius, siç paralajmëron Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Akademia Amerikane e Mjekësisë për Ushqyerjen me Gji (ABM) vëren se për qëllime të ruajtjes së sigurt të qumështit të gjirit, temperatura e dhomës mund të jetë midis 10 dhe 29 gradë Celsius.

Siç kujton dr. Sipas Jenelle Ferry, neonatologe dhe drejtoreshë e ushqyerjes dhe zhvillimit të foshnjave në Pediatrix Neonatology, Florida, temperaturat e shtëpisë mund të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes dhe sezonit, kështu që mbani parasysh këtë kur jepni qumështin e gjirit.

– Kini kujdes të mos e ruani qumështin e gjirit në temperaturën e dhomës pranë një dritareje që mund të lejojë që rrezet e diellit të krijojnë një mjedis më të ngrohtë – këshillon Dr. Ferry.

Sa mund të qëndrojë qumështi i gjirit?

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve këshillojnë që qumështi i gjirit mund të qëndrojë jashtë në temperaturën e dhomës për një maksimum prej katër orësh, ndërsa Akademia Amerikane e Mjekësisë për Ushqyerjen me Gji, thekson se koha varet nga rrethanat. Për shembull, qumështi mund të qëndrojë jashtë për rreth katër orë në temperatura deri në 30 gradë, por nëse temperatura e dhomës është më e ulët dhe qumështi mbahet në një enë shumë të pastër, mund të jetë i sigurt për konsum për një periudhë prej gjashtë deri në tetë orë.

Ja disa këshilla në lidhje me dhimbjen e kockaveBlogLexo më shumë

Qetësoni dhimbjen e kockave dhe të muskujve në kushte shtëpieBlogLexo më shumë

Çfarë ndodh nëse e përdorni qumështin pas katër ose më shumë orësh?

Shumica e prindërve janë shumë të kujdesshëm kur përdorin qumështin dhe dr. Madden tregon gjithashtu se në varësi të shëndetit të foshnjës duhet të rregullohen kriteret.

– Zakonisht rekomandoj që qumështi i gjirit të hidhet nëse ka qenë në temperaturën e dhomës për më shumë se gjashtë deri në tetë orë dhe t’u jepet foshnjave të shëndetshme vetëm qumështi i gjirit që është nxjerrë gjatë asaj periudhe. Nga ana tjetër, foshnjat e lindura para kohe janë të ekspozuara ndaj një rreziku më të madh të infeksionit për shkak të sistemit të tyre imunitar të papjekur – thotë Madden, duke shpjeguar se u rekomandon qumësht që u është lënë maksimumi gjashtë orë. Ai tregon se përdorimi i qumështit të shtrydhur ndihmon edhe në përdorimin e sensit të shëndoshë.

– Qumështi i shtrydhur duhet të hidhet nëse ka shije apo erë të çuditshme pavarësisht se sa kohë ka qenë në temperaturën e dhomës – thotë Madden.

Dr. Ferry pajtohet me këtë mendim.

– Nëse qumështi ka erë të thartë, ai është prishur dhe duhet hedhur patjetër. Domethënë, një nga rreziqet e lënies së qumështit të gjirit për një kohë të gjatë është rritja e baktereve që nuk mund të zbulohen me inspektim vizual – thekson Dr. Ferry.

– Nuk ka asnjë pamje apo ngjyrë specifike të qumështit që tregon se diçka nuk është në rregull, por qumështi që ka qëndruar për një kohë të gjatë mund të rezultojë në të vjella ose diarre tek foshnja – shton Dr. Traget.

Infermierja Leslie Owens në Mother Nurture Maternity rekomandon që të qëndroni brenda intervalit prej katër orësh kur bëhet fjalë për sa kohë duhet lënë qumështi, për shkak të rrezikut të kontaminimit bakterial.

– Nëse vërtet dëshironi të shmangni humbjen e qumështit që keni derdhur, mund ta ruani dhe më vonë ta përdorni për të larë foshnjën, d.m.th. për një banjë qumështi. Shumë besojnë se qumështi i nënës ndihmon për t’u kujdesur për lëkurën delikate të fëmijëve – thotë Owens.

Po sikur fëmija juaj të mos pijë qumështin e shtrydhur?

Dr. Madden thotë se ajo shpesh pyetet se çfarë të bëjë me qumështin e gjirit në temperaturën e dhomës që mbetet në shishe pas ushqyerjes. Ajo rekomandon hedhjen e qumështit të mbetur që ka qenë në temperaturën e dhomës për më shumë se një deri në dy orë. Qumështi i mbetur gjithashtu nuk duhet t’u jepet kurrë foshnjave të lindura para kohe për shkak të rritjes së rrezikut të zhvillimit të infeksioneve.

Si mund ta ruani në mënyrë të sigurt qumështin e gjirit?

Përveç pyetjes se sa kohë mund ta lini qumështin jashtë, prindërit shpesh kanë shumë pyetje se si ta ruajnë qumështin në frigorifer. Qumështi i gjirit i saposhkrirë mund të ruhet në frigorifer për rreth katër ditë dhe mund të ruhet në ngrirje për nga gjashtë deri në 12 muaj. Pasi ta keni nxjerrë qumështin nga ngrirja dhe ta keni shkrirë, mund ta lini jashtë për një deri në dy orë ose ta lini në frigorifer për rreth 24 orë. Ju lutemi vini re se nuk mund ta ngrini përsëri qumështin sapo të shkrihet.

Owens rekomandon të mos ruani shumë qumësht menjëherë për të parandaluar prishjen e tij.

– Prindërit gjithashtu pyesin shpesh se në çfarë sasie duhet të ruajnë qumështin. Zakonisht i këshilloj që fillimisht ta ruajnë në sasi nga 15 deri në 30 mililitra dhe me rritjen e foshnjës mund të jetë deri në 200 mililitra – thotë Owens.

Kur ngrini qumështin, Owens rekomandon përdorimin e qeseve të ruajtjes së qumështit dhe etiketimit të secilës qese me datën. Më pas rregulloni çantat në mënyrë që ato me datën më të vjetër të jenë të parat në dorë në mënyrë që ato të konsumohen më parë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat