7 mitet e kimisë mes njerëzve

Life style

7 mitet e kimisë mes njerëzve

Më: 29 maj 2023 Në ora: 13:27
Foto ilustrim

Kimia mes njerëzve përjetohet si një miks magjik i përmbajtjes emocionale, njohëse, madje edhe neurologjike. Oksitocina, dopamina dhe serotonina shërbejnë si ngjitës social-emocional që lidh miqtë e rinj dhe bashkëshortët e mundshëm. Papritur, ne takojmë dikë dhe mirëkuptimi është absolut, afiniteti emocionues dhe iluzionet flluskojnë.

Megjithatë, është e mundur të zhgënjeheni në këtë çështje. Ndonjëherë, kush mendonim se ishte ” shpirti ynë binjak ” rezulton të mos jetë kështu dhe, pothuajse pa e ditur se si, kalojmë nga rastësia në fërkim. E vërteta është se lënda e kimisë ndërpersonale tregon disa nuanca përkatëse për t’u sqaruar; edhe pse kjo nuk do të thotë se ky realitet nuk ndodh në shumë raste.

Çfarë është kimia ndërpersonale?

Kimia ndërpersonale ekziston, është reale dhe përcakton lidhjen e fortë emocionale që bëjnë dy njerëz kur takohen. Kjo përvojë neurofiziologjike mund të jetë baza e një marrëdhënieje në çift dhe gjithashtu e një miqësie të mirë. Janë situata që ne shpesh i përkufizojmë si “shkëndija”; pothuajse si alkimia, ata ndërtojnë një ndjesi në të cilën gjithçka rezonon me ne dhe është domethënëse.

Mitet e kimisë mes njerëzve

Kimia mes dy personave është e menjëhershme

Është e zakonshme që, kur takojmë dikë të ri, sa më shpejt që të jetë e mundur t’i dërgojmë një mesazh një shoku për t’i thënë: “Kam takuar një person dhe kimia jonë është e pabesueshme!”. Por siç u përmend më lart, kimia nuk është gjithmonë një parashikues i menjëhershëm i një marrëdhënieje ëndrrash.

Përshtypjet e para nuk dështojnë kurrë

Sa herë e lëmë veten të magjepset nga përshtypja e parë dhe të bëjmë një gabim të plotë? Kimia mes njerëzve shpesh nis nga ato përshtypje që rezultojnë në një takim të parë. Dikush supozon se perceptimi i tij nuk dështon kurrë dhe se kjo ndjesi e lidhjes absolute është autentike. Por kujdes.

Ndëshkimi me shikim të parë në dashuri ose përshtatjet magjike në takimin e parë në miqësi mund të sjellin zhgënjim; Paragjykimet emocionale dhe njohëse gjithashtu shkaktojnë mashtrime .

Kimia ndërpersonale ndodh shumë rrallë

Kimia ndërpersonale nuk është magji ose një përvojë mistike e njëhershme. Ne jemi qenie shoqërore që jemi të lidhur dhe, për rrjedhojë, ky lloj marrëdhëniesh ndodh shpesh. Po kështu, personalitetet me më shumë hapje sociale dhe emocionale do t’i përjetojnë ato në një shkallë më të madhe.

Lidhja dhe afiniteti me dikë është konstante

Një marrëdhënie apo miqësi nuk është një udhëtim harmonie dhe përsosmërie absolute. Të kesh kimi me dikë nuk do të thotë se nuk do të ketë kurrë mosmarrëveshje apo dallime. Për më tepër, nëse ka diçka të përsëritur në botën e marrëdhënieve njerëzore, ato janë konfliktet, thotë një punë e kryer në Universitetin e Teknologjisë Dalian. Gjëja kryesore është të dini se si t’i trajtoni këto situata.

Kimia nis gjithmonë nga tërheqja fizike dhe seksualiteti

Absolutisht. Ndër mitet më të zakonshme që lidhen me kiminë personale mbijeton ideja se kjo përvojë është në thelb seksuale. Shumë supozojnë se kjo harmoni dhe afinitet burojnë nga mekanizmat e tërheqjes fizike, por nuk është e vërtetë.

Miqësia ndërtohet gjithashtu nga ato algoritme psikobiologjike në të cilat besimi, korrespondenca dhe lidhja e shijeve dhe vlerave ndërtojnë një kimi të mirë ndërpersonale.

Është reciproke, të dy njerëzit e ndjejnë në të njëjtën kohë

Kjo ide gjithashtu nuk është e vërtetë. Ndonjëherë kimia është një mënyrë dhe vetëm një palë e përjeton atë. Kjo vlerësohet, mbi të gjitha, tek ata që zakonisht dalin përmes aplikacioneve klasike për këto qëllime.  Pas takimit të parë, shumë kthehen në shtëpi duke menduar se harmonia është absolute. Megjithatë, personi tjetër nuk lidhet përsëri dhe zhduket përmes fantazmave klasike . E trishtueshme, por e përsëritur.

Kimia ndërpersonale mjafton për të kapërcyer të gjitha problemet

Ne do të donim që kimia të ishte e pandryshkshme, një formulë e aftë për të garantuar se, së bashku, do të përballemi me çdo sfidë të madhe apo të vogël. Por asgjë nuk siguron që kjo marrëdhënie miqësie ose partneri të jetë idealja për të trajtuar çdo problem që vjen në afat të shkurtër dhe afatgjatë.

Lidhjet e shëndetshme kanë nevojë për shumë variabla që të funksionojnë. Dhe jo, kimia e thjeshtë nuk mjafton; Nevojitet komunikim i mirë, respekt, reciprocitet, kujdes reciprok etj.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat