Si ndikon menopauza në humorin tuaj?

Life style

Si ndikon menopauza në humorin tuaj?

Më: 29 maj 2023 Në ora: 14:53

Menopauza është kur gratë nuk kanë më menstruacione sepse vezoret e tyre nuk prodhojnë më estrogjen dhe progesteron. Menopauza zakonisht fillon rreth moshës 45-50 vjeç dhe ka një sërë simptomash, disa fizike dhe disa emocionale.

Marrëdhënia midis menopauzës dhe humorit

Menopauza nuk ka vetëm manifestime fizike. Ajo gjithashtu ka një efekt të rëndësishëm në emocionet e grave. Siç do ta shihni, shumë simptoma kanë të bëjnë me humorin, më të njohurat janë ndryshimet e humorit dhe nervozizmi.

Luhatje humori

Sipas Institutit Kombëtar të Plakjes, një nga efektet anësore të mundshme të menopauzës janë ndryshimet e humorit. Këto mund të jenë të papritura ose më graduale, por ato priren të shfaqen në fillim të menopauzës ose në mes të procesit. Ndryshimet e humorit përfshijnë kalimin e papritur nga e qara në të qeshur, të inatosur pa e ditur pse, të trishtuarit pa ndonjë arsye të dukshme, etj. Këto janë të gjitha reagime të zakonshme ndaj menopauzës, megjithëse rezistimi ndaj tyre mund t’i përkeqësojë simptomat tuaja.

Nervozizmi

Sipas Institutit Kombëtar të Plakjes, një mënyrë tjetër që menopauza ndikon në humorin tuaj është se ajo shkakton nervozizëm. Femrat që janë në menopauzë shpesh shqetësohen ose mërziten nga çdo gjë. Në përgjithësi, ai përfshin të qenit më i ndjeshëm ndaj çdo faktori të jashtëm (një koment, një gjest, etj.).

Si ndikon menopauza në humorin tuaj në mënyrë indirekte

Vështirësi në përqendrim

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, një tjetër simptomë e menopauzës është vështirësia në përqendrim. Ndërsa kjo është një simptomë njohëse dhe jo emocionale, sigurisht që mund të ketë një ndikim në disponimin tuaj. Me fjalë të tjera, fakti që nuk mund të përqendroheni mund t’ju bëjë të ndiheni të zemëruar, të trishtuar ose konfuzë. Natyrisht, kjo do të shfaqet në mënyra të ndryshme për gra të ndryshme.

Ndryshimet në seksualitet

Menopauza ka tendencë të zvogëlojë epshin (dëshirën seksuale). Sipas Shoqatës Spanjolle për Kërkimin e Menopauzës, kjo ndodh sepse deri në 50% e hormoneve androgjenike ulen, gjë që mund të ketë një ndikim negativ në mirëqenien psikologjike të grave. Kjo gjithashtu ka pasoja për marrëdhëniet romantike dhe mund të shkaktojë ankth dhe depresion. Mundësia për të marrë ankth ose depresion të lidhur me menopauzën ndryshon nga personi në person.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat