Çfarë do të thotë ngjyra jeshile në psikologji?

Life style

Çfarë do të thotë ngjyra jeshile në psikologji?

Më: 8 qershor 2023 Në ora: 16:02
Foto ilustrim

Për të kuptuar se çfarë do të thotë ngjyra jeshile në psikologji, duhet vetëm t’i hedhim një sy pemëve, gjetheve, barit dhe luleve të pranverës.

Karakteristikat e ngjyrës së gjelbër

Ne e dimë se ngjyra nuk është në fakt një pronë e objekteve. Në fakt, është një efekt psikofizik i një gjatësi vale të dritës së reflektuar që truri interpreton. Në varësi të asaj se sa larg reflektohet një rreze drite nga një sipërfaqe, truri krijon një përfaqësim specifik mendor.

E gjelbra më themelore perceptohet në gjatësi vale midis 500-550 nanometra. Në gjatësi më të shkurtër, shihet një ngjyrë më kaltërosh. Megjithatë, nga 550 nanometra, ajo tenton të duket më e verdhë.

Ngjyra e gjelbër në psikologji

Ngjyrat fitojnë kuptim dhe simbolikë për njerëzit nëpërmjet përvojës individuale dhe transmetimit të kulturës. E gjelbra shpesh është lidhur kryesisht me jetën dhe pjellorinë. Kjo është për shkak të marrëdhënies së drejtpërdrejtë me ngjyrën e vegjetacionit .

Megjithatë, ka kuptime pozitive dhe negative për këtë ngjyrë. Këtu është një përmbledhje e të dyjave.

Konotacione pozitive të ngjyrës së gjelbër

Jeshilja është ngjyra e jetës, rritjes dhe rinisë . Në të vërtetë, është e lidhur fort me pranverën. Kjo është stina kur bimët lulëzojnë dhe rriten, dhe shumë kafshë riprodhohen. Për më tepër, jeshile është ngjyra thelbësore për përfaqësimin e shpresës, mendjehapësisë dhe ndjeshmërisë.

E gjelbra gjithashtu shpesh shoqërohet me shërimin dhe freskinë, si dhe me fat të mirë dhe gëzim. Për më tepër, në sferat shpirtërore dhe mistike, është ngjyra e qetësisë, qetësisë dhe ekuilibrit emocional.

Aspekte negative

Kuptimi i ngjyrës së gjelbër mund të lidhet me substanca helmuese dhe toksike, si dhe me radioaktivitet. Kjo është një jeshile e ndritshme dhe e fuqishme, si ajo e disa bimëve dhe kafshëve helmuese.

Në natyrë, ngjyrat e theksuara dhe të ndritshme janë tregues i rrezikut. Ajo vepron si një metodë e mbrojtjes kundër grabitqarit. Ky quhet aposematizëm. Në fushën psikologjike, ne e lidhim ngjyrën e gjelbër me ndjenja të tilla si papjekuria dhe zilia. Për shembull, ne përdorim shprehje të tilla si ‘të jesh shumë i gjelbër’ ose ‘të jesh i gjelbër nga zilia’.

Përdorime praktike të gjelbër

Efekti relaksues dhe ngushëllues i gjelbër do të thotë se është përdorur në vende ku ekuilibri emocional është i nevojshëm. Për shembull, spitalet, shkollat dhe vendet e meditimit. Megjithatë, në marketing, përdoret për të nxitur veprim dhe jo relaksim.

Shumë organizata të mbrojtjes së mjedisit dhe riciklimit përdorin ngjyrën jeshile. Ai gjithashtu tenton të përdoret në aktivizëm dhe fushata solidariteti. Meqenëse priremi ta lidhim atë me të natyrshmen dhe të shëndetshmen, është gjithashtu e zakonshme ta shohim atë të përdorur në logot dhe paketimin e produkteve ushqimore.

Ngjyra e gjelbër në kultura të ndryshme

Islamizmi: Muslimanët e konsiderojnë të gjelbër si një ngjyrë të shenjtë. Ata e lidhin atë me profetin Muhamed. Është gjithashtu një simbol i forcës.

Kulturat orientale. E gjelbërta lidhet me shpresën, qëllimet e mira dhe pjellorinë. Ata shpesh përdornin nefritin për të bërë objekte dhe oferta zbukuruese.

Egjipti i lashtë. Ata e lidhën të gjelbër me dyfishin e jetës dhe vdekjes. Ky ishte një aspekt i eksploruar gjerësisht në fenë e këtij qytetërimi të lashtë.

Në vendet e Amerikës së Jugut, ku Amazona zë një pjesë të madhe të territorit, ata e konsiderojnë të gjelbër si simbol të vdekjes. Kjo për shkak të tregimeve që përmendëm më parë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat