5 tiparet e një familjeje jofunksionale

Life style

5 tiparet e një familjeje jofunksionale

Më: 10 qershor 2023 Në ora: 09:52
Foto ilustrim

Shumica e njerëzve që u rritën në një familje jofunksionale e përjetësojnë abuzimin kur formojnë familjet e tyre. Nëse nuk kërkojnë trajtim profesional, zinxhiri do të vazhdojë edhe në gjeneratat e mëvonshme dhe sjellja e tyre fatëkeqësisht vetëm do të përkeqësohet.

Abuzimi

Abuzimi është çdo veprim që synon të dëmtojë një person tjetër i cili është në një pozicion të pafavorshëm ose vulnerabël. Dikush mund ta përkufizojë atë edhe si pushtet i keqpërdorur. Me fjalë të tjera, si ushtrim i autoritetit pa logjikë dhe pa moderim. Abuzimi mund të jetë fizik, psikologjik dhe/ose seksual dhe gjithmonë çon në pasoja të rënda.

Çdo anëtar i familjes ndihet i padenjë

Është shumë e zakonshme që çdo anëtar i një familjeje jofunksionale të përballet me sfida që vetë familja i bën shumë më të vështira. Gjithashtu, klima është e vështirë në këtë lloj familjeje, kështu që është e vështirë të gjesh dikë që është në gjendje të kuptojë ose vërtetojë ndjenjat e njëri-tjetrit. Në fakt, është e zakonshme që ata të bëjnë të kundërtën: ose i përçmojnë ose i mohojnë.

Dhuna në familje

Siç mund ta shihni, është mjaft e zakonshme që njëri ose të dy prindërit të jenë të varur në një familje jofunksionale. Ndoshta ata gjithashtu kanë një lloj çrregullimi emocional ose mendor. Kjo çon në situata shumë të çuditshme që janë të pakuptueshme për fëmijët.

Siguria dhe Stabiliteti

Fëmijët kanë nevojë për siguri dhe stabilitet që të lulëzojnë. E kundërta është e vërtetë në një familje jofunksionale. Sot mund të mos ketë vështirësi serioze, por ka gjithmonë nesër. Me fjalë të tjera, megjithëse abuzimi i sotëm nuk shkaktoi shumë dëme, po për atë të radhës?

Kjo pasiguri, kaos dhe pasiguri janë shpesh të dëmshme për njerëzit, veçanërisht fëmijët. Ka shumë të ngjarë që ata të jenë të stresuar në baza ditore dhe të shfaqin PTSD, si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. Ata do të bëhen nervozë, të prekshëm dhe të turpshëm. Gjithashtu, ata do të kenë frikë nga bota dhe madje edhe nga vetja.

Në një familje jofunksionale, nuk mund të flasësh, të besosh apo të ndihesh

Vetë-shprehja nuk është e zakonshme në familjet jofunksionale. Së pari, nuk duhet të flisni për tema prekëse, veçanërisht për atë që ndodh brenda familjes suaj. Nuk mund të flasësh as për atë që ndjen, sepse askujt nuk i intereson. Ju nuk mund të flisni as për abuzimin tuaj sepse “Si guxoni të vini në dyshim autoritetin?”

Një familje jofunksionale kërkon ndërhyrje profesionale terapeutike. Ajo ka efekte të ndryshme në secilin prej anëtarëve të saj. Në disa raste, gjurmët mund të jenë shkatërruese. Në raste të tjera, i dënon ata me një jetë të vështirë në të cilën mbizotëron frika. E vërteta është se nëse nuk e thyeni zinxhirin duke kërkuar vëmendje profesionale, inercia do të pushtojë dhe modeli do të përsëritet e përkeqësohet brez pas brezi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat