Ndjenja e frikës mund t’i ndihmojë fëmijët të jenë më bujarë

Life style

Ndjenja e frikës mund t’i ndihmojë fëmijët të jenë më bujarë

Më: 23 shtator 2023 Në ora: 16:59
Foto ilustrim

Fëmijëria mund të sjellë pafund frikë – emocion i shkaktuar nga përvoja misterioze të gjërave ose ideve që nuk i kemi hasur kurrë më parë. Për shembull, fëmijët tanë mund të ndiejnë frikë duke parë një qiell të errët natën, që është i mbushur me më shumë yje sesa e kanë imagjinuar ndonjëherë. Përtej universit dhe natyrës, artet, muzika, arkitektura dhe njerëzit e tjerë mund të shkaktojnë frikë tek fëmijët dhe t’i bëjnë ata të ndihen të vegjël në pafundësinë e vetëdijes së zgjeruar.

Por mundësitë e fëmijërisë për të përjetuar frikë mund të jenë duke u zvogëluar në botën tonë moderne. “Një nga tendencat më alarmante në jetën e fëmijëve sot është zhdukja e frikës,” thotë drejtori themelues i GGSC Dacher Keltner, një studiues i njohur i frikës dhe autor i librit të fundit Awe: Shkenca e re e mrekullisë së përditshme dhe mënyra se si mundet të transformoni jetën tuaj. Ai shpjegon: Kurset e artit dhe muzikës nuk bëjnë buxhetin e shkollës. Loja e lirë e pushimeve dhe e drekës po zëvendësohet me stërvitje për të rritur rezultatet në teste që kanë vetëm një lidhje modeste me atë se sa mirë ecin fëmijët në shkollë. Mësuesit duhet t’u japin mësim atyre testeve në vend që t’i angazhojnë studentët në pyetje dhe zbulime të hapura, ku e panjohura është pjesa qendrore e mësimit. Çdo minutë është planifikuar. Dhe bota natyrore që po përjetojnë fëmijët po kalon një zhdukje masive. Nuk është çudi që stresi, ankthi, depresioni, turpi, çrregullimet e të ngrënit dhe vetëdëmtimi janë në rritje për të rinjtë. Ata janë të privuar nga frika. Si prindër, është thellësisht prekëse të dëshmojmë përvojën e frikës së fëmijëve tanë—frymëmarrjet e tyre të marra, pa fjalë, përveçse të thonë «Uau!»—sepse ne shohim se si kjo pasuron jetën e tyre individuale. Por kërkimet sugjerojnë gjithashtu se frika është e rëndësishme për të ushqyer mirëqenien përtej jetës sonë individuale – kjo mund të nxisë aftësinë e fëmijëve tanë për t’u kujdesur për të tjerët.

Frika i bën fëmijët më të sjellshëm

Një studim i fundit nga studiuesit Eftychia Stamkou, Keltner dhe kolegët e tyre ftuan fëmijët nga tetë deri në 13 vjeç (kryesisht holandezë) të shikonin video të ndryshme. Në grupin e frikës, fëmijët panë një klip nga filmi “Kënga e detit”, që paraqet një fëmijë që shndërrohet në një fokë dhe fluturon mbi një qytet. Në grupin e gëzimit, fëmijët panë një klip nga filmi “Fantasia që tregon miqtë duke festuar. Në grupin neutral, fëmijët panë një video mësimore të një aktiviteti të zakonshëm. Studiuesit matën mirësinë e fëmijëve ndaj familjeve të refugjatëve duke i ftuar fëmijët të mbështesin ushqimin e tyre duke shpenzuar sa më shumë kohë që dëshironin në numërimin e artikujve të dhuruar, për t’u siguruar që refugjatët të kenë akses në ushqimin e dhuruar sa më shpejt që të jetë e mundur. Ata gjithashtu ftuan fëmijët të dhurojnë shpërblimin që fituan nga pjesëmarrja në studim (p.sh., një restorant ose një biletë muzeu) për një familje refugjate. Duke përdorur elektrokardiografinë (EKG), studiuesit kapën disa herë modelet e rrahjeve të zemrës së fëmijëve gjatë gjithë studimit për të matur aktivitetin e sistemit nervor parasimpatik të fëmijëve, një biomarker i angazhimit të qetë shoqëror.

Rezultatet? Fëmijët që panë videon mahnitëse shpenzuan më shumë kohë duke numëruar dhurimet e ushqimit dhe dhuruan shpërblimet e tyre për familjet e refugjatëve më shpesh në krahasim me fëmijët që panë videot frymëzuese të gëzimit dhe neutrale. Për më tepër, studiuesit zbuluan se fëmijët që përjetuan frikë kishin aktivitet më të madh të sistemit nervor parasimpatik në krahasim me fëmijët që përjetonin gëzim. “Megjithëse fëmijët që në moshë të re kanë më shumë gjasa të ndihmojnë brenda grupit sesa anëtarët jashtë grupit, gjetjet tona tregojnë se frika mund t’i hapë ata për të ndihmuar anëtarët e një pakice kombëtare,” shpjegojnë Stamkou dhe kolegët e saj. Këto gjetje theksojnë se arti mahnitës mund t’i nxisë fëmijët të jenë të dhembshur ndaj njerëzve që janë zhvendosur me forcë nga vendet e tyre të origjinës – një përvojë shumë e madhe.

Si të kultivojmë frikë tek fëmijët?

Fëmijët mund të përjetojnë frikë në shumë mënyra, duke përfshirë (si në këtë studim të fundit) në artin pamor të filmave spektakolar të animuar. Si prindër, mund të kërkojmë gjithashtu përvoja të përditshme të frikës në komunitetet tona për t’i ndarë me fëmijët tanë, si murale në peizazhet e qytetit ose artin popullor. Frika mund të frymëzohet nga muzika, si tingujt harmonikë të një kitare akustike ose rrahja pulsuese e një daulleje. Arkitektura mahnitëse, si shtëpitë e adhurimit, sallat simfonike, muzetë, apo edhe veçoritë si shkallët, mund të jenë një mënyrë për të përjetuar frikë me fëmijët tanë.

Në librin e tij, Keltner ndan gjithashtu njohuritë e Rachel Carson, biologe detare dhe konservatore, mbi rëndësinë e natyrës dhe frikën për fëmijët. Në esenë e saj të rëndësishme të vitit 1956 “Ndihmoni fëmijën tuaj të çuditet”, Carson zbut frikën dhe pritshmëritë e prindërve se ata duhet të jenë natyralistë me një mori historish dhe ekspertize të natyrës përpara se të mund t’i udhëzojnë fëmijët e tyre të ndiejnë një ndjenjë frike në natyrë. Ajo na siguron se ajo që fëmijët tanë kanë nevojë nga ne është thjesht një pranueshmëri për të përdorur shqisat tona – shikimin, dëgjimin, nuhatjen, prekjen – për t’i ndihmuar ata të eksplorojnë natyrën.

Frymëzuar nga Carson, Keltner sugjerojmë këto mënyra të përditshme për t’i ndihmuar fëmijët tanë të gjejnë frikë në natyrë:

Çlironi veten dhe fëmijën tuaj nga presioni i nxitimit. Shikoni ngadalë dhe dëgjoni natyrën që është sipër, poshtë dhe rreth jush—përzierja e ngjyrave të reve në perëndim të diellit, format e guaskave dhe shkëmbinjve në një plazh, gumëzhima e bletëve dhe cicërima e kriketave.

Jini të hapur dhe ftoni fëmijën tuaj të jetë i hapur ndaj cilësisë së pamasë të natyrës. Për shembull, Keltner sugjeron gjurmimin e tingujve të natyrës në burimin e tyre, si çukitjet e një zogu, ose ndjekjen e rrugës së një rreze dielli rrezatuese që rrjedh nëpër boshllëqe në re.

Jini të kujdesshëm ndaj impulsit për të kufizuar përvojën tuaj thjesht për të emërtuar ose grupuar natyrën si një taksonomist. “Afrojuni botës natyrore (dhe jetës) me këtë pyetje: “Po sikur të mos e kisha parë kurrë këtë?”, rekomandon Keltner.

Lëreni ndjenjën e misterit t’ju bëjë ju dhe fëmijën tuaj të shihni ndërlidhjen dhe modelet brenda natyrës. Për shembull, merrni parasysh metamorfozën e një fluture mbretërore që lëshon një vezë në një gjethe, çelet në një vemje dhe ha gjethen, bëhet një krizali e ngjitur në një degë dhe shfaqet si një flutur tjetër mbretërore dhe fillon një migrim të mrekullueshëm nëpër një kontinent.

“Fëmijëria e pasur me frikë është e mirë për fëmijën,” shpjegon Keltner.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat