Mos ndoshta problemi është fleksibiliteti yt në lidhje me partnerin?!

Life style

Mos ndoshta problemi është fleksibiliteti yt në lidhje me partnerin?!

Më: 25 shtator 2023 Në ora: 00:31
Foto ilustrim

Sandra, një vajzë që u rrit në një familje me një baba të paqëndrueshëm emocionalisht dhe kokëfortë, i premtoi vetes se nuk do të ishte kurrë e tillë një ditë.

Që në moshë shumë të re, ajo u mësua 'të ecte mbi lëvozhgat e vezëve' pasi nuk e dinte kurrë se kur mund të 'shpërthente' babai i saj. 

Me kalimin e viteve, Sandra zhvilloi një aftësi të çuditshme për të parashikuar nevojat e tij dhe për ta qetësuar para se situata të dilte jashtë kontrollit. 

Ajo ruante paqen në familje. 

Më vonë në jetë, kur Sandra u përfshi në marrëdhënie romantike, ajo pati vështirësi. Ajo shpesh ndihej e pasigurt dhe nuk ishte në gjendje të plotësonte nevojat e saj. Në vend që të kujdesej për veten, ajo automatikisht i nënshtrohej dëshirave të partnerit të saj.

Ajo zbuloi se vuajtja e saj ishte pjesërisht për shkak të asaj gjëje që dikur e vlerësonte tek vetja: fleksibilitetin e saj ekstrem. Tani ishte kthyer në problemin e saj më të madh. 

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet ndryshimi midis të qenit fleksibël dhe të qenit pa kufij.

Për të ruajtur paqen në marrëdhëniet tona, ne mund të hapim rrugë për të tjerët, duke injoruar nevojat tona. Për më tepër, ne mund të mos i marrim parasysh – dhe ndoshta edhe të shkelim – vlerat tona. Kur përsëritet me kalimin e kohës, kjo sjellje mund të kthehet në një zakon jo të shëndetshëm dhe të bëhet e dëmshme për mirëqenien tonë.

Ndërsa disa prej nesh mund të heqin dorë në mënyrë aktive nga preferencat personale për të kënaqur partnerin, të tjerët mund ta bëjnë këtë në mënyrë më pasive duke iu dorëzuar diçkaje që nuk e duan.

Ndalimi i ciklit negativ

Për të ndaluar ndikimin negativ të kësaj sjelljeje në jetën tuaj dhe brezat e ardhshëm, është e rëndësishme të prishni ciklin, i cili mund të marrë pak kohë. Nëse keni vështirësi me komunikimin në familje, është e nevojshme të kërkoni ndihmën e një psikologu.

Vendosni kufijtë paraprakisht

Vendosni linja të qarta të gjërave që janë të panegociueshme. Këto shpesh përputhen me vlerat tona. Komunikoni pritshmëritë tuaja për marrëdhënien dhe çfarë do të pranoni dhe çfarë nuk do të pranoni.

Bëni dallimin midis të qenit tolerant dhe pasiv.

Kuptoni vlerat tuaja dhe sigurohuni që ato të njihen dhe respektohen.

Jini të sigurt, jo tolerant.

Kur kufijtë tanë nuk respektohen (qofshin injoruar pa dashje apo shkelur me dashje) flisni dhe mos u dorëzoni. Me qetësi dhe drejtpërdrejt, thuajini personit tjetër se nuk do të tolerohet në vazhdim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat