Pse ekzistojnë femrat seksiste?

Life style

Pse ekzistojnë femrat seksiste?

Më: 28 shtator 2023 Në ora: 15:39
Foto ilustrim

Feminizmi nuk është një aktivizëm komod, as për burrat, as për gratë. Ne nuk jemi edukuar në një kulturë feministe, përkundrazi. Gjë që ka bërë që femrat seksiste të jenë të pranishme edhe sot në shoqërinë tonë.

Stigmatizimi i grave që luftojnë për të drejtat e tyre

Problemi qëndron në mënyrën se si është tallur një zhanër i tërë dhe lufta e tij, duke përdorur fraza si ju “po shkoni në rrugën e gabuar”. Të kuptosh se jetoni në një sistem shtypës dhe të ankohesh është një “zgjedhje e keqe”. Ata do t’ju japin të gjitha llojet e kualifikimeve negative për të ndaluar revolucionin që ju propozoni.

Nëse dhemb kur një burrë të shan dhe tall se po lufton kundër një padrejtësie sociale flagrante dhe globale, dhemb edhe më shumë nëse vjen nga një grua. Të mos harrojmë se nëse disa shoqëri janë përmirësuar aktualisht në aspektin e barazisë, kjo është për shkak të veprimit të lëvizjes feministe.

Feminizmi kërkon barazi dhe prandaj nuk duan që të vazhdojnë të miratohen ligje që i dëmtojnë, duke qenë viktimat e tyre kryesore në aspektin e barazisë dhe lirisë. Feminizmi nuk do që fuqia më e vjetër në botë të vazhdojë ta bëjë këtë, sepse gratë nuk kanë përfituar kurrë, por përkundrazi janë dëmtuar ato kryesore.

Pse gratë seksiste bëhen bashkëfajtore në pushtetin që i shtyp ato?

Gratë përbëjnë 52% të popullsisë. Duke pasur gjithë këtë popullsi nën ligje që kufizojnë lirinë e tyre për të punuar, për shembull, ipso facto eliminon gjysmën e konkurrentëve të mundshëm për një vend pune, kështu është ndërtuar pabarazia. Nuk janë vetëm ligjet që e pengojnë barazinë, por edhe vënia në dyshim moral e gjithçkaje që bëjnë gratë.

Ndërsa gratë shqetësohen për ruajtjen e një imazhi të përsosur në të gjitha nivelet dhe vazhdojnë të shqetësohen për vogëlsitë në lidhje me reputacionin e tyre, ato argëtohen nga frika dhe ankthi. Ndërsa argëtohen, burrat vazhdojnë të marrin vendime të rëndësishme: për ta me privilegje dhe për ta me mungesë ndjeshmërie.

Është normale që në këtë kontekst shumë gra zgjedhin të “mos bëjnë bujë”, për të mos sfiduar atë që është vendosur, ato preferojnë të vazhdojnë të adhurojnë seksistin që i shtyp në vend që të marrin frenat e luftës së tyre, gjë që është jashtëzakonisht e pakëndshme pasi ajo kryhet në të gjitha nivelet. Ato shfaqen të skandalizuara nga gratë feministe, të njëjtat që luftojnë për të drejtat që tashmë kanë ose do t’u duhen gjatë gjithë jetës.

Ata e dinë se nuk do të përfundojnë kurrë të jenë përfituesit kryesorë të pozicionimit të tyre, por kurrë nuk do të dëmtohen aq shumë nëse vendosin ndryshe. Ata marrin një pozicion bashkëfajësie me patriarkalin, duke mbrojtur rolet seksiste që burojnë prej saj. Ata gjykojnë të tjerët, duke i quajtur radikalë dhe të çmendur.

Nëse feminizmi bëhet fjalë për ndërtimin nga një koncept i ri: kërkimi i barazisë, jo i pushtetit. Kjo ka të bëjë me gjithçka, nuk është vetëm një çështje gjinore, por është pika që ndajnë të gjitha llojet e abuzimeve me pushtetin në botë.

Të supozosh se gratë dhe burrat duhet të gëzojnë të njëjtat të drejta është të supozosh se të qenit grua nuk do të jetë një faktor rreziku për të vuajtur një lloj të caktuar shtypjeje dhe dhunë që një burrë nuk do ta dijë kurrë thjesht sepse është burrë. Supozohet se koha e shpellave ku forca ishte gjëja më e rëndësishme për të mbijetuar ka përfunduar.

Është duke supozuar se nuk ka asnjë arsye, si qenie racionale, që një grua të përdhunohet ose të sulmohet thjesht “si një çështje instinkti”. Është duke supozuar pajtim të vërtetë familjar midis burrave dhe grave, sepse nuk ka gjen që justifikon barrën më të madhe familjare vetëm nga ana e grave.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat