Fëmija juaj ka një temperament të keq? Mbase gjenetika tregon diçka

Life style

Fëmija juaj ka një temperament të keq? Mbase gjenetika tregon diçka

Më: 29 shtator 2023 Në ora: 14:17
Foto ilustrim

Të jesh prind dhe të edukosh një fëmijë është një përgjegjësi e madhe që kërkon angazhim dhe përkushtim të përditshëm, duke llogaritur çdo gjest dhe çdo zgjedhje. Dhe nuk ndalesh kurrë me këtë përgjegjësi: nuk ka as pushime, as ditë pushimi, as fundjava, as pushime në të cilat mund të marrësh rolin e mamit apo babit. Tashmë në muajt e parë të jetës, pra, foshnja fillon të zhvillojë karakterin e vet që, pak nga pak, do të përkufizohet me rritje.

Studimet tregojnë se ngjashmëria fizike e çdo personi me prindërit e tyre është shkruar edhe në kohën e fekondimit. Prandaj ka kuptim të kërkosh tiparet të ngjashme të mamit dhe babit – por edhe të të afërmve të tjerë të ngushtë – përballë një të porsalinduri. Sa herë, që në moshë të vogël kemi dëgjuar “ju keni sytë e mamit” apo edhe “falë zotit nuk i keni marrë hundën babit!”? E pra, fjali të tilla (edhe pse ndonjëherë përsëritëse dhe të mërzitshme) kanë një themel të së vërtetës.

Dhurata e çmuar e intelektit, në fakt, është e lidhur me gjenet e transmetuara në linjën femërore dhe për ta demonstruar këtë ka disa studime mbi të ashtuquajturat ‘gjene të kushtëzuara’. Këto, në veçanti, kanë sjellje të ndryshme në varësi të faktit nëse janë të trashëguara nga njëri prind dhe jo nga tjetri. Në rastin tonë, sa i përket atyre që lidhen me IQ, kërkimet më të fundit i kanë njohur vetëm në kromozomin X.

Sigurisht, nuk duhet të harrojmë se inteligjenca është trashëguese vetëm për 40% – 60% dhe se ekziston edhe sfera emocionale në të cilën gjenet e babait kanë një peshë. Po sikur të flasim për karakterin e një fëmije?

Në karakter, trashëgimia ka rëndësi, por nuk është gjithçka

Përsëri, trashëgimia luan një rol të rëndësishëm, por jo gjithçka varet nga prindërit. Dhe kjo vërtetohet mirë nga studimet e shumta mbi binjakët që shpjegojnë se si mjedisi në të cilin rritet ndihmon në përcaktimin e karakterit të një personi në mënyrë që një çift binjakësh identikë të rritur dhe të edukuar në kontekste të ndryshme mjedisore të zhvillojnë karaktere të ndryshme. Arsimimi dhe zakonet, në fakt, ndërhyjnë në ndërtimin e një personi.

Në këtë drejtim, duhet bërë një dallim midis temperamentit dhe karakterit. E para është e lindur, pra e pakushtëzuar, ndërsa e dyta varet nga një numër faktorësh të jashtëm, jo më pak shembulli i të rriturve që rrethojnë fëmijën.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat