Pse ndalojmë së besuari në magji kur rritemi?

Life style

Pse ndalojmë së besuari në magji kur rritemi?

Më: 2 tetor 2023 Në ora: 08:26
Foto ilustrim

Kur rritemi, shumica e njerëzve pushojnë së besuari në magji. Çdo gjë që na ndodh duhet të ketë një shpjegim logjik dhe koherent në mënyrë që të përshtatet me skemat tona mendore. Megjithatë, ka të rritur që preferojnë të mendojnë se diçka ekziston përtej ligjeve të fizikës. Në fakt, ata besojnë se ekzistojnë energji dhe botë të jashtëzakonshme. Ose, besëtytnitë e tyre e ngjyrosin jetën e tyre të përditshme me magji.

Pse ndalojmë së besuari në magji?

Mirëpo, rreth moshës shtatë vjeçare, kjo fazë përfundon dhe ia lë vendin fazës së operacioneve konkrete. Në këtë moshë, fëmijët janë më të përgatitur për të dalluar botën reale nga ajo e fantazisë. Kjo ndodh sepse ata mund të mendojnë më logjikisht dhe të veprojnë përmes rregullave dhe supozimeve. Më konkretisht, ata pushojnë së besuari në magji sepse fitojnë aftësitë e mëposhtme:

Ata mund të krahasojnë elementë dhe t’i renditin ato në bazë të dallimeve të tyre. Kjo u lejon atyre të trajtojnë numrat, kohën, matjet dhe orientimin.

Ata mund të klasifikojnë objektet sipas karakteristikave të tyre dhe të përcaktojnë grupin të cilit i përkasin. Për shembull, ata mund të kuptojnë hierarkinë midis qenieve të gjalla, njerëzve dhe gjitarëve.

Ata kuptojnë ruajtjen e objekteve. Me fjalë të tjera, edhe pse një objekt pëson ndryshime në pamjen e tij, ata e kuptojnë se është i njëjti objekt.

Ata mund të marrin në konsideratë aspekte të ndryshme të së njëjtës situatë. Për shembull, dimensione të ndryshme të një objekti të vetëm.

Ata i kuptojnë marrëdhëniet hapësinore. Për shembull, koha që duhet për të bërë një rrugë ose për të përdorur pikat e rrugës për të gjetur një objekt të fshehur.

Ata mund të bëjnë gjykime të shkakësisë. Edhe pse kjo aftësi nuk është fituar plotësisht deri vite më vonë, ata fillojnë të jenë në gjendje të formojnë arsyetim logjik midis dy ngjarjeve.

Ata mund të vendosin marrëdhënie logjike midis dy elementeve. Për shembull, nëse një chihuahua është një qen, dhe qentë janë gjitarë, chihuahuas janë gjitarë.

Egocentrizmi i tyre zvogëlohet. Rrjedhimisht, ata mund të shohin këndvështrimet e njerëzve të tjerë dhe të mendojnë se si e kuptojnë botën.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat