Në çfarë moshe gënjeshtrat e fëmijëve nuk janë më të “pafajshme”

Life style

Në çfarë moshe gënjeshtrat e fëmijëve nuk janë më të “pafajshme”

Më: 1 dhjetor 2023 Në ora: 15:49
Foto ilustrim

Shumë shpesh fëmija mund të gënjejë dhe ju pyesni veten se si është e mundur pasi askush në shtëpi nuk ka një sjellje të tillë.

Dhe mbi të gjitha, nëse këto gënjeshtra janë të pafajshme.

Pra, le t’ju themi këtu se mosha e “gënjeshtrave” fillon tek fëmijët në të njëjtën kohë kur ata përvetësojnë gjuhën, sepse i lejon ata të shprehin në mënyrën e tyre atë që ndodh brenda dhe rreth tyre, por edhe t’i “formojë” sipas nevojave të tij, duke testuar kufijtë e tij dhe të të tjerëve.

Sa të pafajshme janë gënjeshtrat e fëmijëve, në varësi të moshës së tyre

Që nga koha kur ata fillojnë të flasin për 6 vjet:

Fëmijët në këto mosha “ngatërrojnë” realitetin me botën e tyre fantazi. Ata shpesh besojnë se në të vërtetë kanë përjetuar diçka që e kanë parë në gjumë ose e kanë imagjinuar ose që u ka bërë përshtypje.

Nga 7 deri në 11 vjet:

Që në moshën 7-vjeçare fëmija fillon të qartësojë kufijtë mes realitetit dhe fantazisë dhe kjo do të thotë se ai e di kur gënjen dhe kur thotë të vërtetën. Megjithatë, gënjeshtrat thuhen ende për të “ndikuar” gjërat dhe për të shmangur ose parandaluar situata të pakëndshme.

Nga 12 vjeç e lart:

Në adoleshencë, nuk ka asnjë justifikim për gënjeshtra, sepse ato thuhen plotësisht me vetëdije dhe zakonisht me një qëllim të qartë. Ndërsa nevoja e fëmijëve për autonomi dhe privatësi rritet, gënjeshtra mund të jetë një mënyrë për t’i shpëtuar mbikëqyrjes dhe kontrollit të rreptë prindëror.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat