Sa tolerantë duhet të jemi?

Life style

Sa tolerantë duhet të jemi?

Më: 2 dhjetor 2023 Në ora: 18:04
Foto ilustrim

A është mirë të durosh vështirësitë, të justifikosh sjelljet e këqija ose të përballosh dallimet?

Toleranca është e ndërlikuar

Toleranca shihet si një sjellje, një virtyt, një besim, madje edhe një teori e marrëdhënieve ndërgrupore. Si sjellje, toleranca mund të shihet në mënyra të ndryshme. Ne mund të jemi tolerantë, gjë që sugjeron pranimin dhe të qenit në rregull me sjelljet e të tjerëve edhe nëse nuk jemi plotësisht dakord. Mund të mos na pëlqejnë pikpamjet e tyre, por nuk mund të ofendohemi, kështu që fare lehtë mund të zgjidhni që të mos pajtoheni me të. Mund të toleroj një situatë, e cila sugjeron t’i rezistosh kushteve të pafavorshme, ndërkohë që mendoj se sjelljet e të tjerëve janë të papranueshme.

Studiuesit na paralajmërojnë të bëjmë dallimin midis indiferencës dhe tolerancës.

Toleranca në formën e shmangies së çdo mosmarrëveshjeje, dhe kështu fshehja ose injorimi i asaj që ne besojmë vërtet mund të duket e sjellshme ose neutrale, por të qenit i qetë zakonisht çon në një këndvështrim më të zhurmshëm që të fitojë dominim dhe të mbyt idetë alternative.

Gjithashtu duhet të kujdesemi që të mos bëhemi aq tolerantë sa të bëhemi të verbër ndaj sjelljeve të këqija, si në rastin e një prindi që injoron sjelljen destruktive për shkak të dashurisë së tij për fëmijën. Ata zgjedhin të mos duken të zemëruar ose mosmiratues, por kostoja mund të jetë mësimi i sjelljeve që nuk janë të dobishme për fëmijën.

Mund të kemi shumë tolerancë

Madje mund të akuzohemi se jemi shumë tolerantë. Për shembull, ne mund të justifikojmë ose të injorojmë sjelljet që mendojmë se janë të papërshtatshme, të tilla si një koleg që bën një koment ose shaka pa vend, sepse nuk duam të prishim marrëdhënien tonë të punës. Ose, ne mund të tregojmë tolerancë kur mendojmë se gjëra të tilla si “djemtë do të jenë djem” dhe nuk kundërshtojmë sjelljet seksiste. Këto janë raste kur ne mund të mendojmë se jemi bashkëpunues duke mos u përqendruar në sjelljet e të tjerëve, por këto mund të jenë gjithashtu raste kur ne jemi duke inkurajuar në heshtje sjellje të keqe dhe duke rrezikuar të injorojmë ose të mbështesim në mënyrë implicite dëmin ndaj të tjerëve.

Mund të vuajmë nga toleranca

Ne gjithashtu mund të përjetojmë tolerancën si një përgjigje e dhimbshme ndaj kushteve të tmerrshme. Kur i tolerojmë gjërat, ne tregojmë aftësinë për të duruar kushtet e pafavorshme ose për të vuajtur nga diçka edhe nëse kjo na shqetëson. Ne e përdorim termin edhe për të përshkruar një gjendje biologjike, si p.sh. aftësia për të toleruar mjekimin pa një reagim të keq ose kur tregojmë forcë duke duruar efektet negative.

Zgjidhni tolerancën tuaj me kujdes

Ne mund të jemi tolerantë dhe mund të tolerojmë shumë gjëra. Çelësi është të kuptojmë se kur këto opsione janë të mira për ne dhe kur nuk janë. Të jesh tolerant ndaj të tjerëve nënkupton që ke një zgjedhje dhe njëfarë fuqie për të injoruar ose për të mos ndikuar negativisht veten. Megjithatë, kur duhet të durojmë rrethana të pakëndshme dhe kështu të tolerojmë një situatë të keqe, nuk kemi aq shumë zgjedhje.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat