Si të jetoni momentin dhe të jeni të lumtur? Strategji për të përqafuar të tashmen

Life style

Si të jetoni momentin dhe të jeni të lumtur? Strategji për të përqafuar të tashmen

Më: 4 dhjetor 2023 Në ora: 23:30
Foto ilustrim

A e gjeni ndonjëherë veten të kapur në vorbullën e jetës, duke u shqetësuar vazhdimisht për të kaluarën ose duke u stresuar për të ardhmen? Por çka nëse do t’ju thoja se çelësi i lumturisë së vërtetë qëndron në përqafimin e momentit të tanishëm? Le të zbulojmë se si të jetojmë në këtë moment dhe të jemi të lumtur.

Sot shumica prej nesh luftojnë me stresin, ankthin dhe depresionin ndërsa luftojmë për të përballuar sfidat në rritje të botës me ritme të shpejta. Kjo jo vetëm që na heq gëzimin tonë të brendshëm, por gjithashtu na pengon të jemi vërtet të lumtur.

Pra, le të eksplorojmë artin e të jetuarit në këtë moment dhe të zbulojmë strategji praktike për të kultivuar lumturinë në jetën tonë të përditshme. Le të fillojmë së bashku këtë udhëtim ndriçues dhe të zbulojmë gëzimin e vërtetë që vjen nga të qenit plotësisht i pranishëm.

Çfarë nënkuptojmë me “Të jetosh në momentin e tashëm”?

Momenti i tanishëm është gjithçka që kemi vërtet. Është e vetmja kohë në të cilën ne mund ta përjetojmë vërtetë jetën dhe të krijojmë lidhje domethënëse. Megjithatë, ne shpesh e gjejmë veten duke u ndalur në të kaluarën ose duke u shqetësuar për të ardhmen, gjë që na pengon të zhytemi plotësisht në pasurinë e së tashmes. Duke kuptuar fuqinë e momentit të tanishëm, ne mund të zhbllokojmë një ndjenjë më të thellë lumturie dhe përmbushjeje.

Të jetosh në momentin e tanishëm përfshin angazhimin dhe vlerësimin e plotë të përvojës aktuale pa u ndalur në të kaluarën ose pa u shqetësuar për të ardhmen. Ndërgjegjësimi i momentit aktual thekson vetëdijen, ndërgjegjësimin dhe një lidhje të vetëdijshme me të tashmen. Ai përfshin t’i kushtoni vëmendje dhe të shijoni jetën ashtu siç shpaloset pikërisht në këtë moment.

Duke nxitur një mentalitet të momentit të tanishëm, individët mund të reduktojnë stresin, të përmirësojnë mirëqenien dhe të kultivojnë një vlerësim më të thellë për pasurinë e çdo momenti që kalon në jetën e tyre. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të mësoni se si të jetoni në këtë moment dhe të jeni të lumtur.

Filmi i vitit 2006 “The Pursuit of Happyness”, me protagonist Will Smith, tregon se si ndërgjegjja dhe lumturia janë integrale. Ai ndjek udhëtimin e Chris Gardner, duke theksuar këmbënguljen dhe pozitivitetin gjatë vështirësive.

Vetëdija e Gardner në ruajtjen e shpresës dhe fokusit tregon fuqinë transformuese të qëndrimit të pranishëm, duke çuar në suksesin përfundimtar. Filmi nxjerr në pah lidhjen midis vetëdijes, elasticitetit dhe kërkimit të lumturisë përballë sfidave të jetës.

Si të jetoni në këtë moment dhe të jeni të lumtur?

A po pyesni veten se si të jetoni në këtë moment dhe të mos shqetësoheni? Këtu janë disa mënyra të thjeshta, praktike dhe efektive për të mësuar se si të jeni më shumë në të tashmen dhe të jeni më të lumtur në jetë.

Zhvilloni vetëdijen – Mindfulness është një praktikë e fuqishme që mund të na ndihmojë të jetojmë në momentin dhe të jemi të lumtur. Ai përfshin kushtimin e vëmendjes së qëllimshme në momentin aktual pa gjykim. Duke praktikuar vëmendjen, ne mund të zhvillojmë një vetëdije të shtuar për mendimet, emocionet dhe ndjesitë tona, duke na lejuar të përfshihemi plotësisht me përvojat tona.

Një mënyrë e thjeshtë për të kultivuar vetëdijen është përmes frymëmarrjes së vetëdijshme. Merrni një moment për t’u përqëndruar në frymën tuaj, duke vëzhguar çdo thithje dhe nxjerrje.

Ju gjithashtu mund të sillni vëmendje në aktivitetet e përditshme si larja e enëve, larja e dhëmbëve ose marrja e dushit. Në vend që të nxitoni në këto detyra, ngadalësoni dhe angazhoni plotësisht shqisat tuaja. Vini re ndjesinë e ujit, aromën e sapunit ose strukturën e furçës së dhëmbëve.

Duke futur vëmendjen në këto momente, ju i transformoni aktivitetet në dukje të zakonshme në mundësi për prani dhe vlerësim. Ky akt i thjeshtë për të tërhequr vëmendjen tuaj në momentin aktual mund të ndihmojë në qetësimin e mendjes, uljen e stresit dhe rritjen e mirëqenies së përgjithshme.

Lini pas të kaluarën – Të dish se si të jemi më shumë në të tashmen dhe të jemi të ndërgjegjshëm kërkon që ne të heqim dorë nga e kaluara. Ndërsa është e natyrshme të reflektojmë mbi përvojat e kaluara, qëndrimi i tepërt në to mund të pengojë aftësinë tonë për të qenë të pranishëm dhe për të gjetur lumturinë. Është thelbësore të pranojmë të kaluarën, por të mos lejojmë që ajo të na përcaktojë ose të diktojë emocionet tona të tanishme. Një ushtrim i fuqishëm për të çliruar të kaluarën është përmes faljes. Falja e vetes dhe e të tjerëve për gabimet ose ankesat e së kaluarës na lejon të çlirohemi nga barra e pakënaqësisë dhe të krijojmë hapësirë që gëzimi të hyjë në jetën tonë. Mbani mend, falja nuk është të falni veprimet e kaluara; ka të bëjë me çlirimin nga kontrolli i tyre dhe përqafimin e një të ardhmeje më të ndritshme.

Përqafoni paqëndrueshmërinë – Jeta po ndryshon vazhdimisht dhe asgjë nuk mbetet e njëjtë përgjithmonë. Përqafimi i përkohshmërisë së të gjitha gjërave mund të na sjellë më pranë të jetuarit në këtë moment. Njohja se çdo përvojë, si e këndshme ashtu edhe e pakëndshme, është kalimtare, mund të na ndihmojë të vlerësojmë bukurinë dhe pasurinë e çdo momenti që kalon. Një mënyrë për të përqafuar përhershmërinë është përmes mirënjohjes. Merrni disa momente çdo ditë për të reflektuar mbi gjërat për të cilat jeni mirënjohës. Mund të jetë aq e thjeshtë sa një filxhan çaj i ngrohtë, një bisedë e përzemërt me një të dashur ose një muzg i bukur. Ju gjithashtu mund të mbani një ditar mirënjohjeje. Çdo ditë, shkruani tre gjëra për të cilat ndiheni mirënjohës. Përqendrimi te mirënjohja e zhvendos vëmendjen tonë te bekimet në jetën tonë dhe na ndihmon të vlerësojmë momentin e tanishëm me një ndjenjë gëzimi dhe kënaqësie. Ndaj përfitoni nga rasti për të shprehur mirënjohjen tuaj për njerëzit që kanë ndikuar pozitivisht në jetën tuaj. Shkruani shënime falënderimi të sinqerta, bëni biseda domethënëse ose thjesht tregoni dikujt që e doni dhe e vlerësoni. Duke përhapur mirënjohje, ne jo vetëm që lartësojmë të tjerët, por edhe kultivojmë lumturinë brenda vetes. Nëse jeni duke kërkuar mënyra se si të jetoni në këtë moment dhe të ndaloni së shqetësuari, përqafoni paqëndrueshmërinë e gjithçkaje.

Angazhoni shqisat – Shqisat tona na lidhin me botën përreth nesh, duke na lejuar të përjetojmë plotësisht momentin aktual. Angazhimi i ndërgjegjshëm i shqisave tona mund të përmirësojë aftësinë tonë për të qenë të pranishëm dhe për të përjetuar lumturinë në formën e saj më të pastër. Për të përmirësuar vetëdijen tuaj për momentin aktual, kushtoni një moment për të vënë re pamjet, tingujt, aromat, shijet dhe teksturat përreth jush. Ndjeni ngrohtësinë e diellit në lëkurën tuaj, dëgjoni gjethet që shushurijnë, shijoni shijet e vakteve tuaja dhe vlerësoni bukurinë e natyrës. Duke i angazhuar shqisat tona me vetëdije, ne rrisim vetëdijen tonë dhe krijojmë një lidhje më të thellë me botën, duke çuar në një ndjenjë të thellë gëzimi dhe përmbushjeje.

Përqafoni thjeshtësinë – Në shoqërinë tonë moderne, ne shpesh jemi të bombarduar me shpërqendrime dhe të mbingarkuar nga kërkesat e jetës së përditshme. Përqafimi i thjeshtësisë mund të na ndihmojë të shkurtojmë zhurmën dhe të përqendrohemi në atë që ka vërtet rëndësi, duke na mundësuar të jetojmë në momentin dhe të gjejmë lumturinë. Thjeshtoni mjedisin tuaj duke e rrëmuar hapësirën tuaj fizike. Krijoni një mjedis të qetë dhe paqësor që ushqen një ndjenjë qetësie dhe ju lejon të zhyteni plotësisht në momentin aktual. Hiqni dorë nga angazhimet dhe detyrimet e panevojshme dhe jepini përparësi aktiviteteve që ju sjellin gëzim dhe përmbushje. Kështu të jetosh momentin dhe të jesh i lumtur.

Kultivimi i marrëdhënieve të ndërgjegjshme – Lidhjet kuptimplota janë vendimtare për mirëqenien dhe lumturinë tonë. Kultivimi i marrëdhënieve të ndërgjegjshme përfshin të qenit plotësisht i pranishëm dhe i angazhuar kur ndërveproni me të tjerët, duke dëgjuar dhe ndjerë me të vërtetë përvojat e tyre. Praktikoni dëgjimin aktiv duke i kushtuar vëmendjen tuaj të plotë personit me të cilin po bisedoni. Shmangni shpërqendrimet dhe zhytuni vërtet në bisedë. Duke qenë të pranishëm në marrëdhëniet tona, ne thellojmë lidhjet tona dhe krijojmë një ndjenjë përkatësie dhe lumturie.

Kujdesu për veten – Kujdesi për veten është thelbësor për ndërgjegjësimin e momentit aktual dhe gjetjen e lumturisë. Kujdesi për veten përfshin edukimin e mirëqenies sonë fizike, emocionale dhe mendore. Angazhohuni në aktivitete që nxisin relaksimin dhe përtëritjen, të tilla si meditimi, ushtrimet ose kalimi i kohës në natyrë. Jepini përparësi vetë-reflektimit dhe introspeksionit për të kuptuar nevojat dhe dëshirat tuaja. Vendosni kufij të fortë dhe mësoni të thoni jo pa u ndjerë fajtor ndaj aktiviteteve ose angazhimeve që jua shterrojnë energjinë. Duke i dhënë përparësi kujdesit për veten, ju krijoni një bazë të fortë për të jetuar në momentin dhe për të përjetuar lumturinë e vërtetë.

Përqafoni të panjohurën – Të mësosh se si të jemi më shumë në të tashmen kërkon që ne të përqafojmë të panjohurën dhe të heqim dorë nga nevoja për kontroll. Shpesh, ne përpiqemi të planifikojmë dhe parashikojmë çdo aspekt të jetës sonë, gjë që mund të krijojë ankth dhe të na pengojë të shijojmë plotësisht të tashmen. Në vend që të keni frikë nga e panjohura, qasuni ndaj pasigurisë me kuriozitet dhe çiltërsi. Përqafoni përvoja të reja, merrni rreziqe të llogaritura dhe dilni nga zona juaj e rehatisë. Duke përqafuar të panjohurën, ne i hapim vetes një botë mundësish, rritjeje dhe lumturie.

Praktikoni dëgjimin aktiv – Angazhohuni në biseda me të tjerët duke dëgjuar me të vërtetë atë që ata kanë për të thënë. Në vend që të mendoni për përgjigjen tuaj ose të shpërqendroheni, përqendrohuni në të kuptuarit e këndvështrimit të tyre dhe të përvetësoni plotësisht fjalët e tyre. Dëgjimi aktiv nxit lidhje domethënëse, thellon marrëdhëniet dhe ju lejon të vlerësoni pasurinë e çdo momenti.

Kultivoni një ritual mëngjesi – Filloni ditën tuaj me një rutinë mëngjesi të ndërgjegjshme dhe të qëllimshme. Mund të përfshijë praktika të tilla si meditimi, shënimi i ditarit, shtrirja ose shijimi i një mëngjesi ushqyes. Duke krijuar një bazë të qetë dhe pozitive për ditën tuaj, ju vendosni tonin për të përqafuar momentin aktual dhe për t’iu qasur pjesës tjetër të ditës tuaj me qartësi dhe qëllim. Pikërisht kështu të jetosh momentin dhe të jesh i lumtur.

Zhvilloni një Mendësi Pozitive – Praktikoni pohimet pozitive duke i përsëritur vetes çdo ditë deklarata pozitive, si p.sh. “Unë jam i denjë për lumturinë.” “Unë përqafoj momentin e tanishëm.” “Unë jam mirënjohës për bollëkun në jetën time.” Duke afirmuar besimet pozitive, ne e rindërtojmë mendjen tonë për t’u fokusuar në të mirën dhe për të krijuar një këndvështrim pozitiv, duke çuar në rritjen e lumturisë dhe përmbushjes. Ju gjithashtu duhet të zgjidhni të kaloni kohë me njerëz që ju lartësojnë dhe ju frymëzojnë. Rrethojeni veten me individë që rrezatojnë pozitivitet dhe ju inkurajojnë të jetoni në këtë moment. Energjia dhe këndvështrimi i tyre për jetën do të ndihmojnë në kultivimin e një mentaliteti më të lumtur brenda vetes.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat