Kur zemra nuk qan, trupi qan

Life style

Kur zemra nuk qan, trupi qan

Më: 5 dhjetor 2023 Në ora: 07:34
Foto ilustrim

Ekziston një lidhje midis sëmundjeve dhe emocioneve. Emocionet nuk lindin nga askund, por lidhen me mënyrën tonë të interpretimit të asaj që na ndodh dhe këto reagime mund të shkaktojnë simptoma fiziologjike. Në të njëjtën mënyrë që sëmundjet fizike ndikojnë në disponimin tonë dhe shkaktojnë frikë, frikë apo shqetësim, shumë probleme psikologjike reflektohen në mënyrën se si ndihemi në trupin tonë.

Kur marrëdhënia mendje-trup sheh harmoninë e saj të ndryshuar, për shkak të emocioneve të pakëndshme, ndjenjave negative, vetëvlerësimit të ulët dhe situatave stresuese, shfaqen sëmundje psikosomatike.  Ato konsiderohen si sëmundje fizike, pamja dhe rrjedha e të cilave mund të lidhen me faktorë psikologjikë. Kur flasim për simptoma psikosomatike, i referohemi sëmundjeve fizike për të cilat nuk është e mundur të bëhet një diagnozë mjekësore.

Projeksioni i emocioneve në trup

Ekzistojnë modalitete të ndryshme në format e shfaqjes së çrregullimeve ose ndryshimeve organike që kanë lidhjen e tyre me faktorët psikologjikë:

Digjestiv: zorrë e trashë e irrituar ose sindroma e zorrës së irrituar. Ajo është e lidhur me zemërimin, zemërimin dhe agresivitetin.

Zemra dhe sistemi kardiovaskular: lidhur me eufori, histeri, eksitim, mbindjeshmëri dhe nervozizëm.

Frymëmarrja : në depresion, kur përballemi me faktorin surprizë, frymëmarrja ndërpritet, emocionet mbyten dhe gjendjet e ankthit mbyten.

Endokrine: ato ndryshohen nga disbalancat emocionale si ankthi, dyshimi, skepticizmi dhe xhelozia.

Gjenitourinar: i lidhur me frikën, mungesën e vetëvlerësimit, ndrojtjen dhe mungesën e shpresës.

Dermatologjike ose lëkurore: ato lidhen me vështirësitë në komunikim kur dikush dëshiron të imponojë fjalën e tij, autoritetin e tepërt dhe dominimin mbi të tjerët.

Trupi ynë bërtet kur emocionet janë të heshtura

Kur përballemi me të njëjtën sëmundje ose sëmundje, manifestimi i saj fizik zhvillohet në një mënyrë ose në një tjetër, në varësi të gjendjes shpirtërore me të cilën përballemi. Në sëmundje të tilla si kanceri ose fibromialgjia, është treguar se të mësuarit për të menaxhuar emocionet dhe për të gjetur një ekuilibër të caktuar emocional ndihmon në shërimin e pacientit.

Kur emocionet nuk shprehen,  shfaqet një deficit në mentalizimin e emocioneve; ndjesitë trupore shfaqen pak ose jo të lidhura me gjendjet mendore.

Një koncept shumë i rëndësishëm që lidhet me pamundësinë për të shprehur emocione është aleksitimia.  Ai përshkruan një grup simptomash të vërejtura te njerëzit me sëmundje psikomatike dhe manifeston një vështirësi në identifikimin dhe përshkrimin e emocioneve, si dhe një jetë të varfëruar të brendshme fantazi.

Shkaqet e ndryshme të aleksitimisë përfshijnë tipare trashëgimore, gjenetike, neuronale, lëndime të trurit ose trauma . Njerëzit me aleksitimi shpesh përshkruhen nga të tjerët, duke përfshirë të dashurit, si të ftohtë dhe të largët. Atyre u mungojnë aftësitë empatike dhe kanë vështirësi të mëdha për të kuptuar dhe për t’iu përgjigjur në mënyrë efektive ndjenjave të njerëzve të tjerë.

Shtypje emocionale

Është propozuar ekzistenca e një dukurie të shtypjes emocionale në aleksitimi. Represioni do të shërbente për të mbajtur jashtë vetëdijes përvojat e dhimbshme ose të pakëndshme. Individët e përdorin atë si një strategji mbrojtëse dhe, për rrjedhojë, do të kenë më pak akses në kujtimet emocionale, veçanërisht ato ngjarje negative ose të pakëndshme.

Bllokimi emocional është përgjigja e dhënë nga shumë njerëz ndaj një gjendjeje të përjetuar si kërcënuese ose serioze, e reflektuar në vështirësinë për të njohur dhe rregulluar emocionet e dikujt, për të mbrojtur veten nga vuajtjet . Edhe pse larg mbrojtjes, ky stil emocional ka pasoja të rënda klinike dhe sociale. Për atë që goja hesht, trupi bërtet.

Shumica e sëmundjeve shkaktohen nga vetë ne përmes emocioneve të pashlyera.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat