5 gjëra që duhet të bëni nëse nuk ju kanë dashur si fëmijë

Life style

5 gjëra që duhet të bëni nëse nuk ju kanë dashur si fëmijë

Më: 19 shkurt 2024 Në ora: 09:10
Foto ilustrim

Organizata Botërore e Shëndetësisë e përkufizon abuzimin e fëmijëve si një konstrukt shumë të gjerë që përfshin keqtrajtim dhe neglizhencë. Ai përfshin të gjitha format e dhunës fizike dhe emocionale, abuzimin seksual, neglizhencën, neglizhencën emocionale… dhe çdo sjellje që mund të shkaktojë dëm aktual ose potencial për shëndetin, mbijetesën, zhvillimin ose dinjitetin e fëmijës në kontekstin e një marrëdhënieje përgjegjësie, besimi. ose pushteti (OBSH, 2003).

Kur flasim për abuzim, nuk mund të mos përmendim neglizhencën e fëmijëve, por çfarë është ajo? Anna De Simone, eksperte psikologe në psikobiologji, na jep këtë shpjegim bazuar në temën në fjalë. Neglizhenca emocionale është një formë pothuajse e padukshme abuzimi. Në bazë mund të ketë  pamjaftueshmëri prindërore dhe/ose mungesë dashurie. Neglizhenca emocionale i referohet mungesës së vazhdueshme të përgjigjeve adekuate ndaj nevojave emocionale të fëmijës. Fëmija shpreh nevojat e tij emocionale dhe prindi sistematikisht i injoron ato për shkak të pamjaftueshmërisë ose për shkak se shpërqendrohet nga diçka tjetër.

Shembuj praktik? Një prind që  injoron vazhdimisht dhe me këmbëngulje,  i vogli që qan duke menduar se herët a vonë do të lodhet! Ose një prind që në vend që të mirëpresë dhe të kujdeset, mendon se fëmija po e sfidon me sjelljet e tij natyrale. Për të mos përmendur mungesën e ndërveprimit midis fëmijës dhe prindit (neglizhimi i prindërve, mungesa e dashurisë, shkëputja e plotë). Mungesa e një figure të qëndrueshme (prind në depresion, që vuan nga sëmundje, prind që mungon). Mospërputhja, trajtimi i pabarabartë mes vëllezërve dhe motrave, poshtërimi, shantazhi emocional… Me pak fjalë, format e neglizhencës emocionale janë vërtet të shumta.

Pastaj ka disa variabla që mund të ndërhyjnë për të bërë diçka më keq që tashmë është një problem i madh në vetvete… me fjalë të tjera:  nuk ka kurrë një fund për më të keqen! Për t’i hedhur benzinë zjarrit, në një kontekst të neglizhencës emocionale, mund të ndërhyjnë disa rrethana si:

Marrëdhënie e paqëndrueshme në çift: fëmijët detyrohen të jenë dëshmitarë të debateve mes prindërve. Në familje lindin vështirësi komunikimi dhe formohet një çekuilibër serioz në shpërndarjen e pushtetit.

Marrëdhëniet konfliktuale me familjen e gjerë: gjyshërit, xhaxhallarët ose të afërmit e tjerë ndërhyjnë negativisht në jetën familjare.

Asnjë i rritur nuk kujdeset për punët e shtëpisë dhe te prindi që e konsideron fëmijën si vartës, lind pritshmëria që i mituri t’i kryejë ato.

Një shtëpi e vogël dhe hapësira të kufizuara mund  të eliminojnë konceptin e privatësisë, sigurisë dhe kufijtë mes vetes dhe të tjerëve bëhen të vështirë për t’u strukturuar.

Niveli i ulët arsimor i prindërve. Praktikisht prindërit janë jo vetëm  të papërshtatshëm nga pikëpamja emocionale por edhe nga pikëpamja edukative,  ata nuk tregojnë interes për fëmijët e tyre dhe nuk i inkurajojnë ata të mësojnë. Niveli i ulët i arsimimit çon gjithashtu në mosinteresim mjekësor. Kini parasysh, kjo nuk do të thotë që prindërit me arsim të dobët nuk mund të jenë prindër të mirë. Kjo do të thotë se prindërit që janë të pakujdesshëm ndaj pasardhësve të tyre dhe (për më tepër) të paarsimuar janë prindër të tmerrshëm.

Modeli arsimor hierarkik. Këtu abuzimi emocional është i pashmangshëm: prindërit i konsiderojnë fëmijët e tyre si “pronë” për t’u përdorur dhe jo njerëz me identitetin e tyre me të cilët mund të ndajnë në mënyrë harmonike një pjesë të jetës.

Neglizhenca emocionale është një problem shumë kompleks, ndaj duhet të merren parasysh shumë faktorë. Duke pasur parasysh kompleksitetin e tij, duhet të ndërmerren veprime urgjente sepse pasojat afatgjata mund të jenë të krahasueshme dhe në disa raste edhe më të rënda se ato që lidhen me dhunën fizike.

Për fat të mirë, është e mundur të ndërhyhet edhe në moshën madhore: një rrugë e vetëdijes dhe vetëpranimit  mund të jetë rruga ideale për ata që janë rritur në një familje toksike. Psikoterapia është padyshim ndërhyrja më e mençur për shërim. Nga çfarë konsiston rikuperimi? Në ndryshimin e sjelljeve dhe modeleve që keni fituar që në fëmijëri . Këto modele janë rezultat i përshtatjes në një mjedis armiqësor. Dhe këtu është pjesa më e keqe: ajo që ju mësoni në mënyrë të pandërgjegjshme në fëmijëri është me të vërtetë e vështirë për t’u larë, ajo bëhet pjesë e bagazhit tuaj të pavetëdijshëm që ndikon në jetën tuaj të rritur. Lënia pas abuzimit emocional është  shërim.

Shërimi ka të bëjë me  mosmësimin e modeleve, modeleve, besimeve dhe sjelljeve dhe zëvendësimin e tyre me mësime të reja që mund të mbështesin lumturinë tuaj afatgjatë! Prandaj, dhurata e parë që mund t’i bëni vetes është një rrugë  introspeksioni.

5 dhuratat që një fëmijë i padashur duhet t’i bëjë vetes çdo ditë

Vetëdija është një dhuratë që nuk keni nevojë ta mbështillni dhe megjithatë është një nga dhuratat më të mira që mund t’i bëni vetes. Me vetëdije ju mund të mësoni ta shihni veten qartë për atë që jeni dhe jo atë që të tjerët ju kanë shtyrë të besoni.

1.Njohuri. Njihuni me veten

Fëmijët e padashur e shohin veten përmes një  xham zmadhues të gabuar të trashëguar  nga përvojat e fëmijërisë. Kjo lente pasqyron se si ju kanë bërë të ndiheni si fëmijë.

Vizioni juaj i shtrembëruar vjen nga zakoni i vazhdueshëm i vetëkritikës. Jeni mësuar aq shumë të jeni të rreptë me veten, saqë tani është standardi i normalitetit për ju. Në fakt, ekziston një mënyrë tjetër ekzistence që nuk e dini ende. Lentja që përdorni sot nuk është mësuar të  shohë mrekullitë që mbani brenda vetes, çfarë është jashtëzakonisht e mirë tek ju, ajo lente ka mësuar vetëm të nxjerrë në pah anët tuaja negative dhe t’i zmadhojë ato!

Jepini vetes kohë dhe hapësirë për ta njohur mirë veten. Mundohuni të jeni racional në gjykimet që bëni vazhdimisht. Në të vërtetë, do të ishte mirë të lini mënjanë çdo gjykim. Mundohuni të njihni vërtet veten: kush jeni ju? A është imazhi që shihni për veten tuaj autentike apo ju është futur nga dikush? Eksploroni botët tuaja të brendshme dhe bëjeni atë në një  mënyrë miqësore . Në fund të fundit, ju mund të jeni aleati juaj më i mirë, miku më i madh ndonjëherë dhe jo ai që punon kundër jush!

Në vend që të përqendroheni në atë që është e gabuar, hidhini një sy asaj që është e mirë. Këtu keni një ushtrim të vogël për të bërë çdo ditë. Njihuni me veten: provoni të shkruani 10 fjalë pozitive që ju përshkruajnë. Nëse vërtet nuk mundeni, kërkoni t’ju ndihmojnë ata që ju respektojnë.

2.Komunikimi dhe dëgjimi. Mos nxitoni në përfundime të nxituara

Krahasimi është një gjë e mirë dhe e drejtë, por është më pak e tillë nëse paragjykoni për qëllimet e të tjerëve. Ju nuk mund të prisni që një person tjetër të kuptojë menjëherë nevojat tuaja dhe t’i kënaqë ato. Mësoni të komunikoni me qetësi atë që dëshironi ose atë që prisni nga tjetri. Nëse keni nevojë për diçka, komunikojini me mirësjellje dhe sigurohuni që personi tjetër ta kuptojë. Në të njëjtën mënyrë, mos e merrni si të mirëqenë perspektivën e tjetrit. Mos nxitoni në përfundime të nxituara. Përpara se të ndiheni të ofenduar ose të lënduar thellë, kërkoni shpjegime. Jeni i sigurt që e keni lexuar saktë situatën? Kur ndërveproni me të tjerët, përpiquni të bëni pyetje në një mënyrë “të shkëputur”. Sfera juaj emocionale mund të “prishë” vlerësimet tuaja, ashtu siç i bën vetes ajo lente e gabuar.

3.Kuptimi. Mësoni të kuptoni veten

Nëse besoni se keni bërë një gabim, mos e dënoni veten. Kuptimi i vetvetes është antidoti që po kërkoni, por ndoshta nuk jeni ende në gjendje ta administroni atë. Ju nuk mund të jeni të kuptueshëm dhe të dhembshur me veten thjesht sepse askush nuk ka qenë kurrë në atë mënyrë me ju! Nëse gjatë fëmijërisë nuk jeni ndjerë të kuptuar dhe plotësisht të pranuar në brishtësinë tuaj, vështirë se do të mund ta bëni vetë në moshën madhore. Dy dhuratat e para janë të lidhura ngushtë.

Mësoni të emërtoni emocionet tuaja, çdo ditë. Fëmijët e padashur nuk janë gjithmonë në gjendje të rregullojnë dhe menaxhojnë emocionet e tyre, kështu që ata përfundojnë të jenë viktima të tyre. Ankthi, paniku, mospërputhjet midis dëshirave dhe veprimeve, të gjitha ato “do të doja por nuk mundem…” janë në fakt një shembull i prekshëm i emocioneve të menaxhuara keq. Edhe nevoja për kontroll reflekton vetëm emocione dërrmuese. Për fat të mirë, inteligjenca emocionale nuk është një pajisje standarde, por është diçka që fitohet me praktikë. Duke ditur se çfarë ndjeni dhe pse po ndjeni, do të hapë një tapet të kuq për ju në rrugën drejt vetëdijes.

4.Durimi. Mos jini të paduruar

Ju e keni kaluar gjithë fëmijërinë tuaj duke vuajtur ndikimin negativ të nënës ose babait tuaj dhe tani mezi prisni të shpengoni veten dhe të përmirësoheni, por përfundoni duke u penguar vazhdimisht në të njëjtat gabime. Duhet të mësoni bazat sepse fatkeqësisht ju kanë munguar këto. Nuk është diçka që varej nga ju, por ndodhi. Është diçka me të cilën merreni ende sot, por nga e cila me siguri do të arrini të dilni. Vullneti nuk mjafton për ty. Nëse ka një gjë që njerëzit me fëmijëri të vështira kanë të përbashkët, është pikërisht kjo: dëshira për të shpenguar veten! Ai shpengim do të vijë, hapi juaj i ardhshëm për ta marrë atë është një mësim i thjeshtë: të mësoni të jeni më të sjellshëm me veten dhe të keni durim për të korrur shpërblimet e përpjekjeve tuaja. Do të arrish atje.

5.Respektoni veten dhe… Rrethojeni veten me njerëz që ju respektojnë

Ndërsa mësoni të pranoni dhe vlerësoni veten, mos harroni të rrethoheni me njerëz pozitivë që janë të denjë për respekt dhe që mund t’ju tregojnë respekt të vërtetë. Çdo marrëdhënie duhet të bazohet në reciprocitet. Nëse keni pasur gjithmonë përvoja negative, nëse besimi juaj është tradhtuar si në miqësi ashtu edhe në dashuri, dijeni se mund të mos jetë rastësi. Kur rritemi me plagë të brendshme të fshehura, të papërpunuara apo kurrë të shëruara, nuk jemi të qartë në marrëdhëniet tona dhe përfundojmë në lidhje me ata që, në njëfarë mënyre, mund të përfitojnë nga ne dhe mirësia jonë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat