Të mos kesh frikë nga plakja mund të jetë sekreti i parë i jetëgjatësisë

Life style

Të mos kesh frikë nga plakja mund të jetë sekreti i parë i jetëgjatësisë

Më: 25 shkurt 2024 Në ora: 08:00
Foto ilustrim

Ka frika që nuk janë tonat: i përjetojmë, por ato janë shumë të prekura nga ndikimi i shoqërisë dhe mentaliteti i kohës që e shoqëron. Një prej tyre është frika e plakjes, e lidhur dhe e shkaktuar nga një sërë besimesh, opinionesh dhe rregullash të përbashkëta shoqërore, të marra si të vërteta, por shpesh të gabuara, të cilat terapistët konjitiv të sjelljes zakonisht i quajnë besime të ndërmjetme.

Një qëndrim pozitiv ndaj plakjes mund të luajë një rol në një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, sipas rezultateve të një studimi. Jetëgjatësia mesatare është rritur ndjeshëm në dekadat e fundit, për të vazhduar këtë trend është e nevojshme të identifikohen të gjithë faktorët që kontribuojnë në plakjen e shëndetshme.

Jetëgjatësia e përcaktuar si një jetëgjatësi mbi mesataren dhe e shëndetshme është një objektiv i përbashkët nga shumë individë. Shumë faktorë mund të kontribuojnë pozitivisht në arritjen e jetëgjatësisë dhe është thelbësore t’i njihni ata për të vepruar sipas tyre.

Rregullat e jetëgjatësisë

Para së gjithash, një dietë e ekuilibruar e ulët në ushqime të përpunuara, por e pasur me fruta, perime, proteina pa yndyrë dhe yndyrna të shëndetshme është thelbësore për të mbajtur një trup të shëndetshëm me kalimin e kohës. Aktiviteti fizik i rregullt, veçanërisht ushtrimet aerobike dhe forcimin e muskujve, ndihmon në mbajtjen e trupit në formë dhe parandalimin e shumë sëmundjeve të lidhura me moshën. Menaxhimi i stresit është po aq i rëndësishëm, pasi nivelet e tepërta të stresit mund të kenë ndikime negative në shëndet. Socializimi dhe mbështetja sociale janë thelbësore për një jetë të gjatë dhe të kënaqshme, pasi ato reduktojnë rrezikun e depresionit dhe izolimit.

Për më tepër, shmangia e sjelljeve të dëmshme shëndetësore si pirja e duhanit dhe abuzimi me alkoolin, së bashku me vizitat e rregullta te mjeku për parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve, mund të kontribuojnë ndjeshëm në një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme.

Roli i qëndrimit mendor

Vitet e fundit, studiuesit kanë pyetur veten nëse qëndrimi ynë ndaj plakjes mund të luajë një rol në jetëgjatësinë. Qëndrimi që mbajmë ndaj plakjes i referohet shkallës së kënaqësisë ose mirëqenies që një person përjeton në lidhje me moshën ose fazën e jetës në të cilën ndodhet.

Kush ka frikë të plaket?

Është një masë subjektive që pasqyron mënyrën se si një individ e percepton dhe interpreton procesin e plakjes, duke përfshirë aspektet fizike, emocionale, sociale dhe psikologjike të moshës.

Studimi i Harvardit

Studiuesit në Universitetin e Harvardit përfshinë më shumë se 14,000 njerëz të moshës 50 vjeç e lart në një studim për të kuptuar nëse qëndrimet ndaj plakjes luajtën një rol në jetëgjatësinë. Gjatë 4 viteve të studimit doli se subjektet me një shkallë më të lartë të kënaqësisë me plakjen kishin një nivel më të lartë të shëndetit fizik sesa bashkëmoshatarët e tyre që ishin të pakënaqur me plakjen. Për shembull, u regjistrua një ulje e rrezikut të vdekshmërisë prej 43%, por edhe një përmirësim i mirëqenies psikosociale.

Këto rezultate janë të natyrës vëzhguese dhe për këtë arsye marrëdhëniet shkak-pasojë nuk mund të ekstrapolohen, por është interesante të vërehet korrelacioni i faktorëve. Natyrisht, një qëndrim pozitiv ndaj plakjes nuk mjafton për të qenë në gjendje të jetojnë më gjatë, por ndoshta ata që kanë një qëndrim pozitiv janë në gjendje të jenë në gjendje të vënë në praktikë të gjitha strategjitë për të jetuar më gjatë, si vëmendja ndaj të ushqyerit dhe aktivitetit fizik konstant.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat