Të lutem, faleminderit, më fal: tre fjalët që nuk duhet të mungojnë kurrë

Life style

Të lutem, faleminderit, më fal: tre fjalët që nuk duhet të mungojnë kurrë

Më: 27 shkurt 2024 Në ora: 10:57
Foto ilustrim

Sjelljet e mira, kaq të thjeshta dhe kaq të harruara edhe në gjuhën e përditshme, janë çelësi i një jete të qetë si dhe për të përmirësuar cilësinë e marrëdhënieve.

Në një audiencë të përgjithshme disa kohë më parë Papa u fokusua në një aspekt të jetës së përditshme që shumë shpesh nënvlerësohet: sjelljet e mira. Një fjalim i pazakontë nëse mendoni se është mbajtur nga një papë, por ne mund të presim gjithçka nga Françesku, veçanërisht nëse bilanci i familjes dhe marrëdhënieve të saj është në rrezik, shkruan Tgcom. Papa, në fakt, kujtoi rëndësinë e tre fjalëve kyçe, të cilat shpesh i neglizhojmë, veçanërisht në marrëdhëniet familjare: të lutem, faleminderit, më fal! “Këto janë fjalë të thjeshta, por të vështira për t’u zbatuar. Megjithatë, ato përmbajnë forcën për të ruajtur shtëpinë, përmes njëmijë vështirësish dhe sprovash”, tha Papa Françesku. Dhe më pas ai kujtoi se një peshkop i madh, Shën Françesku de Sales, thoshte se “arsimimi i mirë është tashmë gjysmë shenjtëri”.

Tre fjalët për paqen në familje

Fjala e parë, të lutem, ngjall delikatesë dhe një qëndrim respekti për autonominë e të tjerëve. Ndonjëherë, pa e kuptuar fare, ne jemi ndërhyrës ndaj njerëzve më të afërt. Të heqim ajrin dhe hapësirën, dhuratën që kërkoj nga vajzat e mia kur më vjen ditëlindja. Për më tepër, të kërkosh leje është një gjest dashurie, sepse drejtpërdrejt do të thotë të zbulosh nëse partnerit tonë i pëlqen një gjë e tillë.

Fjala e dytë është faleminderit, e shqiptuar shpesh, por gjithmonë e më pak, edhe kur pimë një kafe në një bar ose bëjmë një porosi në një restorant. Në familje fjala falënderim të çon në mirënjohje, njohje dhe një shpirt fisnik. Papa Françesku thotë: “Një i krishterë që nuk di të falënderojë është ai që ka harruar gjuhën e Zotit”.

Fjalë kyçe për familjen

Së fundi, fjala e tretë: më fal. Një fjalë që ngjall përulësi, e kundërta e arrogancës, një kundërhelm kundër çdo forme kotësie dhe ushtrimi të superegos. Dhe të jesh në gjendje të kërkosh falje është gjithashtu paradhoma e faljes. Kur mungon fjala keq, ka më pak oksigjen në familje, marrëdhëniet ngecin dhe mund të çojnë në pakënaqësi të fshehtë.

Vazhdoni, pra, me të lutem, faleminderit dhe më fal, dhe do të shihni që jeta juaj në çift dhe në familje do të bëjë një hap të madh përpara.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat