Çfarë janë të ashtuquajturit numrat me fat? Pse fati nuk ka asnjë lidhje me to?

Life style

Çfarë janë të ashtuquajturit numrat me fat? Pse fati nuk ka asnjë lidhje me to?

Më: 16 prill 2024 Në ora: 08:03
Foto ilustrim

Ato në sekuenca numerike të përsëritura ose skematike quhen numra engjëjsh. Ndjesia shpjegohet nga apofenia, një iluzion i mendjes.

Të ashtuquajturit numra të engjëjve janë sekuenca numerike që përmbajnë përsëritje, të tilla si orët 11:11 ose data 07/07, ose një model i dukshëm, si 8787, 321 e kështu me radhë: ata nuk kanë asnjë lidhje me matematikën sepse janë krejtësisht të rastësishme, por kur i shohim nuk mund të mos ndiejmë një ndjenjë habie, aq sa besojmë se duan të na thonë diçka. Ndjesia shpjegohet nga apofenia, një gabim i perceptimit ku ne priremi t’i interpretojmë modelet e rastësishme si domethënëse: ne duam të gjejmë kuptimin në atë që na rrethon dhe kështu besojmë se sekuencat “e çuditshme” të numrave kanë një kuptim.

Apofenia dhe Pareidolia

Apofenia sot mund të na bëjë të buzëqeshim kur shprehim një dëshirë nëse shohim numrat e engjëjve, por është një qark i shkurtër perceptues që rrjedh nga një aftësi që na ka shërbyer për të mbijetuar gjatë gjithë evolucionit: të qenit në gjendje të gjejmë lidhje dhe kuptime është në fakt ajo që lejoi paraardhësit tanë për të gjetur ushqim nga gjurmët në tokë ose për të shpëtuar veten nga grabitqarët duke vëzhguar gjurmët e tyre. Pak si kur mendojmë se shohim fytyra në re ose objekte të tjera: është një rast i veçantë i apofenisë: pareidolia (nga greqishtja para: afër dhe èidōlon: imazh: i ngjashëm me një imazh.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat