Mirësia është një gjuhë që të gjithë e kuptojnë

Life style

Mirësia është një gjuhë që të gjithë e kuptojnë

Më: 22 prill 2024 Në ora: 10:41
Foto ilustrim

Mirësia e vërtetë u jep forcë të madhe atyre që e zotërojnë atë. Ajo shkon përtej sjelljeve të mira apo formaliteteve. Kur është autentike, pasqyron konsideratë dhe respekt të vërtetë për të tjerët. Është gjithashtu dëshmi e një karakteri të kultivuar dhe mbi të gjitha është një çelës që hap shumicën e dyerve.

Vërtet, mirësia është një gjuhë që të gjithë e kuptojnë. Dhe nuk është një gjuhë që duhet përdorur vetëm në takime shoqërore, por kryesisht në rrethana të vështira ose me njerëz të vrazhdë. Pothuajse të gjitha qeniet njerëzore janë të depërtueshme/të prekshme ndaj forcës së një qëndrimi të dashur.

Ndonjëherë mirësia ngatërrohet me hipokrizinë. Duke treguar konsideratë të rreme ndaj të tjerëve ose duke shmangur konfliktin duke qëndruar në heshtje ose duke përdorur eufemizma për gjithçka. Kjo nuk është mirësi, por llogaritje dhe manipulim. Mirësia e vërtetë reflektohet kryesisht në gjuhën e trupit  dhe jo në protokolle. Dhe këto janë disa çelësa për të zbuluar nëse është e vërtetë apo jo.

Kontakti me sy dhe dashamirësia

Kontakti me sy është një nga ato aspekte në të cilat si armiqësia ashtu edhe mirësia reflektohen shumë mirë. Dikush që refuzon të shikojë tjetrin në sy, shpreh një mikrob refuzimi ndaj tij. Kushdo që ngre mjekrën, për të parë nga lart ose mbi supe, reflekton edhe armiqësi.

Në gjuhën e mirësisë, vështrimi është spontan dhe i ngrohtë. Një person i sjellshëm shikon në sy kur tjetri flet dhe e shpërndan shikimin kur është ai që flet. Kjo është mënyra e natyrshme që sytë shprehen gjatë një bisede normale, ku njerëzit ndihen rehat dhe të barabartë.

Gjestet e pranimit

Kur një person është vërtet i sjellshëm, ai respekton mendimet e të tjerëve. Ai di t’i dëgjojë dhe të gjejë merita në ato që thonë, edhe kur nuk është dakord me ta. Kjo është arsyeja pse është e zakonshme që ai të tregojë gjeste miratimi ndaj bashkëbiseduesit si një mënyrë për të gjallëruar bisedën. Të tundësh kokën ose të përkulësh kokën nga tjetra janë shprehje që e nxisin bashkëbiseduesin të vazhdojë të flasë. Ato lehtësojnë shprehjen tuaj dhe thyejnë çdo pengesë që mund të ekzistojë. Buzëqeshja është gjithashtu një gjest miratimi dhe pranimi. E gjithë kjo e bën atmosferën më të relaksuar dhe lidhjen me njerëzit e tjerë më reale.

Bilanci në bisedë

Edhe pse të gjithë jemi të aftë për të biseduar, të paktë janë ata që përfitojnë nga ky “art”. Kur mirësia është e pranishme, kuptohet spontanisht se duhet të ketë një ekuilibër në atë ndërveprim. Se ka një kohë për të folur dhe një tjetër për të dëgjuar. Është e vetmja mënyrë për të vendosur komunikim të dyanshëm. Monopolizimi i bisedave ose bërja e tyre të rrotullohen rreth një teme që nuk është me interes të përbashkët është një faktor që tensionon komunikimin. Ideali është gjithmonë që të gjithë mund të marrin pjesë. Nëse nuk ka interes për të imponuar apo për t’u dukur, kjo ndodh natyrshëm, pa bërë asnjë përpjekje për ta realizuar. ajo që i intereson vetëm njërit prej të përfshirëve.

Lajka nuk është sinonim i mirësisë

Ka njerëz që përvetësojnë vazhdimisht rolin e “pritësve të jetës”, kudo që janë apo në çdo kohë. Ata e bëjnë lajka një mënyrë për t’u lidhur me të tjerët. Ata përdorin në dukje fjalë të dashura dhe qëndrime ndaj të tjerëve. Megjithatë, ata e bëjnë atë në mënyrë serike, automatikisht, sikur të lexojnë një skenar që vështirë se i përshtatet asaj që ata mendojnë në të vërtetë.

Mirësia nuk ka të bëjë me lajka. Të njohësh sinqerisht meritat ose arritjet e një tjetri është një gjë dhe t’i vësh veshin është tjetër. Të jesh i sjellshëm është një gjë dhe të jesh i zgjuar, ose një shenjë simpatie, është një tjetër. Mirësia, edhe nëse i përshtatet disa protokolleve, nëse nuk i duhet diçka, është teatër.

Vini re se mirësia është një nga tiparet që vlerësohet, për shembull, në një nga testet më të njohura të personalitetit. E kemi fjalën për modelin “Big Five”, të cilit mund ta gjejmë një përshkrim të mirë në studimin e Jan J. F. Ter Laak.

Çdo sjellje njerëzore, çdo fjalë, është shumë më e mirë kur kryhet apo thuhet me dashamirësi. Nëse do të ishim më konstant në këtë kuptim, me siguri do të mund t’i qaseshim momenteve apo marrëdhënieve të vështira me rrjedhshmëri dhe inteligjencë më të madhe. Le të mendojmë se jeta e të tjerëve dhe jeta jonë është gjithmonë më e mirë kur shtojmë një prekje mirësie.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat