5 gjërat që njerëzit shumë intuitivë bëjnë ndryshe

Life style

5 gjërat që njerëzit shumë intuitivë bëjnë ndryshe

Më: 13 maj 2024 Në ora: 08:02
Foto ilustrim

Steve Jobs tha se “intuita është diçka shumë e fuqishme, më shumë se intelekti”. Dhe ai kishte të drejtë. Në fakt, ai vetë tregoi, si shumë gjeni të mëdhenj, se intuita është një mjet i fuqishëm, veçanërisht në një botë aq racionale sa ajo ku jetojmë sot. Edhe vetë Albert Ajnshtajni tha:  “E vetmja gjë me të vërtetë e vlefshme është intuita”.

Në thelb, intuita jonë shërben për të na mbajtur të sigurt duke na ndihmuar të marrim vendime duke marrë parasysh emocionet tona.  Është si një lloj radari që na informon për rreziqet e afërta ose mundësitë latente, një fener që na drejton në jetë.

“Koha juaj është e kufizuar, prandaj mos e humbni duke jetuar jetën e dikujt tjetër. Mos u kapni nga dogma, e cila është të jetosh siç mendojnë të tjerët se duhet të jetosh. Mos lejoni që zhurma e opinioneve të të tjerëve të heshtë zërin tuaj të brendshëm. Dhe, më e rëndësishmja, ki guximin të bësh atë që të thotë zemra dhe intuita.” -Steve Jobs-

Megjithatë, megjithëse të gjithë e kemi këtë aftësi të lindur për të marrë vendime bazuar në intuitën, jo të gjithë dinë të lidhen me zërin e tyre të brendshëm në të njëjtën mënyrë.  Nuk është për t’u habitur që njerëzit që priren të dëgjojnë zemrat e tyre kur përballen me një vendim të vështirë, kanë shumë të ngjarë të veprojnë ndryshe.

Jini të vërtetë me veten duke ndjekur instinktin tuaj

Intuita luan një rol të rëndësishëm në jetën tonë të përditshme. Shumë nga vendimet që marrim janë rezultat i intuitës sonë dhe jo reflektimit tonë logjik. Ne thjesht shkojmë me instinktet tona, shumicën e kohës pa i dhënë shumë rëndësi. Gjithashtu në shumë raste ne kombinojmë dy burimet e informacionit në të njëjtin vendim: një pjesë të intuitës dhe një pjesë të arsyetimit. Megjithatë,  kur duhet të marrim vendime të rëndësishme, veçanërisht kur ato vendime bien ndesh me parimet e vendosura shoqërore dhe kulturore, ne jemi të detyruar të vendosim të dëgjojmë intuitën tonë. Njerëzit me intuitë të lartë vendosin të jenë të vërtetë me veten dhe të ndjekin instinktin e tyre, dhe kjo bën një ndryshim të qartë në gjithçka që vjen më pas.

A marrin vendime më të mira njerëzit me intuitë të lartë? A janë ata më të suksesshëm duke ndjekur instinktin e tyre? E vërteta është se kjo pyetje nuk ka një përgjigje të vetme, pasi ndjekja e instinktit nuk nënkupton zotërimin e së vërtetës absolute.

Ajo që ndodh është se ndjekja e instinkteve siguron një ndjenjë më të madhe kontrolli, jo të rrethanave, por të vetvetes. Në fund të fundit, të bësh atë që supozohet të jetë e drejtë nuk garanton asgjë. Dallimi është se ai që vendos të ndjekë intuitën e tij e di se ai është pronari i fatit të tij, pronari i vendimeve të tij.

Çfarë bëjnë ndryshe njerëzit me intuitë të lartë?

Në realitet, shumica prej nesh i admirojnë njerëzit shumë intuitiv. Ne e admirojmë lirinë me të cilën ata jetojnë jetën e tyre, besimin me të cilin sillen dhe efektet që e gjithë kjo ka tek ata. Pra, nëse të gjithë kemi intuitë, pse nuk e ndjekim atë? Kemi frikë? A nuk i besojmë vetes sa duhet për ta lejuar veten të udhëhiqemi nga zëri ynë i brendshëm? A jemi kaq të tjetërsuar sa nuk jemi në gjendje të bëjmë atë që mendojmë se duhet të bëjmë? Si të fillojmë t’i besojmë më shumë instinktit tonë? Si ta bëni atë të lulëzojë?

Le të fillojmë duke vëzhguar dhe analizuar se çfarë bëjnë këta njerëz shumë intuitiv. Duke zbatuar mënyrën e tij të të vepruarit, ne mund të fillojmë të gjejmë atë brendësi të burgosur dhe t’i japim një zë për të na udhëhequr në rrugën tonë.

Njerëzit me intuitë të lartë dëgjojnë veten e tyre më të lartë

Njerëzit me intuitë të lartë nuk i injorojnë instinktet e tyre, por i dëgjojnë ato  deri në pikën e përdorimit të tyre si burimi kryesor për të marrë një vendim. Shumë janë skeptikë për këtë mënyrë të vepruari, por njerëzit që e ndiejnë fort atë zë të brendshëm, e dinë se nuk mund të shkojnë kundër tij dhe nuk luftojnë për ta heshtur. Dallimi i madh është se njerëzit shumë intuitiv nuk u intereson nëse të tjerët mendojnë se zëri i tyre i brendshëm tingëllon i çmendur.  Ata e dëgjojnë atë gjithsesi, pavarësisht nëse është diçka e thjeshtë ose nëse përfshin kundërshtimin e gjithçkaje. Në disa raste, kjo mund të nënkuptojë ndryshimin midis jetës dhe vdekjes. Është kurioze që shumica e njerëzve kanë një përvojë në të cilën ndjekja e intuitës së tyre i ndihmoi ata me diçka. Mund të jenë gjëra të vogla, ose të parëndësishme, mund të jetë thjesht një stuhi që thjesht e shpëtoi atë (ose dikë tjetër) nga diçka e rëndësishme ose i dha një mundësi të madhe.

Njerëzit me intuitë të lartë duhet të kalojnë kohë vetëm

Për të qenë në gjendje të dëgjojnë atë zë të brendshëm, njerëzit shumë intuitivë kanë nevojë për qetësi, për të qenë vetëm . Vetëm në këtë mënyrë ata mund të kultivojnë energjinë e brendshme, vetëm në këtë mënyrë ata mund të dëgjojnë njëri-tjetrin. Kjo është arsyeja pse këta njerëz priren të jenë mjaft introvertë. Kjo nevojë për të qenë vetëm, për të dëgjuar veten dhe për të ndjerë energjinë e tyre të brendshme është për shkak të nevojës  për t’u përshtatur me ndjenjat e tyre të brendshme dhe perspektivat për veten e tyre. Nëpërmjet meditimit dhe/ose praktikës shpirtërore, këta njerëz arrijnë të qetësojnë zhurmën e botës së jashtme për t’i kushtuar vëmendje njohurive të tyre të brendshme. Kështu, njerëzit shumë intuitiv priren të kenë më pak mjegull truri, sepse ata kanë mësuar të ulen të qetë me shoqërinë e tyre, të ndihen rehat me veten e tyre.

Njerëzit me intuitë të lartë marrin parasysh gjithçka rreth tyre

Një tipar i zakonshëm i njerëzve shumë intuitiv është se ata i kushtojnë vëmendje mjedisit të tyre dhe ndjejnë empati me të tjerët. Ashtu siç i kushtojnë vëmendje botës së tyre të brendshme, njerëzit shumë intuitiv e shikojnë botën e jashtme me zemrat e tyre dhe sytë hapur. Kështu, ata mund të lidhen thellë me të tjerët, pasi fillimisht kanë mësuar ta bëjnë këtë brenda vetes. Në fakt, njerëzit me intuitë të lartë kanë një aftësi të veçantë për të kuptuar se si ndihen të tjerët. Ata gjithashtu kanë një aftësi të madhe për të ditur se çfarë duan të thonë pa pasur nevojë të thonë një fjalë, gjë që i ndihmon ata të kuptojnë më mirë çdo person individualisht.

Njerëzit me intuitë të lartë dallohen për kreativitetin e tyre

Nëse shikojmë me vëmendje, mund të shohim se, gjatë historisë, shumë gjeni të mëdhenj në art, por edhe në politikë dhe shkencë, njerëz që kanë revolucionarizuar mënyrën e të bërit të gjërave, janë shquar si njerëz shumë intuitiv . Kreativiteti i tyre, i frymëzuar nga instinkti i tyre, i ka udhëhequr të bëjnë gjërat ndryshe, të bëjnë pyetje të ndryshme, të propozojnë alternativa befasuese. Ai kreativitet i nxitur nga intuita i bën njerëzit shumë kreativë të ndihen të gjallë, të ndihen të lirë, të ndihen të dobishëm. Në këtë kuptim, këta njerëz e dinë se ushqyerja e krijimtarisë së brendshme lejon që forca e jetës të rrjedhë përmes secilit, duke ushqyer instinktin e vet.

“Është intuita juaj që flet dhe intuita zakonisht ka të drejtë. Mendja intuitive është një dhuratë e shenjtë dhe mendja racionale, një shërbëtor besnik. “Ne kemi krijuar një shoqëri që nderon shërbëtorin dhe harron dhuratën… Të rrallë janë ata që shohin me sytë e tyre dhe përjetojnë me ndjeshmërinë e tyre.” -Katherine Pancol

Njerëzit me intuitë të lartë lidhen me ndjesitë në stomakun e tyre

Shkencëtarët kanë zbuluar se  zorra jonë është një tru i dytë për shkak të numrit të madh të neuroneve që rreshtojnë muret e zorrëve. Por njerëzit shumë intuitivë e dinë, ata e kanë vërtetuar vetë se stomaku i tyre është një burim i madh mençurie, më tepër intuite. Edhe shumica prej nesh e kemi përjetuar, edhe pse ndoshta nuk kemi ditur ta dëgjojmë ose kemi preferuar të shpërfillim shenjat. Për më skeptikët, vlen të përmendet se  disa ekspertë besojnë se instinktet tona janë më efektive dhe efikase sesa analiza logjike në procesin tonë të vendimmarrjes, sipas një studimi të kryer nga studiues nga Universiteti i Bostonit, Universiteti Rice dhe Universiteti George Mason. Në realitet, njerëzve intuitiv nuk u intereson se sa shpejt ecën bota ose çfarë mendojnë ose presin të tjerët prej tyre, sepse ata gjithmonë do të kenë kohë për të dëgjuar udhëzimet e tyre të brendshme.

Ne jetojmë në një botë që vlerëson logjikën mendore, jo arsyetimin emocional.

Të jesh një person shumë intuitiv nuk është e lehtë, veçanërisht kur instinkti yt sfidon rregullat, logjikën dhe “ajo që është logjike”. Ndonjëherë në një shkallë të vogël, ndonjëherë në një shkallë të madhe. Nuk ka rëndësi. Në një farë mënyre, të besosh intuitën dhe të jetosh në përputhje me rrethanat është duke lundruar kundër rrymës. Të bësh gjërat në mënyrën e duhur është diçka që e kemi dëgjuar që kur ishim të vegjël. Por kush është absolutisht i sigurt se gjërat duhet të jenë në një mënyrë të caktuar? A nuk është kjo “bërja e gjërave ashtu siç duhet të bëhen” përgjegjëse për mjerimin kolektiv në të cilin gjendemi të bllokuar?

Ju mund t’i bëni gjërat në mënyrë logjike ose të ndiqni intuitën tuaj. Po ju, çfarë ju thotë një instinkt që duhet të bëni?

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat