Pse gratë janë kaq të lodhura?

Life style

Pse gratë janë kaq të lodhura?

Më: 17 maj 2024 Në ora: 14:37
Foto ilustrim

Përgjegjësia për punën, kujdesi për shtëpinë dhe të tjerët krijon një ngarkesë mendore për gratë që i bënë të sëmura. Ne nuk mund të mohojmë që gratë kanë luftuar dhe kanë fituar gjithnjë e më shumë hapësirë në shoqëri. E gjithë kjo ndodh me kosto të lartë, me shumë përkushtim, luftë dhe adaptim.

Në mjedisin profesional ne jemi gjithnjë e më të stresuar dhe çdo moment zbulojmë dhe tregojmë se sa jemi në gjendje të jemi të pranishëm, prodhojmë dhe marrim pjesë në mënyrë të barabartë në mjedis, sepse gjinia nuk është dhe nuk ka qenë kurrë problem i kufizimit, përveç faktit që tabutë e pamasa dhe historike / kulturore që diktuan dhe e diktojnë akoma këtë gabim.

Me këtë hapësirë të arritur, gratë kanë fituar shumë mundësi, por së bashku ato kanë sjellë me vete edhe shumë përgjegjësi që i kishin pasur përpara këtyre pushtimeve. Unë flas këtu për rutinat shtëpiake, familjare dhe sociale të “rolit të grave” në shoqëri. Është fakt që detyrat e shtëpisë, fëmijët dhe detyrat familjare janë akoma detyrime të grave. Blerjet, pastrimi dhe rregullimi i shtëpisë, ushqimi dhe rutina e fëmijëve me shkollë, shëndetësi, veshmbathje dhe madje edhe ngjarje familjare, në shumicën e rasteve janë nën përgjegjësinë e gruas.

Sot gratë punojnë jo vetëm për liri dhe zgjedhje, por në shumë shtëpi ato përfaqësojnë një pjesë të madhe ose edhe më të madhe të të ardhurave që mbështesin familjen. Prandaj, puna dhe përmbushja profesionale e grave sot është një domosdoshmëri për mbijetesën e shumë familjeve. Sidoqoftë, megjithëse gruaja përfaqëson ndarjen ose mbart pjesën më të madhe të kostos së jetesës së familjes, e njëjta gjë nuk ka ndodhur me detyrat për të cilat thuhet se janë akoma të grave.

Burrat marrin ende lirinë për të mos bërë këto detyra, madje madje gratë shpesh mendojnë se ata duhet të kryejnë detyra siç janë larja e enëve, rrobave, pastrimi i shtëpisë, të kujdesen për banjën dhe mësimet e fëmijëve. Pra, pa kaluar shumë thellë ose pa kërkuar pse, lehtësisht kuptojmë që aktualisht gratë mbajnë një ngarkesë të jashtëzakonshme dhe të konsiderueshme mendore dhe fizike, pasi ato gjithmonë përfshihen në shumë përgjegjësi, si në realitetin e jetës siç është puna, ashtu edhe në jetën personale, por gjithashtu dhe mbi të gjitha në fantazinë kulturore historike. Dhe pikërisht kjo gjë i bën ato të ndjejnë lodhje, stres si dhe i sëmurë gratë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat