Cili është ndryshimi midis vendosjes së kufijve personalë dhe dhënies së ultimatumeve në një marrëdhënie?

Life style

Cili është ndryshimi midis vendosjes së kufijve personalë dhe dhënies së ultimatumeve në një marrëdhënie?

Më: 20 maj 2024 Në ora: 11:40
Foto ilustrim

Në situata të caktuara, është e vështirë të dallosh kur një person vendos një kufi dhe kur vendos një ultimatum. Duhet të kuptojmë se asnjë situatë nuk është bardh e zi dhe se shumë varet nga konteksti. Kur përpiqeni të kuptoni ndryshimin midis kufijve dhe ultimatumeve, bëjini vetes pyetjet e mëposhtme:

-Në çfarë toni është vendosur kufiri: a tingëllojnë fjalët si kërcënim apo ftesë për të folur?

-Cili është qëllimi i kufirit: për të përmirësuar marrëdhënien apo për të manipuluar personin tjetër?

-A merr parasysh kufiri ndjenjat e të dy njerëzve në marrëdhënie?

Duke vendosur kufij ne përpiqemi të shprehim atë që është e pranueshme ose e papranueshme për ne. Qëllimi i tyre kryesor është të krijojnë një marrëdhënie ku të dy partnerët të ndihen të sigurt, të pranuar dhe të dashur. Kur vendosim kufij, ftojmë personin tjetër të ndajë ndjenjat e tij.

“Më dhemb kur nuk i përgjigjesh mesazheve të mia, kam nevojë për komunikim të rregullt në marrëdhënien tonë, nëse nuk të pëlqen, ndoshta do të ishte mirë që të dyve të mendojmë se si mund të punojmë. për këtë çfarë mendoni?

Nga ana tjetër, qëllimi i vendosjes së një ultimatumi është kontrolli. Duke dhënë ultimatume, ne duam t’i kontrollojmë të tjerët dhe t’i kërcënojmë nëse nuk i përmbushin pritshmëritë tona. Ultimatumet jepen nga ata që tregojnë mungesë vullneti për t’u përshtatur dhe dëshirë për të manipuluar personin tjetër.

“Kur të dërgoj mesazhe, duhet të përgjigjesh. Unë nuk do të jem në një lidhje ku partneri im më injoron. Nëse nuk përgjigjesh, ky është fundi i marrëdhënies sonë.”

Është e rëndësishme të jemi të vendosur kur i vendosim dhe të mos devijojmë nga kufijtë tanë personalë. Megjithatë, është gjithashtu mirë të kesh mirëkuptim dhe respekt në marrëdhënie dhe të kesh parasysh faktin se qëllimi kryesor i vendosjes së kufijve është thellimi i marrëdhënies.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat