Shenjat tipike të partnerit emocionalisht inteligjent

Life style

Shenjat tipike të partnerit emocionalisht inteligjent

Më: 20 maj 2024 Në ora: 23:47
Ilustrim

Të mbash një marrëdhënie të qëndrueshme dhe të qëndrueshme, të mbash gjallë flakën e dashurisë nuk është e lehtë. Marrëdhëniet e dashurisë shpesh shfaqen si fushë e irracionalitetit dhe pasionit, të folurit për përkushtimin, mësimin, parashikimet, qëllimet, strategjitë dhe vetëkontrollin mund të duket absurde për shumëkënd. Kjo është ajo që është mësuar nga filmat vizatimorë, filmat dhe serialet televizive, duke ndryshuar perceptimin e marrëdhënieve në çift.

Studimet, nga ana tjetër, vazhdimisht na rikthejnë te rëndësia e arsyes dhe inteligjencës emocionale në trajtimin e marrëdhënieve, veçanërisht në menaxhimin e konflikteve për të mos arritur në fund të marrëdhënies.

Gabimisht mendohet se në marrëdhëniet në çift konfliktet nuk ekzistojnë ose se ato zgjidhen vetë, por situatat problematike janë në shtëpi dhe krizat janë shumë më të shpeshta nga sa mund të imagjinohet ose dihet. Përvetësimi i aftësive të nevojshme për të menaxhuar konfliktet, të mësuarit për të komunikuar më mirë, janë cilësi që mund të bëjnë dallimin midis një marrëdhënieje të suksesshme dhe asaj të destinuar të dështojë.

Karakteristikat e çiftit emocionalisht inteligjent

Inteligjenca emocionale në çift mund të përkufizohet si një “palestër” ku nuk janë muskujt që stërviten, por lidhjet dhe dashuria. Një dinamikë pozitive në një marrëdhënie bazohet në angazhimin e ndërsjellë të “praktikuar” në mënyrë të barabartë, sigurinë për të qenë në gjendje të mbështeteni tek njëri-tjetri, respekti, ndërgjegjësimi për lumturinë e tjetrit dhe një nivel i ulët dhe i rrallë konflikti.

1.I bëjnë vend dashurisë

Ata e gjejnë gjithmonë kohën dhe mënyrën për t’i thënë partnerit të tyre “Të dua” gjatë gjithë ditës. Çdo mënyrë është e mirë: një lule, një përkëdhelje, një mendim i sjellshëm, një telefonatë, një surprizë ose vëmendje të vogla mund të jenë të mjaftueshme, të cilat do ta bëjnë personin që doni të kuptojë se sa i rëndësishëm është për të. ju.

2.Janë koherentë

Dashuria duhet mbi të gjitha të demonstrohet dhe jo vetëm të deklarohet. Të paralajmërosh, t’i thuash partnerit “të dua” dhe më pas të mos jesh i pranishëm në momentet dhe vendimet e rëndësishme që kanë rëndësi në jetën e një çifti, është e barabartë me të gënjyerit pa turp.

3.Komunikojnë hapur dhe sinqerisht

Në situatat e divergjencës së mendimeve, kontrastit dhe/ose konfliktit, çifti emocionalisht inteligjent bisedon dhe dëgjon me qetësi, respekt dhe empati arsyet dhe pikëpamjet e tjetrit pa asnjë paragjykim dhe mbi të gjitha me vetëdije të plotë se fitorja e dukshme e njërit mbi tjetrin është në fakt disfata e të dyjave.

4.I pranojnë gabimet e tyre

Duket e lehtë, por jo të gjithë janë në gjendje ta bëjnë këtë, sepse të pranosh se kanë bërë një gabim kërkon përulësi, guxim dhe mbi të gjitha inteligjencë emocionale. Sjellja emocionalisht inteligjente përfshin një strategji të pagabueshme me tre pika: pranojnë gabimet e tyre në mënyrë të paqartë; kërkojnë sinqerisht falje për atë që ka ndodhur; marrin përsipër të mos e përsërisin gabimin e bërë.

5.Dinë të falin

Dashuria është gjithashtu dhe ndoshta mbi të gjitha aftësia për të falur. Falja është një akt dashurie që u përket njerëzve me bujarë. Ka situata në të cilat falja, në vetvete e vështirë për t’u dhënë, përfaqëson të vetmen rrugëdalje, ndonjëherë për t’u paguar shtrenjtë, por gjithsesi është një investim i përshtatshëm nëse është dashuri e vërtetë.

6.Heqin dorë nga përsosmëria

Të kujtosh se askush nuk është i përsosur është një rregull i artë i harruar shpesh i cili, nëse respektohet me përpikmëri, mund të shmangë tensionin e panevojshëm, ankthin e performancës dhe stresin në çift. Nëse nuk i pranojmë kufijtë e partnerit ose nuk i tolerojmë të metat dhe papërsosmëritë e tij, ndoshta nuk e duam mjaftueshëm ose ndoshta kemi (dhe çfarë është edhe më serioze) një vizion të shtrembëruar dhe fëminor të dashurisë.

7.Bëjnë që “kuptimi për ne” të mbizotërojë

Duket e parëndësishme të thuhet, por çifti përbëhet nga dy persona me nevoja, motive, synime, interesa, pritshmëri dhe dëshira të ndryshme. Për sa kohë në çift mbizotërojnë interesat personale dhe format e egoizmit, sado të shprehura, nuk do të shkohet shumë larg në rrugën e vështirë të rritjes emocionale, dashurisë dhe lumturisë.

8.Ushqejnë pasionin

Çifti emocionalisht inteligjent ndihet i tërhequr fizikisht, seksualisht dhe emocionalisht nga njëri-tjetri. Për të mbajtur gjithmonë lart “flakën” e pasionit, çifti duhet gjithashtu të evoluojë seksualisht dhe të rinovohet në mënyrë që të jetë gjithmonë në gjendje të përmbushë pritshmëritë afektive, seksuale dhe emocionale të partnerit.

9.Krijojnë intimitet në çift

Intimiteti është një ngjitës i jashtëzakonshëm që është edhe më i fortë se pasioni, por që duhet të ushqehet vazhdimisht përmes besimit reciprok të thellë dhe të pakushtëzuar për të funksionuar. Vetëm mbi këtë bazë është e mundur t’i zbulosh plotësisht tjetrit, të zbulosh sekretet e dikujt, të zbulosh dobësitë ose frikën e dikujt pa frikën se do të dukesh i brishtë, i pambrojtur ose se do të gjykohesh për “fushat e gabuara”.

10.Përkushtim ndaj njëri-tjetrit

Angazhimi ndaj njëri-tjetrit është rregulli më i vështirë për t’u ndjekur në një marrëdhënie. Në fakt, angazhimi nënkupton marrjen e përgjegjësisë ndaj partnerit. Gjithashtu nënkupton vullnetin dhe dëshirën për të mos zhgënjyer, duke mbajtur në çdo situatë një sjellje të përshtatshme që garanton kushte ekuilibri emocional dhe stabilitet në çift.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat