Dallimet midis kritikës konstruktive dhe shkatërruese

Life style

Dallimet midis kritikës konstruktive dhe shkatërruese

Më: 23 maj 2024 Në ora: 15:27
Foto ilustrim

Ndërsa komunikimi luan një rol thelbësor në ndërtimin e marrëdhënieve të shëndetshme, kjo rëndësi intensifikohet kur bëni vëzhgime për të tjerët. Shprehja e mendimeve pa lënë pas dore përgjegjësinë emocionale është e ndërlikuar, por është e mundur nëse i dini dallimet midis kritikës konstruktive dhe kritikës shkatërruese.

Kjo është arsyeja pse në këtë hapësirë ne do të eksplorojmë këto dallime, bazuar në ndikimin që ato prodhojnë tek marrësi. Mos humbisni asgjë, pasi është një nga shtyllat themelore për ndërtimin e hapësirave dhe mjediseve të sigurta ku zhvillimi dhe mirëqenia janë të pranishme.

Çfarë është kritika shkatërruese?

Një kritikë shkatërruese është ajo që kërkon të bëjë një gjykim vleror, prandaj është subjektive. Është e vërtetë se, ndonjëherë, gjykime të tilla janë të nevojshme, por ajo që e karakterizon kritikën shkatërruese është se ajo nuk merr parasysh rrethanat e personit, por përkundrazi fokusohet në sulmin dhe shkaktimin e dëmit. Prandaj, ky lloj komenti nuk është i orientuar drejt korrigjimit të gabimeve ose mësimit. Është një qëllim që ka një ndikim negativ në çdo mjedis të personit.

Veçanërisht, një studim i vitit 2020, i botuar në JMBI UNSRAT, nënvizoi, kur vlerësonte performancën e disa mësuesve, se kritikat shkatërruese dhe vendimmarrja e painformuar nga menaxherët e tyre lidheshin me uljen e kënaqësisë në punë, oksidimin e stresit dhe humbjen e përkushtimit ndaj qëllimeve.

Kritika e vazhdueshme shkatërruese është ndër sulmet më të zakonshme të ngacmimit ose mobingut në vendin e punës.

Kritika konstruktive

Në të kundërt, kritika konstruktive është ajo që synon të përmirësojë sjelljen e një personi (ose performancën, në rastin e vendit të punës). Kjo do të thotë, ai nuk përpiqet të dëmtojë ndjenjat e marrësit, por përkundrazi u përmbahet standardeve të kërkuara në mënyrë të respektueshme. Ky studim i botuar në Consulting Psychology Journal: Practice and Research thekson karakteristikat më të rëndësishme të kritikës konstruktive:

Ofroni zgjidhje.

Përpiquni të nxisni mbështetjen dhe besimin brenda grupit.

Jepni reagime specifike, përshkruese sa më objektive të jetë e mundur.

Një tjetër ndryshim midis kritikës destruktive dhe konstruktive është se kjo e fundit inkurajon përkushtimin ndaj qëllimeve të grupit, si dhe një stil horizontal organizimi dhe qëndrime bashkëpunuese. Kjo është arsyeja pse opinionet konstruktive rekomandohen në të gjitha fushat e marrëdhënieve të qenieve njerëzore, nga organizatat te miqësitë, përmes çifteve dhe aktivizmit.

Si mund t’i bëj kritikat e mia konstruktive?

Mënyra se si jepet një kritikë ka një ndikim të rëndësishëm te marrësi, vëren një punim i shpërndarë në Journal of Management & Technology . Në këtë drejtim, rekomandohet që kritikat dhe korrigjimet të shprehen në mënyrë empatike dhe të menduar, me një gjuhë dhe qëndrim që refuzon dhunën në të gjitha format e saj. Disa këshilla për të arritur këtë qëllim janë si më poshtë:

Shprehni se si situata ju bën të ndiheni: kjo do të ndihmojë në gjenerimin e ndjeshmërisë tek marrësi juaj.

Ai përshkruan sjelljen, jo personalitetin e individit: “Ti je vonë dhe kjo më shqetëson” në vend të “Ti je vonë shumë”.

Merrni kohë për të rivendosur ndjeshmërinë: dëgjoni dhe analizoni rrethanat e personit tjetër, pasi ata janë një pjesë e pandashme e mënyrës së tyre të të vepruarit.

Pranoni pjesën tuaj të përgjegjësisë: nuk ka të bëjë që të dy të ndiheni fajtorë. Me kritikën konstruktive, qëllimi është të analizohet se cila pjesë e rezultatit i përgjigjet secilit person të përfshirë, në mënyrë që të përmirësohen rezultatet.

Kërkoni zgjidhje, por mendoni edhe për një: nëse qëllimi është i përbashkët, rruga duhet të përshkohet si ekip. Për më tepër, gjetja e një zgjidhjeje të zhvilluar nga të dyja palët është më efektive dhe gjeneron besim dhe respekt për masat e miratuara.

Është e rëndësishme të balanconi kritikat me njohjen e sukseseve të tyre: veçanërisht nëse keni të bëni me një person të ndjeshëm ose të pambrojtur, pasi jo të gjithë përgjigjen në të njëjtën mënyrë. Sipas një studimi të publikuar në British Journal of Psychology, ky ekuilibër ka një ndikim të drejtpërdrejtë në motivim dhe angazhim.

Si të merreni me kritikat shkatërruese?

Pavarësisht se sa shumë përpiqeni të motivoni kolegët dhe të dashurit për t’u përmirësuar dhe për të marrë përgjegjësi emocionale kur i kritikoni, në një moment nuk do ta shihni atë veprim të shpërblyer. Shumë njerëz, ndonjëherë në mënyrë të pandërgjegjshme, nuk i njohin dallimet midis kritikës konstruktive dhe kritikës destruktive.

Stresi dhe normalizimi i dhunës janë faktorë që ndikojnë drejtpërdrejt në mënyrën se si kritikohen të tjerët.

Çfarë të bëni, atëherë, kur komentet e të tjerëve po përpiqen vetëm t’ju lëndojnë? Këtu janë një sërë sugjerimesh për të riorientuar situatën:

Mësoni të njihni ndryshimet midis dy rishikimeve: pa këtë hap të mëparshëm, do të kenë lindur keqkuptime.

Ju nuk jeni përgjegjës për mosrespektimin: zemërimi, konflikti dhe mungesa e ndjeshmërisë janë njëra brenda tjetrës. Është ai person që duhet të merret me të, jo ju.

Kujtojini atij se sinqeriteti nuk është njësoj si ” sinqeriteti ” – vlerësojeni duke shprehur atë që ndjen, por kërkoni që ta bëjë këtë me përgjegjësi dhe respekt.

Trajnoni këmbënguljen tuaj: është e kotë të hyni në lojën e konfliktit që ata po përpiqen të fillojnë me atë kritikë. Vendosni kufij dhe përdorni strategji për t’i bërë ata t’i përmbahen atyre, të tilla si zvarritja e bisedës ose krijimi i ideve alternative për atë që ata supozojnë për ju.

Shmangni shfaqjen e zemërimit tuaj: Edhe nëse kjo duket në kundërshtim me padrejtësinë që po vuani, shprehja e reagimit tuaj negativ vetëm sa përforcon qëndrimin e tyre të keq (mos harroni se personi tjetër po përpiqet t’ju lëndojë). Indiferenca është përgjigja më e mirë derisa të merrni një trajtim të denjë.

Identifikimi i dallimeve midis kritikës konstruktive dhe shkatërruese ju ndihmon t’i adresoni ato

Së fundi, mbani mend se çdo situatë është unike dhe mund të kërkojë improvizim. Ndonjëherë shfaqja e zemërimit është e dobishme, ose thjesht mund t’ju duhet të largoheni nga ai mjedis.

Sidoqoftë, duke ditur dallimet midis kritikës konstruktive dhe destruktive, do të jeni në gjendje të zhvilloni strategji për t’i dhënë asaj me empati dhe për ta pranuar atë me bindje, ndaj mos hezitoni t’i kushtoni një pjesë të zhvillimit tuaj personal kësaj.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat