Fëmijët e shoqërueshëm kanë më shumë gjasa të kenë sukses në moshën madhore

Life style

Fëmijët e shoqërueshëm kanë më shumë gjasa të kenë sukses në moshën madhore

Më: 26 maj 2024 Në ora: 09:43
Foto ilustrim

Kur bëhet fjalë për seksionet e vogla, të mesëm apo të mëdha për fëmijët e tyre, shumë prindër ndahen për suksesin dhe rezultatet e tyre. Sa fjalë të reja dinë? Sa dini të numërojnë? A përmirësohen aftësitë e leximit? Të gjitha këto pyetje, dhe shumë të tjera, pasqyrojnë një dëshirë të prindërive për t’iu dhënë fëmijëve më të mirën. Me rezultatet e tyre të rëndësishme në kopsht, aftësitë e tyre shoqërore janë shumë më të rëndësishme për suksesin e tyre në rritje. Aftësitë e mira sociale tek fëmijët e vegjël parashikojnë suksesin e tyre në moshën madhore.

Sipas një studimi të vitit 2015 në American Journal of Public Health, fëmijët në kopshtin e fëmijëve me aftësitë më të mira sociale kishin më shumë gjasa të kishin sukses në jetë kur të arrinin moshën madhore. Aftësitë e mira sociale dhe emocionale te fëmijët parashkollorë parashikuan sukses më të madh në një sërë fushash si arsimi, punësimi dhe shëndeti mendor, dhe një prirje më e ulët për krim dhe abuzim me substancat.

Për prindërit e fëmijëve të vegjël: mos u përqendroni në rezultatet e tyre parashkollore, por inkurajojini ata të luajnë dhe të ndërveprojnë më shumë me fëmijët e tjerë. Për t’u dhënë fëmijëve tuaj mundësinë më të mirë për sukses më vonë në jetë, sigurohuni që ata të zhvillojnë aftësitë e mëposhtme.

Inkurajoni fëmijët tuaj të përmirësojnë këto tre aftësi sociale

Luaj me fëmijët e tjerë

Loja është një aktivitet par excellence që lejon një fëmijë të rritet mirë dhe të zhvillojë shumë aftësi. Është duke luajtur me fëmijët e tjerë që ai përjeton botën dhe mëson të ndajë, të negociojë dhe të zgjidhë problemet.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se aktivitetet në të cilat ai merr pjesë në klasë dhe çfarë mëson nuk janë të rëndësishme; thjesht do të thotë që, si prind, duhet të siguroheni që fëmija juaj të ketë mjaft kohë për të luajtur lirshëm me miqtë dhe bashkëmoshatarët.

Zgjidh probleme

Si prindër, ne kemi një prirje të natyrshme për t’iu përgjigjur konfliktit, për të ndërhyrë dhe për t’u dhënë drejtim fëmijëve tanë. Ndërsa ndërhyrja jonë mund të jetë thelbësore në disa raste, është e nevojshme që ne t’u japim atyre mundësinë për të zgjidhur vetë mosmarrëveshjet e tyre. Nëse nuk i lëmë të menaxhojnë argumentet e tyre me njëri-tjetrin, si do të mësojnë ta bëjnë këtë?

Dhe nëse është fëmija juaj ai që vjen tek ju për t’u ankuar për një problem me vëllezërit e motrat ose miqtë e tij, diskutoni mirë me të. Bëjini atij pyetje për atë që po ndodh dhe inkurajojeni që të japë zgjidhje vetë. Bëni pyetje të tilla si “çfarë mendoni se mund të bëni për ta rregulluar këtë?”.

Tregojini fëmijës suaj, nga ana tjetër, se të gaboni dhe të dështoni nuk është problem, por duhet të vazhdoni të përpiqeni në mënyra të ndryshme derisa të arrini rezultatin që dëshironi. Gjithashtu, merrni parasysh se si funksionojnë gjërat dhe nëse zgjidhja që ai ka propozuar është e suksesshme.

Për të qenë të dobishëm për të tjerët

Jini të vëmendshëm ndaj sjelljes së fëmijës suaj. Për ta inkurajuar, komplimentojeni sa herë që sillet në mënyrë altruiste dhe bujare.

Jepini atij mundësinë që të jetë i dobishëm për familjen e tij duke i ofruar ndihmë vëllezërve dhe motrave të tij, ju ose bashkëshortin tuaj, dhe jini gjithmonë bujarë në komplimente dhe urime kur ai vepron mirë.

Nxiteni të jetë mirënjohës ndaj të tjerëve, t’i falënderojë dhe të bëjë gjeste dashamirëse për t’i shërbyer dhe kënaqur ata.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat