Shenjat e braktisjes emocionale në çift

Life style

Shenjat e braktisjes emocionale në çift

Më: 28 maj 2024 Në ora: 12:47
Foto ilustrim

Braktisja emocionale në një çift është një realitet i zakonshëm që mund të jetë shkatërrues. Në këtë artikull ne analizojmë rrethanat e ndryshme që e përcaktojnë atë.

Braktisja emocionale në një çift shpesh kalon pa u vënë re sepse kamuflohet pas rutinave dhe detyrimeve të përditshme. Njëfarë distancimi është normal, veçanërisht kur lidhja është shumëvjeçare. Edhe kështu, kur njëri nga anëtarët e çiftit pushon së kujdesi për nevojat e tjetrit, çështja bëhet më e rëndë.

Të gjithë e dimë që vrullja e rënies në dashuri është e përkohshme dhe se më vonë vijnë faza më të matura ku është logjike që të ketë mosmarrëveshje. As njëri nuk është adoptues që duhet të kujdeset për tjetrin. Por braktisja emocionale në çift është diçka tjetër. Do të thotë se marrëdhënia është bërë burim vuajtjesh për njërin nga të dy.

Pa dyshim, kur ka një braktisje emocionale në çift, kjo ndodh sepse lidhja është në prag të hyrjes në terapi intensive . Asgjë nuk mund ta zëvendësojë atë kënaqësi emocionale që vjen nga të qenit i rëndësishëm për një tjetër. Si e dimë nëse marrëdhënia jonë po kalon një situatë të tillë? Këtu e analizojmë.

Fillimisht, le të sqarojmë se çfarë është braktisja emocionale në një çift. Një braktisje e tillë ndodh kur njëri nga anëtarët e çiftit nuk është emocionalisht i disponueshëm për tjetrin.

Kjo manifestohet kryesisht si indiferencë dhe mungesë ndjeshmërie . Me fjalë të tjera, nuk ka shprehje dashurie ndaj tjetrit dhe nuk ka interes apo vullnet për të kuptuar realitetin e tyre. Domethënë ndjenjat e tyre, problemet, arritjet e tyre etj.

Braktisja emocionale si e tillë duhet të shfaqet për një periudhë relativisht të gjatë kohore. Ndonjëherë çifti mungon pak në lidhje për shkak të vështirësive të veta apo proceseve që po përjetojnë. Dhe mjafton që një situatë të kapërcehet ose të ngrihet dialog që kjo të mos ndodhë.

Kur ka një braktisje emocionale në çift, mungesa fizike dhe/ose emocionale e njërit prej anëtarëve bëhet kronike . Kjo mund të jetë shkatërruese për tjetrin. Sidomos sepse në shumë raste ata që e lënë partnerin mënjanë refuzojnë të pranojnë se po e bëjnë atë.

Shenjat e braktisjes

Ka disa shenja që tregojnë braktisjen emocionale në një çift. Në shumicën e rasteve ato nuk janë shumë të dukshme. Përkundrazi, këto janë qëndrime që herë pas here kalojnë pa lënë gjurmë, por që, të qëndrueshme në vazhdimësi, krijojnë një realitet lëndues.

Shenjat kryesore të braktisjes emocionale në një çift janë:

Ata flasin vetëm për tema rutinë dhe e bëjnë këtë vetëm kalimthi. Ata nuk ulen të flasin, edhe pse njëri prej tyre dëshiron.

Kur takohen me njerëz të tjerë, njëri prej tyre injoron tjetrin dhe flet me të tjerët.

Njëri nuk i përgjigjet shprehjeve të dashurisë së tjetrit  ose e bën këtë me mungesë të dukshme motivimi.

Njëri prej të dyve di shumë pak për jetën e tjetrit, megjithëse shfaq interes për të marrë informacione për të.

Njëri nga të dy nuk mendon se mund të mbështetet tek tjetri nëse janë në telashe. Kur i komenton, tjetri nuk tregon interes, as merr pjesë me ide, propozime apo shprehje dashurie.

Njëri nga të dy ndihet jashtëzakonisht i vetmuar, edhe nëse kanë partnerin e tyre.

Një rast i humbur?

Ndryshe nga sa mund të mendoni, braktisja emocionale nuk është gjithmonë një shenjë se nuk ka dashuri. As gjithçka nuk është domosdoshmërisht sepse ka një person të tretë ose sepse marrëdhënia është shumë e konsumuar. Në shumë raste ka faktorë psikologjikë që ndikojnë në situatën.

Shumë njerëz nuk kanë burimet psikologjike për të ndërtuar një lidhje të vërtetë intimiteti brenda një çifti. Në fakt, sa më shumë kujdesen për dikë, aq më shpejt vendosin pengesa dhe përpiqen të izolohen.

Ata e bëjnë këtë si një mekanizëm mbrojtës sepse në të kaluarën e tyre ka trauma të pashpjegueshme ose mungesë të madhe të vetëvlerësimit. Ata mendojnë se do të lëndohen ose do të braktisen. Kjo është arsyeja pse ata u larguan së pari.

Është gjithashtu e mundur që braktisja të jetë një mënyrë për t’u ankuar për ndonjë vështirësi të së kaluarës që nuk është zgjidhur plotësisht midis të dyve. Ose thjesht detyrimet janë aq dërrmuese, ose jeta e punës aq zhgënjyese, sa nuk ka vend për tjetrin për shkak të lodhjes ose mungesës së burimeve emocionale.

Nëse ndiheni në një situatë të braktisjes emocionale në marrëdhënien tuaj, e rëndësishme është që të mos nxitoni të nxirrni përfundime të shpejta. Mundohuni të vlerësoni në mënyrë objektive atë që po ndodh dhe kërkoni një mënyrë për t’ia sjellë tjetrit, me dashuri dhe pa paragjykime.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat