Emocionet e bllokuara, cilat janë dhe si t’i trajtojmë?

Life style

Emocionet e bllokuara, cilat janë dhe si t’i trajtojmë?

Më: 14 qershor 2024 Në ora: 17:48
Foto ilustrim

Nuk është gjithmonë e lehtë të shprehim atë që ndjejmë në një mënyrë të përshtatshme. Ndonjëherë, kjo vështirësi përkthehet në një grumbullim emocionesh të papërpunuara, të cilat manifestohen në probleme fizike dhe/ose bllokime.

Emocionet e bllokuara janë si gurë të vegjël në këpucën tonë: na shkaktojnë shqetësim, dhimbje dhe na pengojnë, derisa të çlirohemi prej tyre. Zakonisht, pas një ndjenje “të kapsuluar” në trupin ose mendjen tonë ka plagë të pazgjidhura ose përvoja traumatike, inteligjencë të ulët emocionale ose mungesë kujdesi për veten. Le të gërmojmë pak më thellë në të.

Cilat janë emocionet e bllokuara?

Ky koncept e ka origjinën në librin Kodi i Emocionit nga Bradley Nelson, një referencë për shërimin emocional dhe energjik. Përpara se të eksplorohet teoria e saj, është thelbësore të sqarohet se ajo konsiderohet një praktikë alternative dhe se nuk ka ende mbështetje solide shkencore. Thënë këtë, emocionet e bllokuara janë ato që ne nuk arrijmë t’i shprehim dhe përpunojmë në mënyrë adekuate. Ato futen në trupin tonë dhe, herët a vonë, na shkaktojnë probleme shëndetësore fizike dhe/ose emocionale. Pavarësisht mungesës së konsensusit profesional, lidhja midis emocioneve të papunuara dhe simptomave fizike ( somatizimi ) nuk është diçka e re.

Ankthi zakonisht përkthehet në probleme gastrointestinale. Zemërimi i ndrydhur është lëndë djegëse për hipertensionin. Gjithashtu nuk është rastësi që fëmijët kanë temperaturë pikërisht kur prindërit e tyre janë në udhëtim. Sëmundjet psikosomatike ekspozojnë natyrën emocionale të disa kushteve mjekësore. Duke iu rikthyer ideve të Nelson-it, çdo emocion i bllokuar do të lidhej me një pikë ose zonë specifike të trupit. Biodekodimi ndan një perspektivë shumë të ngjashme, duke sugjeruar se çdo simptomë ose sëmundje ka një kuptim simbolik specifik.

Ku janë të përmbledhura emocionet që nuk i shprehim?

Grafiku i emocioneve të bllokuara është një mjet që është pjesë e Terapisë së Lirisë Emocionale (ELT). Tabela rendit ndjenja të ndryshme të pakëndshme dhe i lidh ato me një zonë të trupit ose organ. Për shembull, frika do të lidhej me veshkat, trishtimi me mushkëritë, zemërimi me mëlçinë dhe xhelozia me organet seksuale. Më poshtë po ndajmë tabelën e plotë. Çdo emocion i paeksternalizuar ndikon në një pjesë të trupit, sipas Nelson. Edhe pse kjo qasje merr kritika të ashpra për shkak të mungesës së mbështetjes shkencore, marrëdhënia midis trupit dhe emocioneve është e pamohueshme. Këto na japin mesazhe që duhet t’i dëgjojmë. Nëse i bëjmë veshin shurdh, ata do të këmbëngulin që t’i dëgjojmë, ndonjëherë në mënyra të dhimbshme, të pakëndshme ose, në rastin më të keq, dramatik.

Si mund ta di nëse kam emocione të bllokuara?

Të zbulosh nëse ke emocione të mbyllura është një sfidë. Megjithatë, ka disa shenja që shërbejnë si tregues, për shembull:

Ju ndjeni bllokim dhe ngecje në rritjen tuaj personale.

Ju ndjeni se ka diçka të thellë që nuk ju lejon të jetoni në paqe.

Ju keni simptoma fizike të pashpjegueshme mjekësore.

Ju e perceptoni veten të paaftë për të përballuar stresin ose vështirësitë e jetës së përditshme.

Intensiteti i emocioneve dhe reagimet tuaja duken të tepërta për situatat që po përjetoni.

Ndërsa këto shenja mund të tregojnë praninë e emocioneve të mbërthyera, ato nuk garantojnë ekzistencën e tyre. Përpara se të arrini në këtë përfundim, është e rëndësishme të merren parasysh faktorë të tjerë dhe të kërkohet një analizë më e plotë nga një profesionist.

Si t’i lëshoni ato?

Pasi të keni identifikuar emocionet e ngatërruara brenda jush, është thelbësore që të gjeni mënyra për t’i çliruar ato. Po me të vërtetë; Ashtu si njollat në veshje, disa mund të hiqen lehtësisht me pak përpjekje, siç është larja me sapun dhe ujë. Ndërsa të tjerët janë më këmbëngulës dhe kërkojnë teknika mjaft të përpunuara. E njëjta gjë ndodh me emocionet e mbërthyera. Disa prej tyre kanë një origjinë më të thellë ose kanë qenë të kapsuluara për një kohë të gjatë. Në këto raste, çlirimi do të përfshinte punë intensive.

Terapitë për të trajtuar emocionet e bllokuara

Të shprehim atë që ndjejmë me fjalë është thelbësore në këtë proces. Prandaj, kërkimi i ndihmës përmes psikoterapisë tradicionale është një hap i parë i mirë drejt lehtësimit emocional . Këtu, fokusi do të jetë në shërimin e plagëve dhe punën në menaxhimin emocional . Përveç kësaj, ka qasje të tjera plotësuese. Për shembull, terapia EMDR fokusohet në përpunimin e kujtimeve traumatike dhe emocioneve shoqëruese duke përdorur lëvizje të synuara të syve. Ne shtojmë teknikën e ekspozimit , e cila përfshin ekspozimin gradualisht ndaj situatave ose emocioneve të shmangura, duke lejuar që ajo që është bllokuar të aktivizohet dhe përpunohet në mënyrë të sigurt.

Forma të tjera të manifestimit

Është gjithashtu e nevojshme të eksplorohen forma të tjera të shprehjes, të dobishme si për të parandaluar dhe çliruar emocionet e shtypura.

Shprehje me shkrim – Të shkruarit është si një portal për botën tuaj të brendshme më intime. Fjalët mund t’ju udhëheqin drejt kuptimit dhe çlirimit më të madh. Ju mund të zgjidhni teknikat që i përshtaten më mirë nevojave dhe preferencave tuaja; nga praktikimi i ditarit te shkrimi i letrave që nuk do t’i dërgoni kurrë, por që do t’ju çlirojnë  nga pesha e asaj që nuk thuhet. Është një aktivitet shumë i gjithanshëm, përfitoni prej tij!

Shprehja e trupit – Në këtë rrugë, nuk duhet të anashkaloni rolin që luan trupi. Vallëzimi, luajtja e sporteve, praktikimi i jogës ose thjesht kalimi i kohës në teknikat e frymëmarrjes ose të skanimit të trupit janë një ndihmë e madhe në çlirimin e emocioneve të bllokuara. Me pak fjalë, ka të bëjë me rilidhjen me trupin në një mënyrë më të ndërgjegjshme dhe më të dashur.

Shprehje krijuese – Duke lejuar që kreativiteti të rrjedhë, ju çlironi emocionet tuaja në një mënyrë unike dhe transformuese. Në fakt, disa studime tregojnë se pjesëmarrja në art është një nga mënyrat kryesore për të reduktuar nivelet e stresit dhe ankthit. Pra, pse të mos e eksploroni këtë fuqi shëruese në pikturë, muzikë apo teatër?

Atë që kurseni në fillim, e paguani më vonë – Ndonjëherë, ne përpiqemi të injorojmë ose t’i mbajmë emocionet tona në pjesën më të thellë të mendjes sonë, duke menduar se kështu do t’i shpëtojmë vetes problemet. Por e vërteta është se ato emocione nuk largohen; Ata grumbullohen dhe rriten si një top bore, derisa bëhen pothuajse të pamenaxhueshme.

Edhe pse duket më mirë t’i shmangim ato, herët a vonë, do të na duhet t’i bëjmë ballë. Për t’i parandaluar ata që të na dëmtojnë më vonë, është më mirë t’i adresojmë ato kur është e përshtatshme.

Megjithatë, në këtë artikull mësuam se nëse arrijmë në pikën ku disa nga emocionet tona janë të kapsuluara, nuk ka humbur gjithçka. Me guximin për t’u përballur me ndjenja të tilla, ne mund t’i zbulojmë ato, t’i kuptojmë dhe t’i përpunojmë ato në një mënyrë më të shëndetshme dhe më të përshtatshme. Mos harroni se mbështetja profesionale gjithashtu bën një ndryshim në këtë proces.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat