Si të heqim siç duhet rriqrat pa mbetur pjesë të parazitit në trupin tonë? Rregulla të rëndësishme

Mjekësi alternative

Si të heqim siç duhet rriqrat pa mbetur pjesë të parazitit në trupin tonë? Rregulla të rëndësishme

Më: 7 maj 2021 Në ora: 15:13
Foto ilustrim

Ka rreth një mijë specie në botë, të gjitha janë parazitë që pinë gjak. Ata jetojnë në pjesët e poshtme të pyjeve dhe zonave të tjera të pyllëzuara.

Rriqrat, ka rreth një mijë specie në botë, të gjithë janë parazitë që pinë gjak. Ata jetojnë në pjesët e poshtme të pyjeve dhe zonave të tjera të pyllëzuara. Ata sulmojnë njerëzit dhe kafshët, duke përhapur sëmundje të rrezikshme për jetën. Sëmundjet kryesore të mbartura nga rriqrat janë sëmundja Lyme, babesioza dhe encefaliti i rriqrave. Le të shohim mekanizmin e pickimit dhe rregullat e heqjes së këpushave.

Periudha dhe fazat e zhvillimit të këpushave

Pas çeljes, rriqra zhvillohet në rreth dy deri në katër vjet në tre faza:

Larva - masa më pak se një milimetër. Forma e saj i ngjan një të rrituri. Jeton në bar, mbeturina pyjore dhe bimë të ulta, ku pret mikpritësin e saj. Pas bashkimit me të, ushqehet për 2 deri në 5 ditë, pas së cilës bie dhe kthehet në një formë tjetër - një nimfë.

Nimfa - ka një madhësi prej 0.5 deri në 1 milimetër. Jeton në të njëjtin mjedis me larvën dhe në mënyrë të ngjashme pret nikoqirin. Pas lidhjes, gjaku merr 3 deri në 6 ditë, pastaj bie dhe shndërrohet në një të rritur.

Figura e të rriturve (imago) - më e madhja. Një mashkull i rritur mat deri në rreth 2.5 milimetra dhe merr relativisht pak gjak nga nikoqiri. Femra rritet në rreth 5 mm në gjatësi. Ai ka një bark chitinoz vetëm në pjesën e sipërme, ndërsa pjesa e poshtme mbetet e butë, gjë që i lejon të shtrihet fort pasi të marrë një sasi të konsiderueshme ushqimi (madje edhe deri në 1.5 centimetra).

Një femër mund të lëshojë deri në 3,000 vezë. Nëse larva, dhe pastaj nimfa, ushqehet në pranverë dhe në fillim të verës (maj - qershor), atëherë në të njëjtin vit ata shndërrohen në një të rritur. Sidoqoftë, fazat e mësipërme të zhvillimit mund të ndodhin në kohë të ndryshme. Rriqrat kanë aftësinë të qëndrojnë të ngurtë për muaj pa konsumuar ushqim.

Rriqrat qëndrojnë në letargji në fazën nimfale, megjithëse mund të hibernizojnë në formën e larvës ose të rriturit. Ata janë varrosur në tokë për dimrin. Sa më e ngrohtë të jetë klima, aq më shpejt duhet që tik-tak të zhvillohet plotësisht.

Si sulmon një tik-tak?

Rriqja lokalizon gjahun e saj bazuar në stimujt që dërgon, duke përfshirë:

Frymëmarrje - shkakton një rritje lokale të përqendrimit të dioksidit të karbonit në ajër, të cilën rriqra regjistron saktë

Erë - çdo kafshë dhe njeri jep një erë specifike, të ndjeshme ndaj rriqrave

Dridhjet - marrja e hapave, zhurma, lëvizjet e trupit

Temperatura e trupit - një tik-tak reagon ndaj nxehtësisë që jep viktima e tij e mundshme.

Forma më agresive e këpushave është nimfa dhe paraqet rrezikun më të madh të infeksionit me sëmundjen Lyme, babesiozën dhe encefalitin e mbartur nga rriqrat. Alsoshtë gjithashtu më rezistentja ndaj kushteve të motit dhe mungesës së ushqimit, prandaj individët që mbijetojnë gjatë dimrit janë kryesisht forma nimfale.

Pasi të gjejnë pre, rriqra zakonisht kërkon lëkurën më të hollë dhe me më pak lesh, megjithëse mund të ngjitet kudo. Tek kafshët, zonat më shpesh të sulmuara janë rreth syve dhe lobeve, si dhe pjesa e poshtme e barkut. Tek njerëzit, dhe veçanërisht tek fëmijët, ata pëlqejnë të jenë të bashkuar në nyjen e gjurit ose të bërrylit, zonës së sqetullës. Gjetja e një vendi të përshtatshëm, paraziti kap lëkurën e palosur me këmbët e para, dhe më pas e mban atë të vogël, dhe lëshon substancën nga goja, e cila kryen anestezi në vendin e zhytjes.

Mënyrat më të njohura për të hequr këpushat

Ju mund të gjeni shumë këshilla për heqjen e këpushave në internet. Sidoqoftë, jo të gjithë janë të sigurt dhe madje disa nuk rekomandohen. Heqja e këpushave nuk është veçanërisht e komplikuar, por duhet të keni parasysh të mos përdorni metodat e mëposhtme:

Nxjerrja - është e rrezikshme për faktin se mbetet mjaft e fortë në lëkurë. Pas tërheqjes, mund të rezultojë që koka të mbetet në trup. Nëse pas nxjerrjes mbetet një formacion i ngjashëm me flokët, ai është këmba e përparme e këpushave, e vendosur menjëherë pas kokës

Përdredhja - mund të jetë saktësisht e njëjtë me tërheqjen. Struktura delikate që lidh kokën e parazitit me trupin ndahet lehtësisht. Mos e përdredhni tik-takun pasi mund të rezultojë se koka ose këmba ka mbetur.

Lotim ose lubrifikim - me alkool, benzinë, manikyrin e thonjve ose manikyrin, sapunin, yndyrën, parafinën, etj.

Djegia - e pakuptimtë, si dhe shumë e rrezikshme, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët dhe kafshët. Do të vrasë këpushat, por koka do të mbetet në lëkurë dhe flokët e qenve apo maceve mund të marrin flakë.

Shtrëngimi i stomakut - kjo mund të çojë në këputjen e tij dhe vdekjen e parazitit, i cili, megjithatë, do të mbetet në lëkurë dhe pastaj ju duhet të kryeni një heqje mekanike të rriqrës.

Metodat e mësipërme mund të çojnë që pjesët e këpushave të ngordhura të mbeten të padukshme në trup dhe, rrjedhimisht, në infeksion lokal, i cili mund të rezultojë në ndërhyrje kirurgjikale. Mos harroni se kok a e rriqrës është rreziku më i madh dhe qëndron në lëkurë.

Si të hiqni në mënyrë të sigurt dhe të sigurt këpushat?

Ka mjete të ndryshme pak a shumë efektive për nxjerrjen e rriqrave në treg. Ato nuk janë të shtrenjta, kushtojnë nga disa deri në disa dhjetëra euro. Më e thjeshtë nga këto është piskatore. Piskatoret duhet të kenë këshilla të drejta. Sidoqoftë, është një mjet që do të përdoret nga njerëzit që kanë zotëruar tërheqjen e këpushave, dhe përveç kësaj, nuk funksionon gjithmonë mirë me këpushat e vogla.

Shiringë - kështu quhet piskatore, e ngjashme me një shiringë injeksioni. Funksionon si një pompë thithjeje vakumi, duke lejuar heqjen e këpushave dhe thithjen e toksinave të tij. Si të hiqni këpushat? Mjeti mbështet një vrimë në tik-tak, shtyp mbi lëkurë dhe tërheq kumarxhin drejt vetes. Fatkeqësisht, është joefektive nëse rriqra është në vende që parandalojnë krijimin e një vakumi (lakimi i gjymtyrëve, lëkurës me flokë, etj.).

Paketa relativisht e re e heqjes së rriqrave në treg gjithashtu funksionon mirë. Përbëhet nga një pastrues këpushash dhe një sprej i krijuar për të ngrirë parazitët. Ngrirja parandalon infeksionin gjatë nxjerrjes së këpushave, dhe gjithashtu pengon sekretimin e pështymës, e cila mund të përmbajë mikroorganizma patogjene. Paketa përmban udhëzime se si të hiqni këpushat.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat