Apple bëri të mundur që përdoruesit të shkarkojnë aplikacione nga faqet e internetit

Mobile

Apple bëri të mundur që përdoruesit të shkarkojnë aplikacione nga faqet e internetit

Më: 18 prill 2024 Në ora: 06:16
Foto ilustrim

Apple ka ofruar iOS 17.5 beta 2 për zhvilluesit, dhe megjithëse normalisht nuk do të ishte një lajm i rëndësishëm, në këtë rast është sepse shënon debutimin e një veçorie tjetër që ligji i Bashkimit Evropian detyroi kompaninë Cupertino të përdorte.

Për shkak të Aktit të Tregjeve Dixhitale të BE-së (DMA), Apple u detyrua t’u mundësojë përdoruesve në Bashkimin Evropian të shkarkojnë aplikacione nga faqet e internetit, d.m.th. të ashtuquajturat sideloading, prandaj nuk është e nevojshme të vizitoni App Store të Apple ose një dyqan tjetër aplikacionesh. Apple gjithashtu filloi të mbështesë dyqanet alternative të aplikacioneve që nga lëshimi i iOS 17.4, gjithashtu falë ligjit DMA.

Kjo lëvizje e Apple rezulton në fleksibilitet më të madh në gjetjen e aplikacioneve, megjithatë, bëhet fjalë ende për Apple, kështu që kompania është ende e “ngulitur”. Zhvilluesit që dëshirojnë të ofrojnë aplikacione të shkarkueshme në faqet e tyre të internetit duhet të kalojnë një “proces verifikimi”, duhet të jenë anëtarë të Programit të Zhvilluesve të Apple për të paktën dy vite të vazhdueshme dhe secili zhvillues duhet të jetë nga BE-ja ose të ketë një filial që është në Bashkimi Evropian.

Por kjo nuk është e gjitha. Vetëm aplikacionet që kanë pasur një milion ose më shumë instalime të para vjetore në iOS në BE në vitin e kaluar kanë të drejtë të shpërndahen në këtë mënyrë. Pra, edhe pse “kopshti me mure” tani ka mure më të ulëta, ato janë ende atje. Lajmi i mirë është se aplikacionet e shkarkuara nga faqet e internetit mund të restaurohen, përditësohen dhe rezervohen njësoj si çdo tjetër.

Kur përdoruesi dëshiron të instalojë një aplikacion të tillë, ai do të shohë një fletë sistemi që tregon emrin e aplikacionit, emrin e zhvilluesit, përshkrimin e aplikacionit dhe pamjet e ekranit, dhe ai do të duhet t’i japë atij zhvilluesi leje të qartë për të instaluar Aplikacioni. Përdoruesi do të mund ta përdorë këtë veçori vetëm në BE dhe vetëm në iPhone.

Avantazhi i gjithë kësaj është se zhvilluesit nuk do të duhet t’i paguajnë Apple një pjesë të shitjeve të aplikacioneve për aplikacionet e shpërndara përmes faqeve të internetit, por kjo nuk do të thotë se ata nuk duhet të paguajnë asgjë. Apple është në kërkim të të ashtuquajturit Tarifa bazë e teknologjisë prej 50 cent euro për çdo instalim vjetor mbi një milion në vitin e kaluar. Përjashtohen nga tarifat organizatat jofitimprurëse, institucionet arsimore dhe organet shtetërore.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat