Si e trajtojnë partitë politike dezinformimin, këto janë planet e tyre

Opinione

Si e trajtojnë partitë politike dezinformimin, këto janë planet e tyre

Nga: Mr. Ali Hertica Më: 23 maj 2024 Në ora: 12:23
Ali Hertica

Në prag të zgjedhjeve, ne po hetojmë llogari anonime, bots dhe troll, siç jeni mësuar nga ne. Këtë herë, së bashku, ne fokusohemi në fushatën zgjedhore,në gazetarinë investigative ose një pasaportë dixhitale kundër përdorimit anonim të internetit. Ne kontrollojmë programet partiake të partive në pushtet për të lexuar se çfarë duan të bëjnë në lidhje me ndikimin e dezinformatave dhe dezinformatave në debatin publik.Janë trollët dhe llogaritë anonime të boteve që përpiqen të manipulojnë debatin në internet me dezinformata. Pas presionit në rritje nga shoqëria, mediat sociale po prezantojnë masa të ndryshme për ta luftuar.

Këshilla për politikanët

Politika kosovare ka qenë gjithmonë në favor të një interneti falas.“Politika Kosovare  tradicionalisht ka synuar rregullimin minimal dhe largimin nga tregu i internetit. e cila është kryesisht në duar private.

Pra, nëse nuk mund t'ua lëmë gjigantëve të mëdhenj të teknologjisë, a mund të bëjmë diçka për këtë politikisht? Cilat parti thonë diçka për trajtimin e trollëve dhe/ose përhapësve të dezinformatave…Ne shqyrtojmë shkurtimisht manifestet zgjedhore dhe kërkojmë termat dezinformim dhe dezinformim, lajme të rreme, lajme të rreme dhe troll. Para së gjithash, është për t'u habitur që dy partitë më të mëdha në sondazhe, LVV dhe PDK, nuk thonë asgjë për trajtimin e trollëve apo përhapësve të dezinformatave. As PS nuk e përmend. Çfarë mund të zgjidhni nëse mendoni se kjo është një temë e rëndësishme,Partia e kabinetit  LVV është kryesisht pro kthimit të mirësjelljes në rrjetet sociale. PSD është e vetmja parti që përmend 'trollët' me emër dhe kërkon rregullore ndërkombëtare kundër atyre që "operojnë në një shkallë të gjerë për të minuar shoqërinë". Unioni i Krishterë e sheh dezinformimin në rritje dhe bën thirrje për “investime të synuara në gazetarinë e pavarur investigative.

Disa platforma të mediave sociale janë bërë një strehë për fyerje dhe abuzime. Qeveritë, platformat dhe organizatat sociale po marrin së bashku drejtimin në një ofensivë të gjerë për t'i bërë rrjetet sociale sërish sociale. Standardet e mirësjelljes që ne i gjejmë shumë normale në shoqëri duhet të jenë të tilla edhe në fushën dixhitale.Lajmet e rreme, krimi kibernetik, profilizimi dixhital, spiunazhi dhe ndikimi i padëshirueshëm kërkojnë mbrojtje dhe rregullim aktiv.Në kohën e lajmeve të rreme dhe ndikimit të huaj, ne mbrojmë lirinë e shtypit dhe mbledhjen e lirë të lajmeve në Kosovë . Mbrojtja e lirisë së shtypit është një detyrë thelbësore e qeverisë. Gazetaria e pavarur me më shumë vëmendje ndaj vendimmarrjes lokale, rajonale dhe evropiane kontribuon në debatin publik dhe në procesin demokratik.'

Në të njëjtën kohë, së bashku me aleatët tanë evropianë, ne po frenojmë në mënyrë aktive anët negative të dixhitalizimit: në veçanti fuqinë e tregut të gjigantëve të internetit, kërcënimet e sigurisë kibernetike, lajmet e rreme dhe humbjen e privatësisë – njëra nuk ndodh pa tjetrën.Fuqia e kompanive të mëdha të teknologjisë siguron që lajmeve të rreme dhe teorive të konspiracionit të jepet një platformë gjithnjë e më e madhe dhe të kundërshtohen gjithnjë e më shumë. Gazetaria e pavarur është nën presion.Shkëmbimi dhe debati i njohurive në internet janë shumë të rëndësishme për t'u lënë në arbitraritetin e kompanive të teknologjisë. Qeveria do të japë udhëzime dhe mbikëqyrje të qarta për përdorimin e filtrave. 'Luftimi i lajmeve të rreme dhe ndikimit të panevojshëm. Do të ketë transparencë të detyrueshme për origjinën e reklamave politike dhe mikro-targeting. Ne ndalojmë financimin e reklamave politike nga jashtë. Ne hetojmë gjithashtu se si mund të ndiqen penalisht njerëzit që përhapin informacione manipuluese dixhitale.Ka kërcënime të reja që kërkojnë përshtatje, të tilla si lufta kibernetike, fushatat e keqinformimit dhe dezinformimi - 'lajmet e rreme' - dhe terrorizmi bashkëkohor.'

Rreziku është se do të gërryhet pavarësia e mediave dhe do të shtohen dezinformatat dhe lajmet e rreme. Kjo nënvizon rëndësinë e një transmetuesi publik të fortë, të pavarur dhe pluralist dhe të investimeve të synuara në gazetarinë e pavarur investigative. Pluralizmi i Transmetimit Publik  gjithashtu kontribuon në njohjen e grupeve dhe pikëpamjeve të ndryshme në shoqëri.Fatkeqësisht, për shkak të lajmeve të rreme dhe algoritmeve që u japin njerëzve dezinformata, ka edhe gjithnjë e më shumë anët negative të dixhitalizimit. Sidomos në këto kohë kur ka kaq shumë informacione të rreme në dispozicion, ne duhet të mbështesim siç duhet gazetarinë e pavarur, kritike. Lajmet e rreme dhe monopoli i disa lojtarëve kryesorë  poletikanve  mund të përbëjnë një kërcënim për funksionimin e demokracisë. Qytetarët duhet të bëhen elastikë ndaj dezinformatave.Fuqia e platformave të mëdha të komunikimit si Facebook në drejtimin e debatit social meriton gjithashtu vëmendje kritike.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat