Diplomati austriak thotë se përmes rrugëve të inteligjencës kishin kuptuar planin “Patkoi” të Millosheviqit për dëbimin e shqiptarëve nga Kosovë

Aktuale

Diplomati austriak thotë se përmes rrugëve të inteligjencës kishin kuptuar planin “Patkoi” të Millosheviqit për dëbimin e shqiptarëve nga Kosovë

Më: 28 maj 2024 Në ora: 18:23
Jan Kickert

Duke u përgjigjur në pyetjet e mbrojtjes së Hashim Thaçit, dëshmitari Jan Kickert tha se përmes rrugëve të tyre të inteligjencës kishin kuptuar planin “Patkoi” të presidentit serb, Sllobodan Millosheviq për dëbimin e shqiptarëve nga Kosovë.

“Ne morëm vesh që forcat jugosllave do të dëbonin shqiptarët drejtë vendeve fqinje, drejtë Shqipërisë dhe Maqedonisë në formën e patkoit nga qendra drejtë periferisë dhe më pastaj drejtë vendeve fqinjëve. Unë këtë informacion e kam marrë nga atasheu ynë ushtarak”, tha dëshmitari.

Ndërsa, duke u fokusuar në periudhën e pas luftës, dëshmitarit iu vendos një video e Hashim Thaçit në të cilën thoshte se nuk do të lejojnë anarki dhe frymë të jotolerancës në Kosovë si dhe ata do të respektojnë rregullat dhe rendin demokratik, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Dëshmitari pohoi se ishte në dijeni për qëndrimin e Thaçit dhe politikat e tij që etnitë  e tjera të jetojnë në Kosovë. Ai gjithashtu, pohoi se Thaçi kishte tentuar që të shkojë të takohet në mënyrë të drejtpërdrejtë me civilët serb për t’i bindur ata që të qëndrojnë në Kosovë.

Në seancë u prezantua edhe një memorandum të cilën dëshmitari pohoi se e kishte hartuar më 25 tetor 1999. Sipas Mishetiq, në këtë memorandum thuhej se situata kishte ndryshuar në Kosovë dhe se në rendë të parë janë ish-komandantët e UÇK-së.

“Thoni që takimi në Banjë ilustron edhe njëherë tjetër se hierarkia sociale e tradicionale e Kosovës rurale është tjetërsuar, është përmbysur që kur është shfaqur UÇK-ja. Pleqtë e sotëm vijnë pas ish-komandantëve të UÇK-së. Për shembull nëse Çeliku futet në shtëpi unë ndalojë së foluri. Çeliku në terma të përgjithshme thuhet se thotë “Çfarë them unë, është ligj këtu” dhe kjo padiskutim që kërkon shtjellime të mëtejshme”, tha Mishetiq.

Në përgjigjen e tij sa i takon se si kuptohej shprehja e Fatmir Limajt dëshmitari tha se ai ishte personi që fjala e tij kishte peshë.

“E kuptoj që ai e vendoste ligjin. Ai ishte personi që fjala e tij kishte peshë. Çfarë thoshte ai bëhej sepse ai ka shërbyer si komandant i UÇK-së për rajonin aty në atë kohë”, tha dëshmitari.

Më pas shkurtimisht, dëshmitari u mor në pyetje nga mbrojtja e Veselit, përmes avokatit Ben Emmerson i cili e pyeti lidhur me datat se kur ishte takuar diplomati amerikan me të akuzuarin gjatë periudhës së luftës.

Kurse, në pyetjet e mbrojtjes së Selimit përmes avokatit Geoffrey Robert, dëshmitari tha se në vitin 1999 UCK-ja ishte më e strukturuar se në vitin 1998.

Dëshmia e dëshmitarit Kickert pritet që të vazhdojë edhe në seancën e ditës së nesërme.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat