“Çelësat inteligjentë” janë shumë të zakonshëm në veturat moderne – por ata sjellin me vete edhe rreziqe të caktuara

Auto

“Çelësat inteligjentë” janë shumë të zakonshëm në veturat moderne – por ata sjellin me vete edhe rreziqe të caktuara

Më: 18 shkurt 2024 Në ora: 21:27
Ilustrim

Sistemet pa çelës, ose “çelësat inteligjentë” janë shumë të zakonshëm në veturat moderne. Mjafton të jesh afër me çelësin e telekomandës dhe mund ta zhbllokosh dhe ndezësh automjetin, por kjo sjell me vete rreziqe të caktuara.

ADAC gjermane konfirmoi përmes testeve se shumica e automjeteve me sisteme radio si Keyless, Keyless Go ose Keyless Entry mund të vidhen lehtësisht edhe sot. Kontrolloni këtu nëse makinat tuaja i përkasin atij grupi.

Siç pretendohet, veçanërisht të prekur janë pronarët e automobilave që parkojnë automjetet e tyre para shtëpisë, pasi hajdutët tentojnë të zgjasin sinjalin e radios të çelësit që ndodhet diku në shtëpi dhe kështu hapin veturën dhe më pas e ndezin duke shtypur butonin start/stop.

Megjithatë, ka mënyra të ndryshme për të mbrojtur veten.

Kur bëhet fjalë për çelësat, ka dy opsione me të cilat mund të filloni:

* Teknologjia UWB: Nëse çipat UWB (Ultra Wide Band) përdoren për çelësin e radios, koha e transmetimit të sinjalit mund të matet dhe kështu të përcaktohet largësia e çelësit nga vetura. Nëse bëhet e qartë se çelësi është shumë larg, për shembull me një sinjal radio të zgjatur, atëherë automjeti nuk mund të hapet dhe të niset. Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë modele po përdorin këtë teknologji – këto përfshijnë Audi, BMW, Jaguar, Kia dhe VW.

* Sensorët e lëvizjes: Jo aq të sigurt sa UWB, por sensorët e lëvizjes në çelës janë gjithashtu një opsion. Nëse çelësi nuk lëviz për disa minuta, teknologjia pa çelës fiket dhe riaktivizohet vetëm kur sensorët zbulojnë përsëri lëvizjen, le të themi kur shoferi të arrijë për çelësin. Problemi është se gjithmonë duhet të prisni disa minuta derisa funksioni “pa çelës” të fiket.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat