​Zgjerimi i programit bërthamor, tri shtete evropiane dënojnë lëvizjet e Iranit

Azia

​Zgjerimi i programit bërthamor, tri shtete evropiane dënojnë lëvizjet e Iranit

Më: 15 qershor 2024 Në ora: 15:41
Foto ilustrim

Franca, Gjermania dhe Britania e Madhe kanë dënuar lëvizjet e fundit të Iranit, të raportuara nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA), për të zgjeruar më tej programin e tij bërthamor.

"Irani ka ndërmarrë hapa të mëtejshëm drejt 'zbrazjes' së ZSAP duke operuar dhjetëra centrifuga shtesë të avancuara në vendin e pasurimit të Natanz, si dhe duke njoftuar se do të instalojë mijëra centrifuga të tjera në Fordow dhe Natanz," thanë tri vendet në një deklaratë të përbashkët.

Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit dhe Masave Kufizuese (ZSAP), i cili kontrollon programin bërthamor të Iranit, u nënshkrua me Teheranin në vitin 2015.

"Ky vendim është një përshkallëzim i mëtejshëm i programit bërthamor të Iranit dhe mbart rreziqe të konsiderueshme të përhapjes," thuhet në deklaratë.

Në deklaratë theksohet se “vendimi i Iranit për të rritur ndjeshëm kapacitetin e prodhimit në impiantin nëntokësor të Fordow është një shqetësim i veçantë. Sipas Traktatit mbi Mospërhapjen e Armëve Bërthamore, Irani është ligjërisht i detyruar të zbatojë plotësisht seksionin e tij mbrojtës, i cili është i ndarë nga ZSAP."

Instalimi i centrifugave shtesë "do të rrisë më tej stokun e uraniumit të pasuruar dhe kapacitetin e pasurimit të Iranit, nivelet e të cilave tashmë i kanë tejkaluar kufijtë e vendosur", thanë tri qeveritë.

Franca, Gjermania dhe Britania e Madhe thonë se mbeten “të përkushtuara ndaj një zgjidhjeje diplomatike që pengon Iranin të zhvillojë armë bërthamore”. Sipas IAEA, Irani është i vetmi shtet pa armë bërthamore që ka pasuruar uranium në një nivel të lartë prej 60 për qind, shumë afër shkallës së armëve, ndërsa vazhdon të grumbullojë rezerva të mëdha uraniumi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat