FMN-ja parasheh këtë përqindje të rritjes ekonomike në Kosovë

Ekonomi

FMN-ja parasheh këtë përqindje të rritjes ekonomike në Kosovë

Më: 3 qershor 2024 Në ora: 17:47
Foto ilustrim

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikon rritje ekonomike për Kosovën në 3.8 për qind në vitin 2024. FMN vlerëson po ashtu se ekonomia e Kosovës vazhdon të performojë mirë, përkundër një mjedisi sfidues.

“GDP reale, rritja u moderua në 3.3 për qind në vitin 2023 mes kërkesës së jashtme të frenuar dhe parashikohet të përshpejtohen në 3.8 për qind në vitin 2024, e nxitur nga kërkesa e brendshme. Inflacioni është ngadalësuar ndjeshëm, duke arritur në 2 për qind nga viti në vit në tremujorin e parë të 2024”, thuhet në njoftimin e FMN-së për Kosovën.

Më tej thuhet se politikat fiskale, me një deficit të përgjithshëm fiskal prej 0.2 për qind të PBB-së në vitin 2023, duke reflektuar të forte mbledhjen e taksave. Sipas këtij institucioni, deficiti i përgjithshëm parashikohet të zgjerohet në rreth 1½ për qind të PBB-së në vitin 2024.

Bo Li, zëvendës drejtor Menaxhues dhe ushtruesi i detyrës së Kryesuesit të Bordit, ka deklaruar se autoritetet e Kosovës vazhdojnë të avancojnë programin e tyre ekonomik dhe strukturor.

“Fuqizimi i mëtejshëm i menaxhimit të investimeve publike mbetet kyç”, thuhet në deklaratën e tij. Po ashtu thuhet se vlerësimi i parë kreditor sovran i Kosovës është një zhvillim pozitiv që mund të ndihmojë në tërheqjen e investitorëve të rinj të huaj.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat