​Bullgaria më 24 prill kremton 50-vjetorin e shpikjes së laserit bullgar të bakrit

Evropë

​Bullgaria më 24 prill kremton 50-vjetorin e shpikjes së laserit bullgar të bakrit

Më: 20 prill 2024 Në ora: 15:17
Foto ilustrim

Instituti i Fizikës së Gjendjes së Ngurtë (ISSP) do të festojë më 24 prill në Akademinë Bullgare të Shkencave (BAS) 50-vjetorin e shpikjes së laserit të avullit të bromidit të bakrit (laser CuBr).

Programi i ngjarjes përfshin prezantime nga shkencëtarët e përfshirë në krijimin e prototipit, mbi aplikimin e laserit të avullit të bromidit të bakrit, mbi zhvillimin dhe perspektivat e teknologjive laser. Do të ketë gjithashtu një ekspozitë që do të prezantojë ciklin e kërkimit dhe zhvillimit fizik, si dhe ekspozitat e laserëve të prodhuar aktualisht.

Prej 50 vjetësh, laseri bullgar i avullit të bromidit të bakrit përdoret në mjekësi, astronomi, studimin e atmosferës dhe detit, tha në një intervistë për BTA autori i shpikjes, akademiku Nikola Sabotinov.

Sabotinov u specializua në radiofizikë dhe elektronikë në Universitetin e Sofjes dhe ka punuar në fushën e radiofizikës kuantike, dhe më konkretisht në fizikën e laserëve të avullit metalik. Ai ishte president i Akademisë Bullgare të Shkencave nga viti 2008 deri në vitin 2012.

Ideja e Sabotinov për të krijuar një laser bakri me temperaturë të ulët në Bullgari u realizua në vitin 1974, kur nën udhëheqjen e tij në Institutin e Fizikës së Gjendjes së Ngurtë, u vu në punë një laser me avull bromidi bakri, i njohur si shpikja e vitit në 1979.

Për të përmirësuar karakteristikat e tij, u kryen një sërë studimesh teorike dhe eksperimentale dhe u zbulua efekti i hidrogjenit. Laseri CuBr është patentuar në Bullgari, Francë, SHBA, Britani të Madhe, Gjermani, Japoni dhe Australi. Rezultatet e fituara shkencore janë vlerësuar lart nga komuniteti shkencor ndërkombëtar dhe kanë gjetur vend në shkencën botërore dhe në programet arsimore universitare, si Universiteti i Oksfordit në Britaninë e Madhe dhe Universiteti Ibaraki në Japoni, shpjegoi Sabotinov.

Lazeri CuBr filloi zhvillimin tregtar në Bullgari. Sot prodhohet nga kompania bullgare Pulselight dhe nga Norseld në Australi dhe nga Bison në Republikën e Koresë. Përdoret në mjekësi, në industrinë e përpunimit të materialeve precize, në vendndodhjen dhe navigimin me laser, për shfaqjet me laser, për kërkimin e ujit të detit dhe për kërkime të tjera.

Laseri CuBr nuk është vetëm një shembull i praktikës së mirë të inovacionit, por është gjithashtu një rreze shprese, veçanërisht tek të rinjtë, se idetë mund të bëhen realitet në Bullgari dhe shpikjet mund të bëhen në nivelin e vendeve shumë të zhvilluara në shkencë dhe teknologji, vuri në dukje ISSP në BAS. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat