​Drejtori i Përgjithshëm i BTA hap Takimin e 19-të Botëror të Medias Bullgare

Evropë

​Drejtori i Përgjithshëm i BTA hap Takimin e 19-të Botëror të Medias Bullgare

Më: 19 qershor 2024 Në ora: 16:31
Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Bullgare të Lajmeve (BTA) Kiril Valçev

Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Bullgare të Lajmeve (BTA) Kiril Valçev hapi të mërkurën Takimin e 19-të Botëror të Medias Bullgare në Klubin Kombëtar të Shtypit BTA në Odesa.

Ai renditi tre mesazhe që ngjarja po përcjellë. Mesazhi i parë është se kjo është një shenjë se bullgarët në mbarë botën vazhdojnë të jenë një komunitet i qëndrueshëm me empati për njëri-tjetrin në kohë të vështira si këto që përjetojnë bullgarët në Ukrainë gjatë një lufte. Mesazhi i dytë është se vendi i gazetarëve është vendi ku ndodhin historitë, madje edhe nën kërcënimin vdekjeprurës të një lufte të furishme. Mesazhi i tretë është vazhdimësia. Kjo nënkupton që të bëhen përpjekje të vazhdueshme dhe të ndërtohet mbi atë që bënë organizatorët e mëparshëm, duke përfshirë iniciatorin e takimeve, Drejtorin e Përgjithshëm të BTA-së Maxim Minçev.

“Mbajtja e takimit në sfondin e sulmeve ajrore në Odesa, Bolhrad, Izmail dhe fshatin Kamchik (tani i quajtur Zoria) është një shprehje e mbështetjes nga mediat bullgare në mbarë botën, duke përfshirë edhe Bullgarinë, për 150,000 bullgarë që, sipas regjistrimit zyrtar, jetojnë në rajonin e Odesës (rreth 50,000-60,000 bullgarë në vetë Odesa) dhe mijëra bullgarë të tjerë në rajone të tjera të Ukrainës”, tha Valçev.

Kreu i BTA kujtoi se paraardhësit e bullgarëve ukrainas u vendosën këtu për herë të parë saktësisht 250 vjet më parë në kërkim të paqes, të larguar nga luftërat në tokat bullgare dhe lufta e tanishme në Ukrainë u jep bullgarëve në Bullgarinë paqësore një mundësi për të ndihmuar pasardhësit e tyre.

Ai vuri në dukje se prezenca mediatike e universiteteve bullgare dhe bashkëpunimi i tyre me shkollat vendase është një pjesë e rëndësishme e bisedës gjatë takimit. Valçev kujtoi se rektori i parë i Universitetit të Sofjes ishte bullgari nga Besarabia, Akademik Aleksandër Teodorov-Balan dhe përshëndeti pjesëmarrjen në takimin e tanishëm të rektorit aktual, prof. Georgi Valçev.

“Ky takim është gjithashtu një shenjë dhembshurie jo vetëm për bullgarët në Ukrainë, por edhe për çdo person që po përjeton luftën këtu, sepse ne i përkasim jo vetëm komunitetit të popullit tonë bullgar, por edhe racës njerëzore. Dhe sirenat e sulmit ajror që tingëlluan pak pasi mbërritëm në Odesa mbrëmë nuk duhet të jenë shkak për frikë për gazetarët, por për raportim profesional të lajmeve të tmerrshme të luftës", vuri në dukje Drejtori i Përgjithshëm i BTA, duke prezantuar mesazhin e dytë të ngjarjes.

Duke vënë në dukje se 23 gazetarë që përfaqësojnë 18 media në gjuhën bullgare në 14 vende të botës dhe 13 media nga Bullgaria po marrin pjesë në Takimin e 19-të Botëror, Valçev mirëpriti praninë në Klubin Kombëtar të Shtypit BTA në Odesa të shtatë gazetarëve nga pesë media bullgare në SHBA, Qipro dhe Ukrainë dhe 16 gazetarë të tjerë nga gjashtë media në Bullgari, tha drejtori i përgjithshëm i BTA.

Ai e sheh këtë si "një shembull të të kuptuarit se inteligjenca artificiale nuk do të jetë kurrë në gjendje të zëvendësojë inteligjencën natyrore të korrespondentit që punon në një detyrë ku shpaloset historia", argumentoi ai.

Valçev falënderoi 40 gazetarë dhe mysafirë të tjerë që iu bashkuan forumit online për mirëkuptimin e tyre për rolin e mediave bullgare në mbarë botën për ruajtjen e komunitetit bullgar. “Shpresojmë që edhe deputetët e Asamblesë së 50-të Kombëtare, e cila hapet në Sofje në këto momente, do ta ndajnë këtë mirëkuptim dhe duhet të gjejnë mënyra dhe mjete për mbështetjen sistematike të shtetit bullgar për mediat bullgare në mbarë botën”, tha ai.

BTA organizon Takimin e 19-të Botëror të Mediave Bullgare në Odesa, Bolhrad dhe Izmail, Ukrainë, nga 18 deri më 21 qershor 2024. Ngjarja po zhvillohet me mbështetjen e Aurubis Bulgaria, A1 Bulgaria, Glavbolgarstroy Holding AD,

Euroins Insurance Group, Postbank, SOF Connect dhe Fondi Kombëtar i Ndihmës 13 Shekujt e Bullgarisë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat