“Një fenomen shumë i rrallë”, retë ylber shfaqen në qiell - Bota Sot
E enjte, 20 shkurt 2020
  • “Një fenomen shumë i rrallë”, retë ylber shfaqen në qiell

    Re me ngjyra si ylberi u shfaqën në qiellin e Siberisë. Një fenomen shumë i rrallë që përfundoi në lentet e kamerës së Svetlana Kazina. Gruaja pëlqen të kalojë një pjesë të ditëve të saj në malet Altai. Dhe Belucha është pjesë e këtyre. 4506 metra e lartë, nuk është lehtësisht e arritshme. Nëse nuk i njihni mirë fushat dhe shtigjet që çojnë atje. Ajo që dukej si një ditë si çdo tjetër, zbuloi një zbulim befasues për Svetlana. Siç shihet nga fotot e saj ajo zbuloi se në qiellin mbi kokën e saj kishte re shumë të çuditshme. Me një ngjyrë të ndryshme. Duke parë më mirë situatën, dhe me kalimin e orëve të mëngjesit dhe kalimin e diellit, peisazhi është bërë jashtëzakonisht surreal dhe fantastik.

    Në praktikë, qielli ka marrë ngjyrën e një ylberi. Me shumë nuanca. Fotot e saj u bënë shumë shpejt virale në internet. Të gjithë përdoruesit socialë u befasuan nga pamja e një skenari përrallash, e cila ju lë pa fjalë. Ajo që Svetlana zbuloi në fotot e saj të bujshme është fenomeni i ylberit në re. Retë e ylberit që Svetlana ka zbuluar në ato male që ajo ka frekuentuar prej vitesh. Dhe të cilat për të tani përfaqësojnë shtëpinë e saj të dytë. Qielli i pazakontë ka marrë ngjyrat e ylberit.

    Fenomeni i qiellit që merr ngjyrat e ylberit quhet iridescence e reve dhe është shkaktuar nga kontrasti midis rrezeve të diellit dhe pranisë së grimcave të ujit të pranishëm në vetë retë. Për këtë ngjyrë të pazakontë të reve duket se qielli është një ylber i madh. Megjithëse siç është përmendur ai është vetëm një efekt optik i shkaktuar nga vetë retë. Zbulimi i Svetlana ishte shumë i rrallë edhe sepse duhet të kapet momenti i duhur. Meqenëse fenomeni nuk zgjat shumë dhe me ndryshimin e motit dhe forcën e diellit ai zhduket shumë shpejt.

1 / 6