“Mund të përsëriten ngjarjet tragjike në veri të Kosovës”/ Eksperti i çështjeve të Ballkanit Perëndimor tregon hapat që duhet të merren për qetësimin e gjendjes

Intervista

“Mund të përsëriten ngjarjet tragjike në veri të Kosovës”/ Eksperti i çështjeve të Ballkanit Perëndimor tregon hapat që duhet të merren për qetësimin e gjendjes

 Naile Ejupi Nga Naile Ejupi Më 28 shtator 2023 Në ora: 15:55
Terroristet ne veri

Eksperti i çështjeve të Ballkanit Perëndimor, Alon Ben-Meir thotë se incidentet në veri të Kosovës mund të përsëriten për shkak të faktit se tensionet mes palëve janë rritur si rezultat i mungesës së mirëkuptimit dhe mosbesimit.

Meir në një intervistë për gazetën “Bota sot”, thotë se themelimi i Asociacionit të Komunave Serbe mund të pres derisa Beogradi të ndërmarrë disa hapa reciprokë për të demonstruar mirëbesim.

Meir si zgjidhje për të dalë nga situata e krijuar në veri të Kosovës, fillimisht sheh zgjedhje të reja në veri, pastaj thotë se palët duhet t’i japin fundi narrativës së tyre të ashpër publike.

Sipas tij, palët duhet t’i kushtojnë vëmendje rekomandimeve të BE-së, jo vetëm sepse kanë nevojë për mbështetjen e BE-së, por edhe sepse BE-ja është institucioni i vetëm që mund të ndihmojë në zgjidhjen e konfliktit të tyre dhe të ofrojë nxitjen e integrimit që aspirojnë Serbia dhe Kosova, duke lëvizur procesin e pajtimit. përpara.

“Bota sot”: Veriu i Kosovës nuk po gjen “paqe”, fillimisht me gjuajtje të bombave, ndërsa të dielën një grup kriminal i organizuar nga Beogradi ka vrarë një polic, ndërsa janë plagosur dy të tjerë, komenti juaj rreth kësaj?

Alon Ben Meir: Dënoj me shprehjet më të forta vrasjen e një polici të Kosovës në përleshjen më të fundit që fatkeqësisht ndodhi në veri të Kosovës. Fatkeqësisht, këto lloj incidentesh mund të përsëriten për shkak të faktit se tensionet mes dy palëve janë rritur si rezultat i mungesës së mirëkuptimit dhe mosbesimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Për të parandaluar rishfaqjen e kësaj ngjarjeje tragjike, është e rëndësishme që të dyja palët të bëjnë çdo përpjekje për të ulur tensionin dhe për të përballuar disa realitete që asnjëra palë nuk mund t'i ndryshojë.

Për të avancuar më tej mirëkuptimin ndërmjet dy palëve, është kritike që Serbia dhe Kosova të pranojnë disa realitete në terren që janë krijuar që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës.

“Bota sot”: Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti në një konferencë për medie pas vrasjes e sulmit, ka deklaruar se janë së paku 30 persona të armatosur rëndë, profesionistë, ushtarakë e policë, që ndodhen nën rrethimin e forcave policore të Kosovës. Pra, kjo lë të kuptohet se kishte organizim. Sipas jush, çfarë po fshihet në prapavijë?

Alon Ben Meir: E para është realiteti se komunat veriore janë të okupuara nga shumica e serbëve etnikë. Të jetuarit në një demokraci u jep atyre të drejtën të ndjekin mënyrën e tyre të jetesës. As Prishtina dhe as Beogradi nuk mund ta ndryshojnë këtë realitet dhe asnjëra palë apo ndonjë fuqi tjetër që sugjeron të kundërtën nuk mund ta sfidojë këtë realitet.

Për më tepër, duke qenë se si Serbia ashtu edhe Kosova duan të anëtarësohen në BE, ato duhet t'i përmbahen edhe Traktatit të Lisbonës (në thelb, kushtetutën e BE-së), i cili sanksionon respektimin e të drejtave të njeriut të pakicave dhe kundërshton çdo ndryshim territorial duke “siguruar territorin integriteti i shtetit.” Megjithatë, asnjë nga sa më sipër, nuk duhet apo nuk mund të rrezikojë sovranitetin e Kosovës për sa kohë që serbët etnikë i përmbahen kushtetutës së Kosovës.

Së dyti, Vuçiq duhet të kuptojë se njohja eventuale e pavarësisë së Kosovës nuk është e negociueshme tani dhe në asnjë moment në të ardhmen. Sado që mund të zvarritet për këtë çështje, është vetëm çështje kohe se kur ai ose pasardhësi i tij eventual do të arrijnë në këtë përfundim.

Së treti, edhe pse kryeministri Kurti e pranon se në veri jetojnë rreth 50,000 serbë etnikë që janë qytetarë të Kosovës, themelimi i Asociacionit të Komunave Serbe, për të cilin është rënë dakord disa vite më parë, duhet të bëhet për t'u dhënë atyre mundësinë për të jetuar. siç e shohin të arsyeshme, përderisa Beogradi në asnjë rrethanë nuk do të ushtrojë pushtetin ekzekutiv atje. Të sugjerosh se themelimi i kësaj Asociacioni de facto do t'i shkëpuste këto komuna nga Kosova është krejtësisht e gabuar. Në të vërtetë, kushdo që mendon se serbët etnikë në këto zona janë mashtrues që veprojnë në emër të Beogradit gjithashtu gabohet.

“Bota sot”: Sa ka ndikuar mbështetja e ndërkombëtarëve, mos ndëshkimi për tensionet e marsit dhe këmbëngulja për një asociacion që bie ndesh me kushtetutën e Kosovës që grupet kriminale e Vuçiqi të marrin veprime të tilla dhe deklarata propaganduese?

Alon Ben Meir: Duke iu referuar dhunës së fundit, ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Jeff Hovenier, deklaroi se “Ky nuk ishte një grup qytetarësh që u mblodhën spontanisht për të shprehur shqetësimet e tyre. Ky ishte një grup i trajnuar dhe i organizuar. Kjo nënkupton se ka një lloj strukture pas tyre, duke pasur parasysh trajnimin dhe pajisjet.” Dhe ndërsa ministri i Brendshëm i Kosovës Xhelal Svecla deklaroi se një numër i konsiderueshëm i armëve të rënda, eksplozivëve dhe uniformave u gjetën pas sulmit në veri të Kosovës, unë nuk pajtohem me përfundimin e tij se kjo është domosdoshmërisht një përgatitje për një sulm masiv që do të vijë.

Serbët etnikë në zonë e dinë se nëse do të ndodhte një sulm i tillë kundër policisë së Kosovës, Kurti do të kishte të drejtë dhe sigurisht do të ishte në gjendje të dërgonte forca të rëndësishme për ta shuar atë. Në një skenar të tillë, Kurti do të merrte mbështetjen e plotë të KFOR-it. Për më tepër, Serbia vetë nuk po planifikon, siç sugjerojnë disa, të bëjë një luftë të hapur kundër Kosovës, pasi e di mirë se do t'i duhet të përballet me forcat e NATO-s, e cila nuk është thjesht një nismë dhe definitivisht nuk është në interesin afatgjatë të Serbisë. .

Më shpesh sesa jo, këta serbë etnikë në veri të Kosovës demonstrojnë një afinitet të fortë me Serbinë për shkak të lidhjes natyrore që kanë me vëllezërit e tyre në atë vend. Dhe kështu, çdo gjë që ata bëjnë apo thonë i atribuohet menjëherë ndikimit të drejtpërdrejtë të Serbisë, i cili vetëm sa forcon dhe dobëson lidhjet e tyre me Beogradin. Kjo mund të ndryshojë nëse ata ndjejnë se po dëgjohen si kosovarë. Në fakt, me sa di unë, ata duan të jenë të lirë po aq nga Beogradi sa nga Prishtina, sapo t'u jepet mundësia.

Edhe pse Kosova u pajtua disa vite më parë për themelimin e Asociacionit të Komunave Serbe, nëse qeveria Kurti do të shkojë drejt zbatimit të tij, ai duhet të presë në të njëjtën kohë disa hapa reciprokë të ndërmarrë nga Beogradi për të demonstruar mirëbesim. Kjo mund të përfshijë, për shembull, lejimin e Prishtinës për t'iu bashkuar organizatave të tjera ndërkombëtare, njohjen e pasaportave dhe dokumenteve të tjera të nivelit shtetëror, etj., për të cilat Serbia është zotuar më parë.

“Bota sot”: Siç i keni parë reagimet ndërkombëtare për sulmin terrorist, zëdhënësi i BE-së ka deklaruar se ndaj Serbisë nuk do të ndërmerren masa ndëshkuese deri në përfundimin e hetimeve, pse Serbia nuk dënohet dhe çfarë pret BE-ja më shumë për të kuptuar se është ajo pas sulmit?

Alon Ben Meir: Ndryshe nga pikëpamjet e kryeministrit Kurti, i cili pretendon se i dërguari i posaçëm i BE-së Miroslav Lajçak ka “humbur neutralitetin”, ndërmjetësimi i BE-së mbetet i domosdoshëm. Të sugjerosh se BE-ja nuk është më neutrale dhe po vepron sipas urdhrit të Beogradit është përsëri krejtësisht e pabazë. BE-ja është dhe vazhdon të jetë e përkushtuar ndaj sovranitetit dhe sigurisë kombëtare të Kosovës. Ajo që BE-ja do të dëshironte të arrinte është t'i vërë të dyja vendet në rrugën e njohjes reciproke.

Për këtë qëllim, siç theksova, duhet të bëhen kompromise nga të dyja palët dhe kjo duhet të fillojë me marrëveshjen e Beogradit dhe Prishtinës për masat reciproke të lartpërmendura. BE-ja duhet të ushtrojë presion ndaj Vuçiqit, jo vetëm ndaj Kurtit, për të përmbushur detyrimet e tij. Shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell dhe Lajçak duhet të fokusohen në këto dy hapa fillestarë dhe të sigurojnë që të dyja palët të angazhohen për zbatimin e tyre të njëkohshëm në një afat kohor të rënë dakord reciprokisht. Pasi të bëhet kjo, ata do të jenë në gjendje të ndërtojnë mbi hapat e tillë fillestarë dhe të marrin masa të mëtejshme të ndërsjella që do të ndihmonin gjithashtu të dyja palët të afrohen gjithnjë e më shumë drejt njohjes së ndërsjellë dhe integrimit eventual me BE-në.

“Bota sot”: Për fund, çfarë duhet të bëj Kosova, çka BE e Amerika që të dilet nga këto tensione?

Alon Ben Meir: Asnjë nga sa më sipër nuk mund të ndodhë nëse të dyja palët fillimisht nuk ulin tensionin e rritur duke demonstruar gatishmërinë e tyre për të rifilluar negociatat me mirëbesim, duke e ditur fare mirë se negociatat nuk mund të zëvendësohen për të arritur ndonjë marrëveshje.

Si fillim, duhet të caktohen zgjedhje të reja në veri. Siç e dinë të gjithë, zgjedhjet e para u bojkotuan nga serbët etnikë dhe kryetarët aktualë u zgjodhën me vetëm 5 për qind. Kjo në vetvete ka krijuar pakënaqësi të jashtëzakonshme dhe nuk mund të korrigjohet nëse nuk caktohen zgjedhje të reja, sa më shpejt të jetë e mundur.

Për më tepër, të dyja palët duhet t'i japin fund narrativës së tyre të ashpër publike, e cila përndryshe vetëm thellon mosbesimin dhe përçmimin e tyre për tjetrin, helmon atmosferën politike dhe sociale dhe i shtyn të dyja palët të marrin pozicione ekstreme për të mbrojtur interesat e tyre, gjë që e ndërlikon më tej konfliktin e tyre.

Për më tepër, ata duhet t'u kushtojnë vëmendje rekomandimeve të BE-së, jo vetëm sepse kanë nevojë për mbështetjen e BE-së, por edhe sepse BE-ja është institucioni i vetëm që mund të ndihmojë në zgjidhjen e konfliktit të tyre dhe të ofrojë nxitjen e integrimit që aspirojnë Serbia dhe Kosova, duke lëvizur procesin e pajtimit. përpara.

Së fundi, Vuçiq dhe Kurti duhet të rrisin besueshmërinë e tyre; Vuçiq duhet të ndalojë deklaratën e tij publike se Serbia nuk do ta njohë kurrë Kosovën, dhe Kurti duhet të pranojë se komunat me shumicë serbe në veri kanë të drejtë të jetojnë në përputhje me kulturën, fenë dhe traditën e tyre, të cilat janë në përputhje me demokracinë dhe kushtet e Kosovës. kushtetuta nën ombrellën e shoqatës.

Bashkëjetesa paqësore dhe njohja reciproke ndërmjet Kosovës dhe Serbisë nuk është një nga shumë opsionet, por i vetmi opsion. Konflikti i tyre nuk do të përfundojë në bazë të shumës zero ku njëra palë përfiton në kurriz të tjetrës, por vetëm në një bazë jo-zero ku të dyja palët përfitojnë reciprokisht për të siguruar qëndrueshmërinë e çdo marrëveshjeje.

Në analizë të fundit, të dy liderët duhet të demonstrojnë burrë shteti dhe guxim për të vepruar, pa të cilat të dy do të largohen nga skena politike më keq se kur morën pushtetin.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat