Drejtoresha e “Humanus vita”: “Ende ka diskriminim gjinor në punë, pagesa e ulët në krahasim me meshkujt për punë të njëjtë”

Intervista

Drejtoresha e “Humanus vita”: “Ende ka diskriminim gjinor në punë, pagesa e ulët në krahasim me meshkujt për punë të njëjtë”

Faton Mehmeti Nga Faton Mehmeti Më 28 dhjetor 2023 Në ora: 17:18
Doruntina Gashi

Doruntina Gashi është drejtoreshë e organizatës "Humanus Vita" që ka për qëllim mbrojtjen e të drejtën e grave. Ish gazetarja për "Bota sot" flet për themelimin e organizatës, vështirësitë, synimet dhe sfidat e femrës në Kosovë.

Intervista e plotë:

“Bota sot”: Si ka qenë vitit 2023 për organizatën "Humanus Vita" të cilën e drejtoni?

Doruntina Gashi: Viti 2023 për organizatën "Humanus Vita" ishte një periudhë e jashtëzakonshme e arritjeve dhe impaktit pozitiv në shoqëri. Duke u përkushtuar për fuqizimin e të rinjve dhe grave në çështjet gjinore, organizata arriti sukses në luftën kundër dhunës në familje dhe në mbështetjen e grupeve të margjinalizuara. Me realizimin e katër projekteve kyçe gjatë këtij viti, "Humanus Vita" arriti të ndikojë në ndryshimin e perceptimeve dhe të sjellë një frymë të re shpresë për bashkësinë.

Ndërhyrjet e guximshme dhe inovative e bënë organizatën një shembull frymëzues për të rinjtë dhe partnerët tanë, që punojmë në fushën e drejtësisë dhe barazisë gjinore.

“Bota sot”: Sa është e vështirë të drejtoni një orgaizatë pwr të drejtat e femrave në një shoqëri patriarkale?

Doruntina Gashi: Drejtimi i një organizate për të drejtat e grave në një shoqëri patriarkale është një sfidë e madhe. Kjo kërkon vizion, rezilienca, strategji të përshtatshme dhe përkushtim të madh. Ka vështirësi të shumta, si rezistencë kundër ndryshimeve, stereotipet e thella të pranuara në shoqëri, mungesa e resurseve dhe ndërkohë mbajtja e nivelit të lartë të motivimit ndër anëtarët e ekipit.

Krijimi i ndryshimeve në një shoqëri patriarkale kërkon kohë dhe përpjekje të vazhdueshme për të shpërndarë informacionin dhe ndërtuar mbështetje për të drejtat e grave.

Është një udhëtim sfidues, por shpeshherë shumë frytdhënës dhe frymëzues për të gjithë ata që janë të përfshirë.

“Bota sot”: Si trajtohet femra në shoqërinë tonë, ka avansim apo i ngadaltë?

Doruntina Gashi: Në shumë raste, femrat ende përballen me sfida të mëdha në shoqërinë tonë, por ka pasur përparim në disa fusha. Për shembull, në disa vende, pjesëmarrja e grave në politikë dhe biznes ka rritur, duke reflektuar një përpjekje drejt barazisë gjinore. Megjithatë, ende ka diskriminim gjinor në punë, pagesa e ulët në krahasim me meshkujt për punë të njëjtë, dhe përballje me stereotipe dhe presione sociale. Avansimi drejt barazisë gjinore shpesh varet nga faktorë si ndryshimet ligjore, ndërgjegjësimi në shoqëri dhe përkushtimi për të ndryshuar normat dhe kulturën e diskriminimit gjinor. Është një proces që vazhdon dhe ka ende nevojë për angazhim të vazhdueshëm për të arritur një barazi të vërtetë dhe të plotë gjinore.

“Bota sot”: Cilat janë vështirësitë me të cilat gratë shqiptare në Kosovë ballafaqohen?

Doruntina Gashi: Ndër vite, gratë në Kosovë kanë përballuar disa sfida. Një nga sfidat kryesore ka qenë pjesëmarrja e tyre në vendimmarrje dhe sfera publike, ku ende ndjehen pengesa dhe diskriminim në disa raste. Gjithashtu, një sfidë tjetër është e përfaqësimit të tyre në nivelet e larta të politikës dhe biznesit. Së bashku me këto, disa prej sfidave të tjera përfshijnë qasjen në arsim dhe punë, ku megjithatë ka pasur avancime, por ende ekzistojnë dallime dhe pengesa për gratë në këto fusha. Një pjesë e rëndësishme e punës është përforcimi i drejtësisë gjinore dhe ofrimi i mundësive të barabarta për gratë në të gjitha sferat e shoqërisë.

"Bota Sot": Ju keni punuar edhe gazetare, çfarë ju bëri që të ndryshonit profesionin?

Doruntina Gashi: Haha nuk kam ndryshuar profesion dhe nuk e ndërroj me asgjë në botë. Por që ishte e nevojshme një pauzë. Të dyja, si puna në gazetari, fusha të cilën e kam bërë dhe puna në organizatë kanë të përbashkëta, janë humane, kanë të bëjnë me publikun dhe shoqërinë, andaj të dyja fushat i bëj me dashuri dhe përkushtim. Puna në fushën e gazetarisë ishte një përvojë e mrekullueshme, duke më mundësuar të eksploroja dhe të ndaja historitë nga perspektiva e ndryshme. Kalimi nga gazetaria në menaxhimin e një organizate me sfida të ndjeshme si dhuna në familje erdhi nga dëshira për të ndikuar drejtpërdrejt në ndryshimin e situatave të këqija, të tilla dhe për të kontribuar në përmirësimin e jetës së njerëzve në nevojë. Përkushtimi për të ndikuar pozitivisht në shoqëri, për të ofruar mbështetje dhe për të ndryshuar perceptimet lidhur me këto çështje ishte një pjesë thelbësore e motivimit për këtë kalim të veçantë në menaxhimin e organizatës me përvojë dhe sfida të ndjeshme.

“Bota sot”: Sa është e vështirë për një femër si ju të gjeni donatorë për projekte?

Doruntina Gashi:Gjetja e donatorëve për projekte është sfiduese për të gjithë, jo vetëm për gratë.

Por, për të arritur sukses në gjetjen e donatorëve, është e rëndësishme të prezantosh projektin në mënyrë të qartë, të identifikosh vlerën dhe impaktin që ai do të sjellë.

“Bota sot”: Cilat janë synimet tuaja për 2024?

Doruntina Gashi: Për 2024, synimet e tona përfshijnë vazhdimin e përkushtimit ndaj ndryshimeve pozitive në shoqëri, sidomos në fushën e drejtësisë gjinore dhe luftës kundër dhunës në familje. Dua të kontribuoj në ngritjen e ndërgjegjësimit dhe të ndikoj në përmirësimin e situatës së grave, të rinjve dhe grupeve të margjinalizuara.

Gjithsesi më duhet ta pranoj që projekte të bukura po na presin, e juve ju mbetet të na përcillni në aktivitet tona (haha)

Faleminderit ty i nderuar Faton për këtë intervistë dhe pyetjet kaq të veçanta.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat