Vaji i arganit, përfitimet e tij

Këshilla mjekësore

Vaji i arganit, përfitimet e tij

Më: 6 mars 2021 Në ora: 08:31
Foto ilustruese

Vajrat bimorë kanë një histori të gjatë të përfitimeve shëndetësore në produktet e kuzhinës, kozmetikës dhe farmaceutikës. Midis shumë vajrave thelbësorë të bimëve, vaji i arganit, i nxjerrë nga pema e arganit. Ai ka veti të jashtëzakonshme terapeutike me vlera të mëdha botanike, bioekologjike dhe shoqërore.

Argan është një pemë endemike në Marok (Afrika e Veriut) dhe po përdoret për shekuj me radhë në vend si një vaj kozmetik. Sidoqoftë, përfitimet e tij nuk janë të kufizuara vetëm në lëkurë. Vaji i arganit dihet gjithashtu se ka përfitime të shumta shëndetësore në lidhje me zemrën, mëlçinë dhe stomakun.

Përfitimet e mahnitshme shëndetësore të vajit të arganit, i cili është gjithashtu vaji ushqimor ndërkombëtar mjaft konkurrues në treg.

Image

Profili ushqyes i vajit të arganit

Vaji i arganit është i mbushur me yndyrna të shëndetshme mono-të pangopura (80%) së bashku me përbërës aktivë si polifenole, sterole, tokoferole, triterpene dhe skualenë, ksantofile, karotenoide, acid oleik dhe antioksidantë të tjerë të fuqishëm. Vaji i arganit gjithashtu përmban lëndë ushqyese të tilla si proteina, fibra, vitaminë E dhe acide yndyrore omega-3.

Përfitimet shëndetësore të vajit të arganit

Image

Vaji i arganit ndihmon në ekuilibrimin e niveleve të kolesterolit në trup. Konsumi i rregullt i këtij vaji mund të ulë nivelin e kolesterolit të keq dhe të rrisë nivelet e kolesterolit HDL. Kjo ndihmon në parandalimin e aterosklerozës, sulmeve të zemrës, goditjeve në tru dhe çështjeve të tjera serioze kardiovaskulare të shkaktuara nga kolesteroli.

Po ashtu, vaji i arganit ndihmon në rritjen e hidratimit të lëkurës, shkëlqimin e lëkurës dhe zvogëlimin e rrudhave së bashku me strijat, njollat e errëta dhe aknet. Ndihmon në trajtimin e varieteteve të infeksioneve të lëkurës dhe parandalon plakjen e lëkurës. Prania e vitaminës E dhe një numri të madh të antioksidantëve ndihmon në zvogëlimin e çdo lloj dëmtimi të shkaktuar për shkak të stresit oksidativ në lëkurë.

Në shumë vende, vaji i arganit përdoret si vaj zhytës dhe salcë sallate ose hidhet mbi produktet e mishit të pjekur në skarë. Kur konsumohen nga goja, përbërësit organikë në vajin e arganit mund të ndihmojnë në rritjen e nivelit të pepsinës në stomak dhe kështu, të rrisin lëngjet e stomakut duke promovuar një proces efikas të tretjes.

Image

Si të përdorni vajin e arganit

Për kushtet e lëkurës, së pari, vendosni një sasi shumë të vogël në lëkurën tuaj dhe prisni për disa minuta për të parë reagimet e padëshirueshme. Vaji shtohet kryesisht në produktet kozmetike siç janë kremrat e fytyrës, locionet ose zbutësit e flokëve. Për flokët, dikush mund të përdorë një shampo ose zbutës me bazë vaji argani ose ta vendosni vajin direkt në flokë. Vaji i arganit i përdorur për gatim mund të jetë konfuz. Nëse jeni duke përdorur vajin e arganit të bazuar në treg, sigurohuni që ai të jetë bërë vetëm për qëllime gatimi pasi ato që bëhen për lëkurën dhe flokët mund të kenë disa përbërës të tjerë të shtuar që mund të jenë të dëmshëm kur konsumohen.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat