A vuani nga mizofobia? 4 shenjat që tregojnë atë dhe parandalimin e tij

Këshilla mjekësore

A vuani nga mizofobia? 4 shenjat që tregojnë atë dhe parandalimin e tij

Më: 18 janar 2023 Në ora: 14:38
Ilustrim

Mysophobia, e njohur edhe si germofobia, është një frikë ekstreme ndaj mikrobeve. Kjo lloj fobie shpesh shfaqet tek njerëzit që vuajnë nga çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD).

Shumicën e kohës, është normale të kesh pak frikë rreth situatave që të bëjnë të ndihesh jo rehat ose që janë të rrezikshme. Por njerëzit me mizofobi shpesh do të shqetësohen për gjëra që mund të pengojnë aktivitetet e tyre të përditshme.

Kjo përfshin shqetësimin për gjërat që mund të ndikojnë në mirëqenien tuaj, si sëmundjet thonë ekspertët.

Ju gjithashtu mund të shqetësoheni për ushqimet që do t’ju sëmurin dhe që mund të jenë kontaminuar ose përmes procesit të prodhimit ose përmes njerëzve të tjerë që i prekin ato. Fobitë si kjo mund të shkaktojnë ndjenja intensive dhe shpesh mund të jenë të vështira për t’u kontrolluar.

Cilat janë shenjat?

Nëse jeni duke jetuar me mizofobi, atëherë mund të bëni gjithçka për të shmangur këto katër situata:

Shmangia e kontaktit me lëngjet trupore të njerëzve të tjerë, si djersa

Qëndrimi larg mykut, pluhurit, papastërtisë – ose çdo gjëje tjetër që lidhet me mikrobet

Shmangia e ushqimit të kontaminuar, ky mund të jetë ushqim që nuk e keni përgatitur ose ushqim që mendoni se mund të jetë manipuluar nga dikush tjetër. Për shembull, ndarja e gjërave të tilla si patate të skuqura ose ngrënia e ushqimit nga një shuplakë

Nëse nuk e dini nëse sipërfaqet ose sendet janë pastruar apo jo, atëherë mund t’i shmangni edhe këto

Ju gjithashtu mund të luftoni me sjellje të tilla si larja e tepërt e duarve ose veshja e dorezave për të parandaluar kontaktin me mikrobet.

Simptomat fizike mund të përfshijnë gjithashtu periudha të shpeshta të qara, marramendje, rrahje të parregullta të zemrës, shqetësim dhe mjegull të trurit .

Si ta luftoni atë

Nëse mendoni se vuani nga mizofobia, atëherë është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm ose ofruesit e kujdesit shëndetësor, pasi ata më pas mund t’ju referojnë në shërbime ose t’ju japin ilaçe që mund t’ju ndihmojnë.

Në shumicën e rasteve, do t’ju rekomandohet një formë terapie .Kjo është zakonisht në formën e terapisë njohëse të sjelljes (CBT). Kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni pse disa gjëra ju nxisin, duke ju dhënë gjithashtu këshilla praktike se si të menaxhoni ndjenjat tuaja.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat