Strategjitë e gabuara të përballimit që përkeqësojnë ankthin

Këshilla mjekësore

Strategjitë e gabuara të përballimit që përkeqësojnë ankthin

Më: 23 shkurt 2024 Në ora: 17:35
Foto ilustrim

Në fushën e shëndetit mendor, të kuptuarit e mekanizmave efektivë të përballimit është thelbësor për individët që përballen me ankthin. Megjithatë, njohuritë e fundit nga terapisti i ankthit Joshua Fletcher hedhin dritë mbi pesë strategji të gabuara të përballimit që supozohet se lehtësojnë ankthin që mund të përkeqësojë pa dashje gjendjen.

Ankthi, i karakterizuar nga ndjenja të vazhdueshme shqetësimi dhe shqetësimi, shpesh i shtyn individët të adoptojnë mekanizma përballues që synojnë të qetësojnë shqetësimin. Megjithatë, vëzhgimet e Fletcher sfidojnë mençurinë konvencionale, duke sugjeruar se disa zakone të përditshme mund të ushqejnë pa dashje ankthin në vend që ta qetësojnë atë.

Në një postim të fundit të TikTok, Fletcher gërmon në nuancat e këtyre strategjive kundërproduktive të përballimit, duke hedhur dritë mbi potencialin e tyre për të përjetësuar ciklet e ankthit.

Së pari, zakoni i kudondodhur i mbajtjes së një shishe uji, shpesh i shpallur si simbol i gatishmërisë, vihet nën shqyrtim. Ndërsa hidratimi është padyshim thelbësor, mbështetja e tepërt në komoditetet e krijesave mund të pengojë rritjen personale, sugjeron Fletcher. Duke përqafuar shqetësimin, individët mund t’i hapin rrugën elasticitetit dhe mirëqenies psikologjike.

Në mënyrë të ngjashme, monitorimi i pandërprerë i parametrave fiziologjikë, si presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës, shfaqet si një katalizator potencial për ankthin e shtuar. Pavarësisht synimit fillestar për të monitoruar shëndetin e dikujt, kontrolli obsesiv mund të përforcojë pa dashje ndjenjat e ankthit, duke kontribuar në një kaskadë efektesh negative fizike dhe psikologjike.

Për më tepër, mbështetja e përhapur në ushqimet me sheqer për të lehtësuar stresin kërkon shqyrtim, pasi konsumimi i tepërt mund të shkaktojë luhatje në nivelet e sheqerit në gjak, duke përkeqësuar simptomat e ankthit. Ndërsa kënaqja me ushqimet e rastësishme mund të ofrojë lehtësim të përkohshëm, pasojat afatgjata të dietave të mbushura me sheqer në shëndetin mendor janë gjithnjë e më të dukshme.

Për më tepër, detyrimi për të mbajtur një lidhje të vazhdueshme nëpërmjet telefonave celularë shfaqet si një sëmundje moderne që kontribuon në nivele të larta ankthi.

Angazhimi i vazhdueshëm dixhital, i nxitur nga nxitimi i përkohshëm i dopaminës i shkaktuar nga njoftimet, minon mirëqenien mendore, paralajmërojnë ekspertët. Kufizimi i kohës para ekranit dhe nxitja e lidhjeve kuptimplote ndërpersonale ofrojnë alternativa të qëndrueshme për të zbutur sjelljet që shkaktojnë ankth.

Së fundi, mbështetja në një individ specifik si burim i vetëm ngushëllimi gjatë momenteve të shqetësimit meriton rishqyrtim. Ndërsa kërkimi i mbështetjes nga të dashurit është pjesë përbërëse e shëndetit mendor, nxitja e mbështetjes te vetja dhe introspeksioni është po aq thelbësore. Shpërndarja e kohës për vetmi i mundëson individëve të angazhohen në vetë-reflektim, duke lehtësuar një kuptim më të thellë të shkaktarëve të ankthit dhe duke nxitur elasticitetin.

Në thelb, duke rivlerësuar strategjitë e ngulitura të përballimit, individët mund të nisin një udhëtim drejt përqafimit të shqetësimit dhe kultivimit të elasticitetit përballë ankthit. Vështrimet e Fletcher nënvizojnë rëndësinë e vetëdijes dhe vetëdijes në lundrimin e kompleksitetit të shëndetit mendor.

Ndërsa diskursi shoqëror që rrethon shëndetin mendor vazhdon të evoluojë, çmontimi i keqkuptimeve që rrethojnë mekanizmat e përballimit është i domosdoshëm. Duke nxitur një kulturë të hapjes dhe dialogut, individët mund të sfidojnë kolektivisht normat mbizotëruese dhe të përqafojnë qasje tërësore ndaj mirëqenies mendore.

Në fund të fundit, duke i dhënë përparësi vetëkujdesit dhe duke përshtatur strategji përballuese të bazuara në prova, individët mund të lundrojnë në labirintin e ankthit me elasticitet dhe guxim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat