Këshillat me të cilat e ndihmoni fëmijën tuaj t’i bëjë detyrat me dëshirë

Life style

Këshillat me të cilat e ndihmoni fëmijën tuaj t’i bëjë detyrat me dëshirë

Më: 2 dhjetor 2020 Në ora: 16:20
Ilustrim

Ka pasur mjaft diskutime nëse detyrat e shtëpisë janë të dobishme për një fëmijë dhe studiuesit kanë vërejtur se mund të përmirësojnë vetë-disiplinën dhe aftësitë e pavarura për zgjidhjen e problemeve. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të krijoni mjedisin e duhur që një fëmijë të studiojë në shtëpi për të maksimizuar rezultatin dhe për t’i ndihmuar të arrijnë qëllimet e tyre.

Më poshtë jepen disa këshilla profesionale që mund të ndihmojnë sidomos në këtë kohë pandemie.

Mos e ndaloni muzikën e tyre të preferuar.

Mund të duket sikur muzika do të ishte një faktor shpërqendrimi, por disa ekspertë thonë se nuk është domosdoshmërisht kështu. Disa fëmijë i bëjnë mirë detyrat e shtëpisë kur radioja është e ndezur dhe muzika e tyre e preferuar dëgjohet në sfond. Muzika e bën procesin e studimit më pak të lodhshëm dhe madje mund të motivojë fëmijët. Sigurisht, kjo varet nga lloji i muzikës dhe volumi i saj.  Pra, muzika me tekst mund të të tërheqë vëmendjen. Muzika instrumentale dhe klasike nuk mund t’ju bëjë më të zgjuar, por mund të ketë një efekt qetësues që quhet edhe “efekti Mozart”.

Krijoni një fushë të caktuar për të bërë detyrat e shtëpisë.

Krijoni një zonë specifike për të studiuar kështu që studimi do të bëhet një zakon. Mund të jetë në kuzhinë, në dhomën e ngrënies ose në dhomën e gjumit. Televizori duhet të jetë i fikur, sepse do ta tërheqë vëmendjen e fëmijës dhe dëmton performancën e tij. Në këtë rast, është më mirë ta lini radion të ndezur. Të gjitha pajisjet e nevojshme duhet të jenë në tryezë, kështu që një fëmijë nuk do të ndërpresë procedurën sa herë që i duhet një stilolaps me ngjyra të caktuara. Ju mund të lini një gotë ujë mbi tavolinë në mënyrë që fëmija juaj të mos ketë një justifikim për të ndaluar punën dhe për të marrë diçka për të pirë.

Vendosni një kohë të caktuar për të bërë detyrat e shtëpisë.

Ju duhet të vendosni një rutinë për detyrat e shtëpisë. Pasja e një orari ju ndihmon të kryeni të gjitha detyrat tuaja. Ata mund t’i bëjnë detyrat e shtëpisë në dhomën e tyre pas darkës çdo natë. Disa ditë ata mund të kenë nevojë t’i bëjnë në një kohë tjetër, për shkak të aktiviteteve shtesë, si sportet.

Ju gjithashtu duhet të mbani mend se përqendrimi gjatë kryerjes së një detyre shkon nga rreth 5 minuta për një fëmijë 2-vjeçar, deri në rreth 20 minuta për fëmijët më të rritur. Ju mund ta lejoni fëmijën të bëjë pushime të planifikuara si shpërblim për përfundimin e një pjese të tërë të punës.

Vendosni rregulla specifike në lidhje me përdorimin e celularëve gjatë orëve të studimit.

Sipas studiuesve, fëmijët që përdorin pajisje mediatike dixhitale 2 deri në 4 orë në ditë “kishin 23 për qind shanse më të ulëta për të mbaruar gjithmonë ose zakonisht detyrat e shtëpisë, në krahasim me fëmijët që kaluan më pak se 2 orë duke konsumuar mediat dixhitale.”

Përdorimi i një telefoni gjatë studimit duhet të lejohet vetëm nëse është e nevojshme të telefononi një shok shkolle dhe të diskutoni për detyrat e shtëpisë që janë sfiduese. Ata gjithashtu mund të kenë nevojë për një aplikacion të caktuar për çfarëdo që punojnë.

Ndihmoni vetëm në zgjidhjen e problemeve me detyrat e shtëpisë që fëmija juaj nuk mund t’i bëjë dot vetë.

Nuk ka asgjë të keqe për të ndihmuar fëmijën me detyrat e shtëpisë, por ju duhet ta bëni atë vetëm kur problemi nuk mund të zgjidhet nga fëmija. Nëse ai/ajo është në gjendje ta bëjë vetë, duhet të shmangni ndihmën.

Është gjithashtu e rëndësishme që ndihma të jetë e qetë. Gjykimi dhe të bërtiturat mund ta përkeqësojnë një situatë. Bëni komente pozitive. Mos u përpiqni ta përfundoni vetë detyrën, por përkundrazi kërkoni që fëmija ta lexojë përsëri me zë të lartë dhe më pas ta shpjegojë me fjalët e tij.

Sugjeroni një pushim të shkurtër nëse fëmija ka ngecur.

Është normale të ngecësh, veçanërisht kur je i lodhur. Nëse fëmija ka probleme, bëni një pushim të shkurtër që të mund t’i ndihmojë ata të ri-përqendrohen. Ekspertët sugjerojnë që të bëni 10 minuta pushim. Pastaj mund të vazhdoni të përpiqeni të zgjidhni problemin.

Lexoni së bashku.

Është shumë praktike ta ndihmoni fëmijën të mësojë duke  treguar shembullin tuaj. Është mirë të lexoni së bashku, veçanërisht kur fëmija juaj fillon shkollën. Edhe më vonë, kur ata janë më të rritur, ju përsëri mund ta bëni nëse fëmija e pëlqen atë. Tregojuni që edhe ju lexoni. Ndoshta fëmija nuk e sheh këtë, sepse ju lexoni në dhomën tuaj të gjumit me dyer të mbyllura kur të gjithë flenë.

Kërkojini fëmijës të vendosë detyrat e tij në rendin që ata do të donin t’i bënin.

Është thelbësore që fëmijët të inkurajohen të shpjegojnë mënyrën e tyre të të menduarit. Në këtë rast, ata kanë nën kontroll stilin e punës. Si një shembull i mirë, ju mund të diskutoni për detyrën që ata do të donin të bënin së pari.

Ofroni shpërblime.

Ekspertët sugjerojnë të keni sistemin tuaj të shpërblimeve. Ju mund t’u jepni mundësinë të përdorin teknologjinë për shembull. Gjithashtu mund të krijoni sistemin tuaj të shpërblimit në përputhje me interesat e fëmijës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat