Emocionet negative dhe dobia e tyre

Life style

Emocionet negative dhe dobia e tyre

Më: 22 dhjetor 2020 Në ora: 14:23
Foto ilustrim

Emocionet e shprehura nuk vdesin. Ato janë varrosur të gjalla dhe është çështje kohe para se të shfaqen, në një mënyrë të pakëndshme. – Sigmund Frojdi

“Mos qaj! “, “Mos u trishto!”, “Ji i fortë!”, “Mos u streso!,  janë disa nga shprehjet e njerëzve tanë të afërt që nxitojnë të na ngushëllojnë nëse nuk na shohin të lumtur. Por a është e mundur të jemi gjithmonë me një buzëqeshje në fytyrë dhe të kapërcejmë me magji se negativiteti na errëson mendjet?

Emocionet janë të shumta, ose pozitive ose negative. Të gjithë kemi nevojë për to në faza të ndryshme të jetës sonë dhe ato janë shprehje e asaj që po përjetojmë, ato janë pashmangshëm pjesë e vetvetes. Nëse mohojmë ndjenjat tona është si të mohojmë një pjesë të vetvetes!

Kemi mësuar të pranojmë emocione pozitive, siç janë gëzimi dhe butësia, ndërsa shohim emocione negative, të tilla si zemërimi, xhelozia, trishtimi dhe ankthi, si ferra në jetën tonë. Por a është vërtetë kështu? Ndoshta jo pasi të qenit në kontakt me emocionet tona negative na ndihmon gjithashtu të jemi në kontakt me nevojat tona, të vendosim kufijtë tanë dhe të mbrohemi.

Zemërimi vijon kur disa nga nevojat tona nuk plotësohen ose disa nga të drejtat tona shkelen. Falë tij ne mund të përcaktojmë të drejtat tona, hapësirën tonë, dinjitetin tonë. Shkurtimisht, është reagimi ndaj zhgënjimit.

Stresi normalisht mund të jetë konstruktiv pasi na motivon në një drejtim pozitiv.

Frika duket se na përgatit dhe na mbron nga rreziqet e afërta.

Xhelozia favorizon konkurrencën në mënyrë që të bëhemi më të mirë atje ku mendojmë se jemi inferiorë ndaj të tjerëve.

Hidhërimi vjen pas disa humbjeve ose privimeve, duke na ndihmuar të negociojmë këto situata të vështira dhe të vazhdojmë tutje.

Faji dhe turpi na ndihmojnë të vlerësojmë sjelljen tonë në mënyrë që të përmirësohemi.

Të gjitha emocionet kanë kuptim!

Sidoqoftë, edhe nëse i mohojmë emocionet tona negative, e njëjta gjë nuk ndodh me trupin tonë. Mbrojtja e trupit tonë do të gjejë një mënyrë tjetër për të çliruar botën tonë të brendshme nga tensioni që e karakterizon atë. Eksternalizimi mund të ndodhë në mënyra të ndryshme, pavarësisht nëse quhet dhimbje koke, ose dhimbje barku, ose gjendje e lëkurës, apo edhe një sëmundje organike.

Atë që goja jonë nuk e thotë, e thotë trupi ynë!

Në vitet e fundit, një numër i madh studimesh mbështesin kontributin e faktorëve psikologjikë në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme, të tilla si sëmundjet autoimune, kanceri, sëmundjet e zemrës.

Veprimi:

Si arrijmë t’i pranojmë emocionet negative dhe t’i kemi si udhëzues në jetën tonë?

Së pari, për të pranuar diçka, së pari duhet ta pranojmë atë. Ne duhet të mësojmë se çfarë janë emocionet, pozitive dhe negative, t’i emërtojmë ato dhe pastaj ta kthejmë vëmendjen tek vetja, duke menduar se si ndjehemi në çdo kohë.

Mund të jetë mjaft e dobishme të regjistrojmë atë që ndiejmë. Nëse për shembull një situatë na ka zemëruar, jo vetëm që nuk ndjehemi të gatshëm ta trajtojmë atë, por vështirë se mund ta pranojmë veten se jemi të mërzitur, atëherë një letër dhe një laps mund të na ndihmojnë shumë për të organizuar mendimet tona dhe për t’u pajtuar me ndjenjat tona.

Ne gjithashtu, mund të kemi nevojë për ndihmën e një specialisti për trajnimin e emocioneve nëse e kemi të vështirë të gjejmë një mënyrë funksionale për të shkarkuar emocionet tona.

Lënia mënjanë dhe “fshehja” që nuk na pëlqen nuk është zgjidhje. Problemi mbetet atje, ai rritet dhe fatkeqësisht do të jetë përsëri para nesh në një formë tjetër, mbase edhe më keq.

Le të mos e mohojmë, pra, çfarëdo ndjenje të padëshiruar që provojmë, le ta përqafojmë atë si një pjesë të vetvetes që do të na japë rrugën e njohjes së vetvetes dhe paqes!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat