Rëndësia e intimitetit në martesë, 3 elemente për të reflektuar si çift

Life style

Rëndësia e intimitetit në martesë, 3 elemente për të reflektuar si çift

Më: 14 janar 2021 Në ora: 12:08
Ilustrim

Problemet seksuale … asnjë martesë nuk përjashtohet. Sa e bukur është ndjenja e të porsamartuarve, të dashuruarve, ende pa fëmijë… Duket se koha ndalet vetëm për ne dhe për të shijuar dashurinë tonë lirshëm dhe pa probleme.

Emocioni i të resë është i madh. Zbulimi i njëri-tjetrit ditë pas dite është aq intensiv sa që kur ai intensitet zvogëlohet ose papritmas zhduket, shumë besojnë se kjo ndodh për shkak se dashuria ka mbaruar.

1.Nevoja për lidhje dhe afërsi

Lidhja dhe afërsia në një martesë janë thelbësore. Bashkëshortët thirren të bashkohen “si një mish i vetëm”. Kjo thirrje nuk është thjesht diçka simbolike dhe as nuk nënkupton që të dy mendojnë në të njëjtën mënyrë dhe angazhohen në mënyrë të tillë që njëra të përfundojë duke anuluar tjetrën. Lidhja dhe afërsia e një çifti të martuar ka të bëjë me interesat e tyre dhe projektin e jetës së përbashkët që të dy kanë menduar dhe për të cilin janë të përkushtuar të duan njëri-tjetrin për gjithë jetën e tyre.

Është një bast i mirë për tjetrin, dhe në mënyrë të pashmangshme pritet që tjetri të vërë bast mbi ne. Ky bashkim do të ndërtohet me kalimin e kohës, në masën që secili “tregon” veten e tij gjithnjë e më shumë ndaj tjetrit. Edhe nëse njohja plotësisht e një personi tjetër është e pamundur, në martesë dikush përpiqet ta bëjë atë. Jo vetëm që e japim veten duke treguar gjithçka, por edhe e mirëpresim tjetrin në tërësinë e tij. Në këtë kuptim, intimiteti kontribuon në një mënyrë unike në thellimin e këtij bashkimi, përndryshe dikush thjesht do të ishte mik. Është diçka unike dhe ekskluzive e ndarë nga bashkëshortët. Kur kjo zhduket, lidhja humbet dhe gjithçka nuk ndahet më. Ekziston një pjesë që mbahet për vete, dhe papritmas distanca shfaqet dhe rritet.

2.Rëndësia e intimitetit në martesë

Në një martesë, marrëdhëniet seksuale janë të rëndësishme. Pjesëmarrja është diçka shumë personale që ndryshon në secilin çift, dhe padyshim që është një temë për të folur dhe kuptuar, por nuk mund të zbehet aspak. Problemet seksuale, të cilat kanë shumë shkaqe, ndikojnë në harmoninë e një martese. Presioni për punë dhe stresi (i çfarëdo lloji), lodhja, ankthi ose thjesht mungesa e kohës për intimitet. Ose kur gjendet koha, mund të ndodhë një mosfunksionim seksual, që mund të ndodhë nga të dy.

Gjetja e shkakut të distancimit intim dhe emocional të një çifti është thelbësore për të qenë në gjendje të ecni drejt një zgjidhjeje. Mbase ka mjaftuar një ndërmjetësim! Sigurisht që është e dobishme të konsultoheni me një ekspert, i cili do të përshkruajë atë që nevojitet në rastin në fjalë, por e rëndësishme është të kërkojmë një zgjidhje së bashku. Në çështjet e çifteve, të punosh për hapësira dhe kohë së bashku për të parandaluar ardhjen e këtyre krizave është punë e dashurisë. Pse të presësh për të arritur në ekstreme, të cilat jo gjithmonë do të kenë një epilog të thjeshtë?

3.Bujaria e përkushtimit reciprok

Pavarësisht refuzimit apo injorimit, nuk është e çuditshme që në vend të kësaj të përballemi në të vërtetë me ankesa, diskutime dhe madje poshtërime nga të dy palët në situata delikate të tilla si mosfunksionimi, duke bërë që ato të bëhen edhe më serioze, duke shkaktuar dëme të tmerrshme në martesë.

Papritmas dhurimi bujar zhduket dhe marrëdhëniet seksuale bëhen një detyrim. Kjo zhdukje e bujarisë dhe lirisë në dhënie bën që distanca të rritet dhe të përkeqësohet, një produkt i dhimbjes dhe frikës për të qenë së bashku. Të dy nuk janë më një.

Një ofertë e tillë e prekshme dhe intime duhet të trajtohet me butësi dhe kujdes të duhur, dhe jo lehtë. Të kuptuarit e asaj që ka humbur ose asaj që ju ka shtyrë larg është e rëndësishme të filloni të gjeni një zgjidhje. Sidoqoftë, para kësaj, është edhe më e rëndësishme të parandalosh ardhjen e këtyre situatave ekstreme – dhënia e përparësisë, biseda rreth temës pa frikë, kuptimi i renditjes së rëndësisë së gjërave në jetë, vendosja e vetes së parë si bashkëshortë dhe puna për të ndërtuar një marrëdhënie gjithnjë e më të bashkuara.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat