8 gabime të prindërve kundrejt fëmijës së madh

Life style

8 gabime të prindërve kundrejt fëmijës së madh

Më: 26 janar 2021 Në ora: 17:17
Foto ilustrim

Shumë njerëz ëndërrojnë të kenë një familje të madhe dhe të lumtur. 

Por të kesh një fëmijë të ri nuk është vetëm lumturi, por edhe paksa e frikshme duke marrë parasysh diçka që mund të shkojë keq në rritjen e tij.

 Dhe fëmijët më të vjetër, ashtu si të rriturit, duhet të përballen me disa vështirësi.

 Për shkak të kësaj, nënat dhe baballarët duhet t'u kushtojnë vëmendje fëmijëve të rinj por dhe atyre më të mëdhenj.

Sepse ata duhet të mësohen me ndryshimet në familje dhe të jenë të përgatitur për të ndihmuar.

Bright Side ka rishikuar mendimet e psikologëve, prindërve dhe fëmijëve më të vjetër në familje për të zbuluar se çfarë gabimesh bëjnë shpesh nënat dhe baballarët.

Mos përgatitja e fëmijëve për faktin se ata do të kenë një vëlla ose motër

Lajmi se prindërit së shpejti do të kenë një fëmijë mund të jetë tronditës për një fëmijë. 

Fëmija, dikur ishte qendra e familjes - të gjithë kujdeseshin vetëm për të dhe tani ata do të duhet të luftojnë për vëmendjen e prindërve të tyre. 

Shumë fëmijë fillojnë të mendojnë se prindërit e tyre vendosën të gjejnë një zëvendësim për ta dhe të fillojnë të urrejnë vëllezërit e motrat e tyre para se të lindin.

Kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme të  flisni me fëmijët tuaj për foshnjat e reja. 

Prindërit duhet të shpjegojnë se ka shumë përfitime që vijnë nga një vëlla ose motër e re.

 Për shembull, ata gjithmonë do të kenë dikë për të luajtur, ata mund ta mësojnë shumë fëmijën dhe ata do të jenë një model i mirë për ta. 

Sigurisht, prindërit gjithashtu duhet të sigurohen se kanë dashuri të mjaftueshme për të gjithë.

Shkelja e privatësisë

Kur lind një fëmijë i ri, prindërit merren vërtet me shumë punë dhe jo gjithmonë vërejnë se disa nga veprimet e tyre shkelin hapësirën private të fëmijës së tyre të parë.

 Për shembull, ata mund të fillojnë t'i japin lodra dhe gjëra të tjera fëmijës foshnjës së re.

Kur prindërit bëjnë gjëra të tilla, fëmijët pushojnë së besuari tek vetja dhe fillojnë të dyshojnë nëse janë të rëndësishëm për prindërit e tyre, duke rezultuar të ndrojtur.

Ndryshimi i traditave familjare

Shfaqja e një fëmije të ri është një ngjarje e rëndësishme, natyrisht, shumë stresuese. 

Fëmija më i vjetër gjithashtu duhet të merret me shumë stres, prandaj traditat e mira familjare bëhen edhe më të rëndësishme.

Nëse prindërit i lexonin libra fëmijës së tyre para gjumit, i këndonin këngë dhe i lanin dhëmbët së bashku, ata duhet të vazhdojnë t'i bëjnë këto gjëra.

Traditat familjare bashkojnë anëtarët e saj dhe ndihmojnë çdo person të ndiejë se janë të rëndësishëm. 

Dhe fëmija më i madh ka një shans të përshtatet dhe të kuptojë se pavarësisht ndryshimeve të mëdha, prindërit e tyre do t'u lexojnë ende libra para se të shkojnë të flenë, pa marrë parasysh çfarë.

Krahasimi i fëmijëve me njëri-tjetrin

Sa më i rritur të bëhet një fëmijë, aq më shpesh ata duhet të luftojnë për personalitetin e tyre dhe aq më shumë konflikte kanë me njerëzit përreth tyre. 

Në momente si këto, prindërit shpeshthonë diçka : "Pse nuk mund të jesh aq i mirë sa motra jote e vogël?"

Por krahasimi i fëmijëve nuk është një ide e mirë.

Studimet tregojnë se një sjellje e tillë ka një ndikim negativ në gjendjen psikologjike të të dy fëmijëve. 

Një fëmijë stresohet sepse pritjet janë shumë të mëdha dhe tjetri mendon se ka diçka që nuk shkon me ta, gjë që e bën të tensionuar marrëdhënien me prindërit e tyre

Duke menduar se një fëmijë është një i ri i rritur

Prindërit shpesh presin që fëmijët e tyre më të moshuar të veprojnë si të rritur dhe të ndihmojnë nëpër shtëpi dhe me fëmijët e vegjël. 

Por më e rëndësishme puna e çdo fëmije është të zhvillohet dhe të rritet dhe nuk kujdeset për fëmijët e tjerë. 

Ju mund t'u kërkoni fëmijëve tuaj ndihmë dhe t'u tregoni atyre që të jesh fëmija më i madh është një privilegj, jo një mallkim.

 Për shembull, mund t’i lini të shkojnë në shtrat 30 minuta më vonë ose t’i lini të shkojnë në kinema me miqtë e tyre.

Injoranca emocionale

Ndonjëherë, nënat dhe baballarët nuk kanë fuqi të mjaftueshme për t'i kushtuar vëmendje të mjaftueshme fëmijës së porsalindur dhe fëmijës më të madh. 

Prindërit mund të fillojnë të injorojnë fëmijët e tyre më të mëdhenj. 

Por një sjellje e tillë është vërtet e rrezikshme për fëmijët. Kjo mund ta bëjë shumë të vështirë për fëmijët të ndërtojnë komunikim me të tjerët dhe t'u tregojë atyre emocionet e tyre.

Zgjidhja më e mirë do të ishte të përpiqeni t'i shpjegoni fëmijës tuaj se jeni lodhur vërtet dhe kur foshnja e re të rritet pak, ata nuk do të kenë nevojë për aq shumë kujdes.

Nuk flisni me fëmijët tuaj ballë për ballë

Mjekët pohojnë se komunikimi ballë për ballë midis prindërve dhe fëmijëve i ndihmon fëmijët të zhvillohen në një mënyrë të shëndetshme dhe përmirëson besimin e tyre dhe aftësitë e të mësuarit. 

Në të njëjtën kohë, ekspertët thonë se nuk ka të bëjë me kohën që kaloni së bashku, por gjithçka ka të bëjë me cilësinë.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur të gjithë janë të stresuar. 

Kur një nënë apo baba gjen kohë për të folur me fëmijët e tyre, fëmijët ndihen të veçantë dhe të rëndësishëm.

Mos lavdërimi i fëmijëve kur shkojnë mirë me njëri-tjetrin

Ph.D. Gwen Dewar thotë se të kritikosh është shumë më e lehtë sesa të lavdërosh. 

Por nëse i lavdëroni fëmijët tuaj, ju përmirësoni vetëvlerësimin e tyre dhe zhvilloni aftësitë e tyre të komunikimit. 

Nëse fëmijët tuaj ndiejnë mbështetjen tuaj dhe e kuptojnë që kjo i bën prindërit e tyre të lumtur kur shkojnë mirë, ata do të të përpiqen të shkojnë edhe më mirë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat